kidologlogo

Öfke Kontrolüyle Hayatınızı Kolaylaştırın

Öfke kontrolü, birçokları için artık bir gereklilik halini almıştır. Bunun temel nedeni, hayatın çok fazla stresli olması, bu durumun da öfkemize yansımasıdır. Öfke kontrolünün sağlanması için birçok farklı teknik vardır.

Bu yazımızda öfkenizi kontrol edebilmeniz için bazı ipuçları ve tekniklerden bahsedeceğiz. Bu sayede duygularınızı daha sağlıklı bir şekilde ifade edebilirsiniz.



Öfke Kontrolü Nedir?

Öfke, herkesin yaşadığı duygulardan biridir. Bu duygunun yaşanması, normal olandır. Herkes bir şeyler karşısında öfkelenebilir. Bu noktada sorun öfkenin sürekli olarak tekrar etmesi, kronikleşmesi ve kontrolden çıkmasıdır.

Öfke kontrolü ise kişinin bu duyguyu yönetmesi ve bu duyguları olumlu bir şekilde ifade etmesini sağlayan bir dizi tekniğe verilen isimdir. Bu sayede kişiler karşılaştıkları zorluklarla, stresle ve öfkeyle daha kolay şekilde başa çıkabilir.



Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke normal, sağlıklı bir duygudur ne iyi ne de kötüdür. Herhangi bir duygu gibi, bir durumun üzücü, adaletsiz veya tehdit edici olduğunu söyleyen bir mesaj iletir. Bununla birlikte, öfkeye ani tepkiniz patlamaksa, bu mesajın iletilme şansı asla yoktur. Bu nedenle, kötü muameleye uğradığınızda veya haksızlığa uğradığınızda öfke duymanız tamamen normal olsa da, kendinize veya başkalarına zarar verecek şekilde ifade ettiğinizde öfke bir sorun haline gelir.

Öfkenizi dışa vurmanın sağlıklı olduğunu, çevrenizdeki insanların çok hassas olduğunu, öfkenizin haklı olduğunu veya saygı görmek için öfkenizi göstermeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak gerçek şu ki, öfkenin insanların sizi görme biçimi üzerinde olumsuz bir etkisi olması, muhakemenizi bozması ve başarının önüne geçmesi çok daha olasıdır.



Öfkenin Etkileri Nelerdir?

Sürekli alevlenen veya kontrolden çıkan kronik öfke, aşağıdakiler için ciddi sonuçlar doğurabilir:

·      Fiziksel sağlık: Sürekli olarak yüksek düzeyde stres ve öfkeyle çalışmak sizi kalp hastalığına, diyabete, zayıflamış bir bağışıklık sistemine, uykusuzluğa ve yüksek tansiyona karşı daha duyarlı hale getirir.

·      Akıl sağlığı: Kronik öfke, büyük miktarda zihinsel enerji tüketir ve düşüncelerinizi bulanıklaştırarak konsantre olmayı veya hayattan zevk almayı zorlaştırır. Ayrıca stres, depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir.

·      Kariyer: Yapıcı eleştiri, yaratıcı farklılıklar ve hararetli tartışmalar sağlıklı olabilir. Ancak öfkelenmek yalnızca iş arkadaşlarınızı, amirlerinizi veya müşterilerinizi yabancılaştırır ve saygılarını zedeler.

·      İlişkiler: Öfke, en çok sevdiğiniz insanlarda kalıcı yara izlerine neden olabilir ve arkadaşlıkların ve iş ilişkilerinin önüne geçebilir. Patlayıcı öfke, başkalarının size güvenmesini, dürüstçe konuşmasını veya rahat hissetmesini zorlaştırır ve özellikle çocuklara zarar verir.

Öfkeli biriyseniz, elinizden çıkmış gibi hissedebilirsiniz ve canavarı evcilleştirmek için yapabileceğiniz çok az şey vardır. Ama öfkeniz üzerinde düşündüğünüzden daha fazla kontrolünüz var. Öfkenizin gerçek nedenleri ve bu öfke yönetimi araçları hakkında içgörüyle, başkalarını incitmeden duygularınızı ifade etmeyi öğrenebilir ve öfkenizin hayatınızı ele geçirmesini önleyebilirsiniz.



Öfke Kontrolü Size Nasıl Yardımcı Olur?

Birçok insan öfke yönetiminin öfkenizi bastırmayı öğrenmekle ilgili olduğunu düşünür. Ama asla sinirlenmemek sağlıklı bir hedef değildir. Ne kadar bastırmaya çalışırsanız çalışın öfke ortaya çıkacaktır. Öfke kontrolünün gerçek amacı, öfke duygularını bastırmak değil, duygunun arkasındaki mesajı anlamak ve kontrolü kaybetmeden sağlıklı bir şekilde ifade etmektir. Bunu yaptığınızda, sadece kendinizi daha iyi hissetmekle kalmayacak, aynı zamanda ihtiyaçlarınızı karşılama, yaşamınızdaki çatışmaları daha iyi yönetme ve ilişkilerinizi güçlendirme olasılığınız da artacaktır.

Öfke kontrolü sanatında ustalaşmak emek ister, ancak ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar kolaylaşır. Ve getirisi çok büyük. Öfkenizi kontrol etmeyi ve uygun şekilde ifade etmeyi öğrenmek, daha iyi ilişkiler kurmanıza, hedeflerinize ulaşmanıza ve daha sağlıklı, daha tatmin edici bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.



Çocuklarda ve Ergenlerde Öfke Kontrolü

Çocuklarda öfke kontrolü zaman zaman oldukça zor olabilir. Belirli dönemlerde çocukların sinirli tavırlar sergilemesi normal olarak kabul görür. Bununla birlikte öfke patlamaları yaşanıyor ve bu durum sık sık tekrar ediyorsa bu durum psikolojik bir sorunun habercisi olabilir. Bu tip durumlarda ebeveynlerin uzman desteğine başvurması son derece önemli olacaktır. Bu aynı zamanda ergenlerde öfke kontrolü için de geçerlidir. Cezalandırma yerine iyi davranışların ödüllendirilmesi daha anlamlı olacaktır. Bu davranış devam ediyorsa mutlaka bir terapist yardımı alınmalıdır.



Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır?

Öfke kontrolü nasıl yapılır sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Sizin için bazı teknikler daha fazla işe yararken bazılarının daha az işe yaradığını görebilirsiniz. Öfke kontrolü egzersizleri sayesinde yaşam kalitenizi artırabileceğinizi de unutmayın.



İpucu 1: Öfkenizin arkasında gerçekte ne olduğunu keşfedin

Hiç saçma sapan bir şey yüzünden tartıştınız mı? Büyük kavgalar genellikle küçük bir şey yüzünden olur, örneğin bir yemeğin unutulması veya on dakika geç kalınması gibi. Ama genellikle arkasında daha büyük bir sorun vardır. Tahrişinizin ve öfkenizin hızla arttığını fark ederseniz, kendinize “Gerçekten neye kızgınım?” diye sorun. Hayal kırıklığının gerçek kaynağını belirlemek, öfkenizi daha iyi iletmenize, yapıcı adımlar atmanıza ve bir çözüm için çalışmanıza yardımcı olacaktır.

Öfkeniz utanç, güvensizlik, incinme, utanç veya kırılganlık gibi diğer duyguları maskeliyor mu? Birçok durumda ani tepkiniz öfkeyse, öfkenizin gerçek duygularınızı örtbas etmesi muhtemeldir. Bu, özellikle duyguları ifade etmenin kesinlikle cesaretinin kırıldığı bir ailede büyüdüyseniz olasıdır. Bir yetişkin olarak, öfke dışındaki duyguları kabul etmekte zorlanabilirsiniz.

Öfke, kaygıyı da maskeleyebilir. Gerçek veya hayali bir tehdit algıladığınızda, vücudunuz “savaş ya da kaç” tepkisini harekete geçirir. “Dövüş” yanıtı durumunda, genellikle öfke veya saldırganlık olarak kendini gösterebilir. Yanıtınızı değiştirmek için, endişeli veya korkmuş hissetmenize neden olan şeyi bulmanız gerekir.

Öfke sorunları, çocukken öğrendiklerinizden kaynaklanabilir. Ailenizden başkalarının çığlık attığını, birbirinize vurduğunu veya bir şeyler fırlattığını gördüyseniz, öfkenin böyle ifade edilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz.

Öfke, depresyon (özellikle erkeklerde), travma veya kronik stres gibi altta yatan başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.

Öfkenizde göründüğünden daha fazlası olduğuna dair ipuçları

Uzlaşmakta zorlanıyorsunuz. Başkalarının bakış açısını anlamak sizin için zor mu ve bir noktayı kabul etmek daha mı zor? Öfkenin kontrolden çıktığı bir ailede büyüdüyseniz, öfkeli kişinin en yüksek sesle ve en talepkar olarak nasıl yoluna çıktığını hatırlayabilirsiniz. Uzlaşma, korkutucu başarısızlık ve kırılganlık duygularını ortaya çıkarabilir.

Farklı görüşleri kişisel bir meydan okuma olarak görüyorsunuz. Yolunuzun her zaman doğru olduğuna inanıyor ve başkaları aynı fikirde olmadığında sinirleniyor musunuz? Kontrolün sizde olması için güçlü bir ihtiyacınız veya kırılgan bir egonuz varsa, diğer bakış açılarını, olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmak yerine, otoritenize bir meydan okuma olarak yorumlayabilirsiniz.

Öfke dışındaki duyguları ifade etmekte zorlanıyorsunuz. Sert ve kontrollü olmaktan gurur duyuyor musunuz? Utanç ya da suçluluk gibi duyguların siz de geçerli olmayacağını mı düşünüyorsunuz? Herkesin bu duyguları vardır, bu yüzden öfkeyi onlar için bir kılıf olarak kullanabilirsiniz. Farklı duygulardan rahatsızsanız, bağlantınız koptuysa veya durumlara öfkeli bir tek nota yanıtında takıldıysanız, duygularınızla tekrar temasa geçmeniz önemlidir. HelpGuide'ın ücretsiz Duygusal Zeka Araç Takımı yardımcı olabilir.



İpucu 2: Öfke uyarı işaretlerinizin farkında olun

Herhangi bir uyarıda bulunmadan öfkeye patladığınızı hissedebilirsiniz, ancak aslında vücudunuzda fiziksel uyarı işaretleri vardır. Öfkenizin kaynamaya başladığına dair kendi kişisel işaretlerinizin farkına varmak, öfkenizi kontrolden çıkmadan önce yönetmek için adımlar atmanızı sağlar.

Öfkeyle vücudunuzda neler hissettiğinize dikkat edin

·      Midenizdeki düğümler

·      Ellerinizi veya çenenizi sıkmak

·      Nemli veya kızarık hissetmek

·      Daha hızlı nefes almak

·      Baş ağrısı

·      Etrafta dolaşmaya ihtiyaç duyma

·      “Kırmızı görmek”

·      Konsantre olmakta sorun yaşamak

·      Atan kalp

·      Omuzların gerilmesi



İpucu 3: Hızlı bir şekilde soğumanın yollarını öğrenin

Öfkenizin yükseldiğini gösteren uyarı işaretlerini nasıl tanıyacağınızı ve tetikleyicilerinizi nasıl tahmin edeceğinizi öğrendikten sonra, öfkeniz kontrolden çıkmadan önce onunla başa çıkmak için hızlı davranabilirsiniz. Sakinleşmenize ve öfkenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilecek birçok teknik var.

·      Öfkenin fiziksel hislerine odaklanın: Sezgilere aykırı gibi görünse de, öfkeli olduğunuzda vücudunuzun nasıl hissettiğini ayarlamak genellikle öfkenizin duygusal yoğunluğunu azaltır.

·      Biraz derin nefes alın: Derin, yavaş nefes alma artan gerilimi önlemeye yardımcı olur. Karnınızdan derin nefes alıp ciğerlerinize mümkün olduğunca fazla temiz hava almaktır.

·      Harekete geç: Evinizin etrafında tempolu bir yürüyüş harika bir fikirdir. Fiziksel aktivite, bastırılmış enerjiyi serbest bırakır, böylece duruma daha soğuk bir kafa ile yaklaşabilirsiniz.

·      Duyularını kullan: Stresi hızla atmak ve serinlemek için görme, koku alma, işitme, dokunma ve tatma özelliklerini kullanabilirsiniz. En sevdiğiniz müzik parçasını dinlemeyi, değerli bir fotoğrafa bakmayı, bir fincan çayın tadını çıkarmayı veya bir evcil hayvanı okşamayı deneyebilirsiniz.

·      Gerginlik alanlarını gerdirin veya masaj yapın: Örneğin, eğer onları geriyorsanız omuzlarınızı yuvarlayın veya boynunuza ve saç derinize hafifçe masaj yapın.

·      Yavaşça ona kadar sayın: Rasyonel zihninizin duygularınızı yakalamasına izin vermek için saymaya odaklanın. Ona ulaştığınızda hala kontrolden çıkmış hissediyorsanız, tekrar saymaya başlayın.



İpucu 4: Öfkenizi ifade etmenin daha sağlıklı yollarını bulun

Durumun sinirlenmeye değer olduğuna karar verdiyseniz ve durumu iyileştirmek için yapabileceğiniz bir şey varsa, anahtar duygularınızı sağlıklı bir şekilde ifade etmektir. Çatışmayı olumlu bir şekilde nasıl çözeceğinizi öğrenmek, ilişkilerinizi onlara zarar vermek yerine güçlendirmenize yardımcı olacaktır.

·      Daima adil dövüşün: Birine üzülmek sorun değil, ancak adil bir şekilde savaşmazsanız, ilişki çabucak bozulur. Adil dövüşmek, başkalarına saygı duymaya devam ederken kendi ihtiyaçlarınızı ifade etmenizi sağlar.

·      İlişkiyi önceliğiniz yapın: Tartışmayı “kazanmak” yerine ilişkiyi sürdürmek ve güçlendirmek her zaman ilk önceliğiniz olmalıdır. Diğer kişiye ve bakış açısına saygı gösterin.

·      Şimdiki zamana odaklanın: Tartışmanın sıcağına girdikten sonra, geçmiş şikayetleri karışıma atmaya başlamak kolaydır. Geçmiş yaşantınızda yaşadıklarınızı ve kişileri suçlamak yerine şimdi ne yapabileceğinize odaklanın.

·      Affetmeye istekli olun: Eğer isteksizseniz veya affedemiyorsanız, çatışmayı çözmek imkansızdır. Çözüm, kayıplarımızı asla telafi edemeyen ve sadece hayatımızı daha da tüketerek ve tüketerek yaralanmamıza katkıda bulunan cezalandırma dürtüsünü serbest bırakmakta yatar.

·      İşler çok ısınırsa beş tane al: Öfkeniz kontrolden çıkmaya başlarsa, kendinizi birkaç dakika veya soğumanız gereken süre boyunca ortamdan uzaklaştırın.

·      Bir şeyi ne zaman bırakacağınızı bilin: Bir anlaşmaya varamazsanız, katılmamayı kabul edin. Bir tartışmayı sürdürmek için iki kişi gerekir. Çatışmalar karşısında olumlu sonuç alınamıyorsa ayrılmayı tercih edebilirsiniz.



İpucu 5: Kendinize dikkat ederek sakin kalın

Genel zihinsel ve fiziksel sağlığınıza dikkat etmek, gerginliği hafifletmeye ve öfke problemlerini dağıtmaya yardımcı olabilir.

·      Stresi yönetin: Stres seviyeleriniz tavan yapıyorsa, öfkenizi kontrol etmekte zorlanmanız daha olasıdır. Farkındalık meditasyonu, ilerleyici kas gevşetme veya derin nefes alma gibi gevşeme teknikleri uygulamayı deneyin. Daha sakin ve duygularınızı daha fazla kontrol altında hissedeceksiniz.

·      Güvendiğiniz biriyle konuşun: Hiçbir şey, bir arkadaşınızla veya sevdiğiniz biriyle yüz yüze sohbet etmekten daha etkili bir şekilde stresi azaltamaz. Kişinin cevap vermesi gerekmez, sadece iyi bir dinleyici olması gerekir. Ancak duygularınız hakkında konuşmak ve bir duruma farklı bir bakış açısı aramak, hava atmakla aynı şey değildir. Birine öfkenizi dışa vurmak sadece öfkenizi körükler ve öfke probleminizi güçlendirir.

·      Yeterince uyuyun: Uykusuzluk, olumsuz düşünceleri alevlendirebilir ve sizi tedirgin ve asabi hissetmenize neden olabilir. Yedi ila dokuz saat arasında kaliteli bir uyku çekmeye çalışın.

·      Düzenli egzersiz: Gerginliği gidermek ve stresi azaltmak için etkili bir yoldur ve gün boyunca kendinizi daha rahat ve pozitif hissetmenizi sağlayabilir. Çoğu gün en az 30 dakika hedefleyin, daha kolaysa daha kısa sürelere bölün. 

·      Alkol ve uyuşturucu konusunda akıllı olun: Engellemelerinizi azaltırlar ve öfkenizi kontrol etmeyi daha da zorlaştırabilirler. Çok fazla kafein tüketmek bile sizi daha sinirli ve öfkeye meyilli hale getirebilir.



İpucu 6: Gerginliği azaltmak için mizahı kullanın

İşler gerginleştiğinde, mizah ve şakacılık ortamı yumuşatmanıza, farklılıkları yumuşatmanıza, sorunları yeniden çerçevelemenize ve olayları bir perspektif içinde tutmanıza yardımcı olabilir. Bir durumda sinirlendiğinizi hissettiğinizde, biraz tasasız bir mizah kullanmayı deneyin. Diğer kişinin savunmasını yükseltmeden veya duygularını incitmeden amacınızı aktarmanıza izin verebilir. 

Ancak, diğer kişiyle birlikte gülmeniz önemlidir, onlara değil . Alaycılıktan, kötü ruhlu mizahtan kaçının. Şüpheniz varsa, kendini küçümseyen mizah kullanarak başlayın. Herkes kendi kusurlarıyla dalga geçebilen insanlardan hoşlanır. Sonuçta hepimiz kusurluyuz ve hepimiz hata yaparız.

Bu nedenle, işte bir hata yaptıysanız veya üstünüze kahve döktüyseniz, sinirlenmek veya kavga çıkarmak yerine, bununla ilgili bir şaka yapmayı deneyin. Şaka düz kalsa veya yanlış çıksa bile, gücendirme riskini aldığınız tek kişi kendinizsiniz.

Gerginlik ve öfkeyi azaltmak için mizah ve oyun kullanıldığında, potansiyel bir çatışma daha fazla bağlantı ve yakınlık için bir fırsat bile olabilir.



İpucu 7: Profesyonel yardıma ihtiyacınız olup olmadığını anlayın

Bu önceki öfke yönetimi tekniklerini uygulamaya koymanıza rağmen, öfkeniz hala kontrolden çıkıyorsa veya yasalarla başınız belaya giriyor veya başkalarına zarar veriyorsanız, daha fazla yardıma ihtiyacınız var.

Öfke kontrolü dersleri: aynı mücadelelerle başa çıkan başkalarıyla tanışmanıza ve öfkenizi yönetmek için ipuçları ve teknikler öğrenmenize olanak tanır. Öfke kontrolü tedavisi sayesinde, çok daha sakin bir bakış açısı kazanabilirsiniz.



Öfke Kontrolü Testi Nedir?

Öfke kontrolü testi, kişilerin öfke yönetimi becerilerini anlamak ve ölçmek için yapılan testtir. Öfke kontörlü testi sayesinde, bireydeki öfkenin nedeni, öfkesini nasıl ifade ettiği ve öfke sırasında hissettiklerinin anlamlandırılması amaçlanır. Bu test, kesin ve net sonuçlar vermezler.

Öfke kontrolü testleri, kişilerin öfke probleminin hangi seviyede yaşandığını anlamak açısından önemli bir araçtır. Hangi öfke yönetimi tekniklerinin kullanılacağı da bu testler sayesinde belirlenebilir. Öfke testlerinin bir terapist ya da psikolog eşliğinde yapılması gerekir. Bu testler tek başına teşhis aracı olamazlar. Genellikle başka testlerle birlikte değerlendirilir ve böylece bir sonuç ortaya çıkarılır.



Öfke Kontrolüne Yönelik Terapiler

Psikolojide öfke kontrolü önemli bir yer tutar. Bunun nedenin öfke duygusunun kontrolsüz ve kronik biçimde çok yaygın yaşanıyor olmasıdır. Öfke kontrolü ilaç tedavisiyle yapılabileceği gibi farklı psikoterapi yöntemleriyle de tedavi edilebilir. Bu noktada psikolog, duruma göre bir yöntem önerecektir.

Öfke kontrolsüzlüğüne yönelik terapiler, kişiye özel olarak tercih edilir. Bu tercihte öfkenin nedeni, belirtileri ve şiddeti temel kriterlerdir. Yetişkinler için öfke kontrolü terapisi olarak sıklıkla tercih edilen yöntemler şu şekildedir;

1.    Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel davranışçı terapi, kişilerin düşüncelerini ve davranışlarını değiştirmeyi hedefler. Bu da öfke kontrolü sağlanması açısından kişilere yardımcı olabilir. Bu terapi sayesinde kişi öfkesinin nedenini fark ederek, başa çıkmak için sağlıklı yollar bulabilir.

2.    Grup Terapisi: Grup terapisiyle kişi, benzer problemler yaşayan kişilerle bir arada çalışır. Başka insanların böylesi duyguları nasıl kontrol ettiği konusunda farkındalık kazanan kişi, bu yöntemleri kendi hayatında da kullanabilir.

3.    Aile Terapisi: Bu terapide öfke kontrolsüzlüğü yaşayan kişi ailesiyle birlikte çalışır. Kişi ailesiyle ilişkilerini ele alır ve daha sağlıklı bir ortam yaratma amaçlar. Bu şekilde öfke duygusunun üstünden gelmeye çalışılır.

4.    Psikodinamik Terapi: Bu terapi yönteminde kişinin öfkesine neden olan geçmiş olaylar ve ilişkiler keşfedilmeye çalışılır. Terapide kişinin öfkesini kontrol edebilmesi için bilinçaltında yatan düşüncelerin ortaya çıkarılması amaçlanır.

5.    Oyun Terapisi: Küçük çocuklara uygulanan bu yöntemde terapist, çocuğun düşüncelerini ve duygusunu ifade etmesi için çeşitli oyun biçimlerini kullanır. Çocuğa karşı öfke kontrolü oldukça önemli olduğu gibi çocuklarda öfke kontrolü de yaşam kalitesini etkileyen konulardan biridir.

Bireysel online terapi öfkenizin ardındaki nedenleri keşfetmenin ve tetikleyicileri tanımlamanın harika bir yolu olabilir. Terapi ayrıca öfke kontrolü için yeni becerilerin pratiği için güvenli bir yer sağlayabilir.



Sık Sorulan Sorular

Ani Öfke Patlamalarına Ne İyi Gelir?

Ani öfke patlamaları yaşıyorsanız; kısa molalar vermek, öfke nedeninden uzaklaşmak, egzersiz yapmak, nefes uygulamalarına başvurmak, kendini doğru şekilde ifade etmek bu anlarda size yardımcı olacaktır.

Öfke Kontrol Bozukluğu Neden Olur?

Öfke kontrol bozuklukları; travmalar, depresyon, yas, madde ve alkol kullanımı, finansal sorunlar, stres gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir.

Aşırı Öfke Problemi Nasıl Çözülür?

Aşırı öfke probleminde psikoterapi yöntemi birçok zaman yeterli olurken, bu sorunun ortaya çıkmasındaki nedene bağlı olarak ilaç tedavisi de tercih edilebilir.

Öfke Kontrolü İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Öfke kontrolü konusunda sorun yaşıyorsanız, ilk adresinizin klinik psikolog olması gerekir.

***

* Bu içeriğin hazırlanmasında Kidolog Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.

* Web sitemizde yer alan bu yazılar, tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Sayfada tedavi edici sağlık hizmetleri konusunda herhangi öğeye yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi konusundaki tüm işlemleriniz için bir uzmana başvurmalısınız. 

750207

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.