kidologlogo

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) en kısa tanımıyla “takıntı” rahatsızlığı olarak da tanımlanabilir. Obsesif kompülsif bozukluk da kişilerin aklını kurcalayan düşünce ve dürtülere obsesyon, bu dürtüleri hayata geçirmeyi engelleme çabalarına ise kompülsiyon denir. Örneğin evden çıkmadan önce ocağı kapatıp kapatmadığını düşünmek normaldir fakat bunu ısrarlı bir biçimde düşünmek ve bunun bireyin kafasını sürekli olarak kurcalaması obsesyondur. Kişinin ise bu obsesyonu bastırmak amacıyla tekrar tekrar mutfağa girip bunu kontrol etmesi kompülsiyondur. Bir başka örnekle açıklamak gerekirse ellerinin temiz olmadığı düşüncesini obsesyon haline getirmiş bir kişi tekrar tekrar ellerini yıkayarak kompülsiyon geliştirmiş olur. Tabi ki de gündelik yaşamımızda bu tarz düşünceler normalin üstüne çıkmadığı müddetçe doğaldır ve bizi bazı riskli durumlardan korurlar.

Evden çıkmadan önce ocağı kontrol etmenin bize hiçbir zararı yoktur ve aksine faydalı bile sayılır. Peki obsesif kompülsif bozukluğun farkı nedir? Obsesif kompülsif bozukluktaki fark tek kelime ile kontroldür. Normal bir kişi kafasındaki bu düşünce ve dürtüleri kontrol edebilirlen obsesif kompülsif bozukluğa sahip olan kişi bu düşünce ve dürtüleri kontrol edemez. Bu rahatsızlıkta, kişi zihnindeki bu tarz düşünceleri durduramaz, bu düşünceler kişinin günlük rutinini aksatmasına ve yaşamının dengelerini bozmasına neden olur. Kişi bu obsesyon ve kompülsiyonlara takıntılı bir şekilde bağlıyken kimi zaman eğitim hayatını, kimi zaman iş hayatını, kimi zaman ise aile hayatını aksatır.

İlginizi çekebilir: Takıntı Hastalığı – Obsesif Kompülsif Bozukluk-



Takıntı çeşitleri nelerdir?

Bu takıntılar her insanda farklılık gösterebilir. Bunlar temizlik takıntıları, cinsel takıntılar, dini takıntılar, düzen takıntıları, şüphe takıntıları gibi pek çok çeşitte kendini gösterebilir. Genellikle yetişkin yaşlarda bu rahatsızlık tespit edilse de genelde bu rahatsızlığın temelleri çocukluk çağında atılır. Çocuklukta bu rahatsızlık daha çok ödevi yaparken düzen ve kir yüzünden ödeve odaklanamama, ödevi mükemmel bir biçimde yapmaya çalışırken bununla çok vakit kaybetme gibi gözlemlenebilir. Bu tarz durumlarda aile desteği çok önemlidir. Bu rahatsızlık zaten çocuğu okulunda, sınıfında ve sosyal hayatında zaten yeterince yıpratır. Bunun üzerine bir ebeveynlerinin çocuğa hayatı zorlaştırması çocuğu yalnızlaştıracak ve bu rahatsızlığın yanında farklı komplikasyonlar geliştirmesine zemin hazırlayacaktır. Zaten bu rahatsızlıkla ne yapacağını bilmeyen çocuğa ebeveynleri bu yolda ışık olmalıdır.

İlginizi çekebilir: Psikolojim Bozuk mu? Nasıl Anlarım? Nasıl Mücadele Ederim?

Çocuğa yardımcı olabilmek adına gerekli araştırmaları ve planlamaları yapmalı, çocuğu da bu planlamalara dahil edip, bu tedavi sürecinin bir parçası haline getirmelidir. Diğer pek çok fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da aile desteği son derece mühimdir.

Obsesif kompulsif bozukluk çözümsüz bir rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlık diğer birçok rahatsızlıkta olduğu gibi ilaç, psikoterapi ve doru bir tedavi planlaması ile çok yüksek oranda tedavi edilebilir. Bu noktada bir uzmana danışıp onun desteğiyle birlikte doğru bir tedavi planı yapmak ve bu plana sadık kalmak en sağlıklı yöntem olacaktır.

İlginizi çekebilir: Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?

329697

Kişi Okudu

Ezgi Esen
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.