Obsesif kompülsif bozukluk kişinin sürekli tekrar eden bazı düşüncelere sahip olması ve tekrar eden bu düşüncelerin onu rahatsız etmesin durumunda kendi kendine yaptığı bir ritüelin bir davranışın onu rahatlatmasıdır. Bu rahatlatma davranışı her şekilde olabilir. Obsesif kompülsif bozukluğa sahip olanlar kontrol edemedikleri düşüncelere saplanıp kalırlar ve bu düşünceler onları rahatsız ettiği için saplantı haline getirirler. Obsesif kompülsif bozukluğa sahip olan kişileri düşünceleri saplantı haline getirmesi hem kişinin kendisi hem de çevresi için pek çok olumsuz sonuca neden olmaktadır.
Obsesif Kompülsif Bozukluğun Nedenleri
Obsesif kompülsif bozukluk iki farklı faktörle ortaya çıkabilir. Çevresel ve biyolojik olan bu faktörler kişiyi farklı şekillerde etkiler.
- Vücudun günlük yaşamına devam edebilmesi için beyindeki nöronların iletişim kurması gerekmektedir. Obsesif kompülsif bozukluk ise zaten beynin aşırı aktivite yapmasına neden olur. Kişi hem günlük yaşamına devam edip hem de hastalık atağı geçirdiğinde ise beyin aktiviteleri üst seviyeleri görmektedir. Bu durum biyolojik olan faktöre bir örnektir.
- Çevresel faktörler ise kişinin çevreden aldığı bazı travmatik dönüşlerin ve büyük hayat değişikliklerinin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kişi taciz edilmiş olabilir ya da büyük ve zorlu bir hastalık geçirmiş olabilir. Tüm bunların yanı sıra hayatında olan büyük değişiklikler, ilişki bitişi, bir yakınının kaybı gibi travmatik ve üzücü değişiklikler çevresel faktörlerin arasındadır.
Obsesif Kompülsif Bozukluk Belirtileri
Obsesif kompülsif bozukluk bir takıntılı veya saplantılı düşünce olarak ta görülebilir. Kişinin saplantılı hareketleri aşırı olduğu için çevreden de fark edilebilir. Bu tür semptomlar kişi stres altında olduğunda ise daha da kötüleşebilir. Düzenli olma çabası, her şeyin simetrik olmasını istemek bu belirtilerden bazılarıdır. Bu kişilerde aşırı temizlik takıntısı bulunur ve insanlara fazla dokunamazlar hatta dokunmaktan büyük bir rahatsızlık duyarlar.
Sayı sayarlar ve bunun için kelime veya sayı rutinleri vardır. Bu rutinlerin dışına asla çıkmazlar. Aşırı titiz oldukları için sürekli duş almak isterler ve dışarıdan gelecek olan hastalıklardan son derece ürkerler. Sürekli bir şeyleri kontrol etmek isterler. Evdeki eşyaların yerinin değişmesinden hazzetmezler.
Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisi
Bu hastalık tedavi gerektiren bir hastalıktır. Obsesif kompülsif bozukluk kendi haline bırakıldığında kendi kendine iyileşemezler, sadece hastalığın ilerleyişini izlemek zorunda kalırsınız. Kişinin kendi düşünceleri ile çıktığı savaşta kaybeden kişi olacaktır düşünceler değil. Bu hastalığın ilaç ve davranış olmak üzere iki tür tedavisi bulunmaktadır. İlaç tedavisinde beyindeki mutluluk hormonunu yani serotonini arttırma ihtiyacı görülür. Bunun için de ilaç tedavisinde bu hormonu arttırılmak için bir yol çizilir.
Davranış terapisinde ise kişinin takıntı yaptığı, saplantı haline getirdiği davranışları dizginlemek ve onun kendisini anlamasını, sakinleşmesini sağlamak amaçlanır. Davranış terapisinin amacı kişinin saplantılı düşüncelerini kendisine bir ayna tutarak göstermek ve bunun doğru olmadığını anlatmaktır.
Uzman desteğine başvurmak için tıklayın.
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.