kidologlogo

Nevrotik Ne Demek? Nevrotiklik Nedir?

Hepimiz yaşadığımız olaylardan bazen endişe duyabiliyor ya da hızlı ruh değişimleriyle tepkiler verebiliyoruz. Ancak her durumda olduğu gibi bazen bu durumlarında aşırısı zarar olabiliyor. Siz de bazı durumlarda fazla endişe duyup bazı durumlarda hızlı ruh değişimlerinize adapte olamıyorsanız ya da çok kolay sinirlenip mutlu olabiliyorsanız bunun temelinde başka durumlar yatıyor olabilir.

Gün içerisinde yaşadığımız olaylara tepkilerimiz her birimizin farklı farklı olmakta ancak bazıları var ki tepkilerini daha farklı şekillerde ifade etmekte. İşte biz bu yazımızda bu farklı kişilere değinecek nevrotiklik nedir? Nevrotiklik belirtileri nelerdir? Gibi soruları cevaplandırmaya çalışacağız.






Nevrotik Ne Demek?

Nevrotik en temel tanımla bireyin dünyayı olumsuz ve güvensiz bir şekilde anlamlandırarak sürekli duygusal boşluk içinde olma durumudur. Bu sebeple çevresindeki olaylara sürekli kaygıyla yaklaşmakta ve duygu değişimleri son derece hızlı değişmektedir. Bu duygu değişimini ise terleme, kas titremeleri, kalp hızında artış gibi fiziksel belirtiler izlemektedir.

Son dönemde yapılan araştırmalar ise hastalığın daha çok aile ve çevre faktörüyle ortaya çıktığını hatta bu hastalığın en çok kalıtımsal yollarla aktarıldığını bizlere gösteriyor.

Benzer bir kelime olan Nevroz ile sık sık karşılaştırılan nevrotikliği anlamlandırmadan önce bu farklılığı da ifade etmek ve soru işaretlerini kaldırmak gerekiyor. Peki nevrotiklik varsa nevroz ne demek?





Nevroz Nedir?

Nevroz kelime olarak, psikolojik bir durumun yanında kişide davranışsal ve zihinsel olarak da kişinin aşırı derecede güvensiz, huzursuz ve kaygılı olmasına sebep olan bir duygu durum bozukluğudur. Ağır bir durum olmamakla beraber kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeydedir. Kişinin zihinsel olarak yaşadığı karmaşıklık ve çevreye duyulan güvensizlik ortamı çevresiyle olan ilişkilerinde aşırı şüpheci ve kaygılı davranmasına neden olur.

Nöbet şeklinde de kendini gösterebildiği gibi sürekli bir hastalık olarak da kişide ortaya çıkabilir. Bu tarz sorunları olan kimseler bünyemizde bulunan uzmanlarımızdan destek almalıdır.

 





Nevroz ile Nevrotik Arasındaki Fark Nedir?

Nevroz yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha çok bir duygu durum bozukluğudur. Nevroz hastalığına yakalanan ve doktor tarafından teşhis edilerek tanı konulan kimselere ise nevrotik denilmektedir. Kısaca nevroz hastalığa, nevrotik ise hastaya verilen isimlerdir.

Bu ayrımı da aydınlattığımıza göre artık nevrotikliğin ne olduğuna derinlemesine bakmamız gerekecektir.





Nevrotiklik Nedir?

Kelime anlamı olarak sürekli baskı ve kaygıya maruz kalma durumunda ortaya çıkan duygu durumu olarak tanımlanmaktadır. İlk olarak nevrotiklik hastalığını dile getiren ise Horney’dir. Nevrotik bireyler ikili ilişkilerde daha çok kendilerine zarar veren bir tarafta yer almaktadırlar. Çünkü diğer insanlara karşı sürekli beslediği şüpheci ve kaygılı tutum diğer kişilere sürekli tereddütlü yaklaşmasına neden olur ve ilişkilerinde ise nasıl ilişki yaşayacaklarını anlayamazlar. Bunun sonucunda ise beklendiği gibi ilişkiden uzaklaşma yaşanır.

 

Nevrotik kişiler ilişkilerinde son derece kaygılı oldukları için bu durum zamanla yerini saldırganlığa bırakır ve bu saldırganlık durumu aslında nevrotikliğin kişi de daha da yerleşmesine neden olur. Buradan da anlaşılacağı üzere nevrotiklik kişinin çevresinden sürekli şüphelenmesi ve bunun sonucunda duygusal boşluğa düşerek saldırgan tavırlar sergilediği bir hastalıktır.

 





Nevrotik Kişilik Bozukluğu

 

Nevrotik kişilik bozukluğu, kişinin nevrotik kişiliğe sahip olması olarak tanımlanabilir. Nevrotik bozukluk kavramı içerisinde birçok farklı hastalık grubu içerebilir.

Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler sahip oldukları güvensizlik ve kaygı durumundan kurtulamaz. Örnek vermek gerekirse bir örümcek korkusu olan nevrotik bir kişi etrafında örümcek olmasa dahi sürekli örümcekle karşılaşabileceğini düşünerek sürekli kaygı gütmektedir. Daha ciddi vakalarda ise bu kaygının giderilmesi için nevrotik kişiler, bazı ritüel ya da özel eylem davranışları içerisine girebilirler.





Nevrotik Kişilik Özellikleri Nelerdir?

 





  • Sürekli kaygılı ve karamsar bir bakış açısı içerisindedir.
  • Yaşadığı sorunlarla ilgili sürekli başkalarını suçlar.
  • Yaşadığı bir olayda suçlanırsa hemen savunmaya geçer.
  • Tüm ilişkilerinde yoğun bir güvensizlik hisseder.
  • Güvensizlik hissi nedeniyle sürekli aldatılacağını ya da terk edileceğini düşünür.
  • Karar vermekte zorlanırlar.
  • Yaşadığı olaylara karşı yoğun bir heyecan ya da panik besler.
  • İçlerine kapanıktırlar.
  • Bu kapanıklık sebebiyle çevresi tarafından bencil olarak adlandırılır.






Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Nevroz hastalığına sahip kişileri tetikleyen durumlar genelde altta yatan diğer kaygı bozukluğu rahatsızlıkları ile çevresel etmenlere dayalı olmaktadır. Bu sebeple kişinin belirttiği bazı psikolojik bozukluklar nevrotikliğin nedenidir. Bu durumlar ise;





  • Kaygılarını kontrol edememek
  • Obsesif kompulsif bozukluk
  • Sosyal fobi problemi
  • Bipolar bozukluk
  • Panik hali bozukluğu
  • Özgül fobi sorunu
  • Travmaya bağlı stres
  • Kaygı bozuklukları
  • Ağrı sorunları






Nevrotik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

 

Nevrotik kişilik bozukluğunda bazı semptomlar ortaya çıkmaktadır. Bu semptomlar genellikle spesifik bir durum ya da olay esnasında görülür. Bunlar;

 





  • Stresli ya da endişeli durumlarda yaşanan kaslarda titreme,
  • Baş dönmesi,
  • Vücutta terleme,
  • Nefes darlığı,
  • Kalp çarpıntısı,

Nevrotik Bozukluklar Nelerdir?

Nevrotik bozukluk kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. Bunun yanında bu çeşitlerde kendi içinde farklı sebepler barındırır. Nevrotik kişilik bozukluğu kişilerde farklı şekillerde görülmektedir. 

Nevrotik kişilik bozukluğu türleri şunlardır;





  • Kaygı bozuklukları 
  • Dissosiyatif bozukluklar
  • Duygudurum bozuklukları 
  • Anksiyete bozuklukları
  • Somatoform bozukluklar
  • Bunaltı Nevrozu
  • Fobik Nevrozu
  • Histerik Nevrozu
  • Depresif Nevroz
  • Obsesif Nevroz 

 

İlginizi çekebilir: Narsist Ne Demek?





Nevrotik Anksiyete

Depresyon ve kaygının son derece yüksek bicinde yaşandığı nevrotik anksiyete de nevrotik kişiler etrafında bulunan her türlü durum, olay ve kişiden şüphe duyarak aşırı bir kaygı durumu yaşar. 

 

Sigmund Freud’a göre 3 biçimde ortaya çıkan nevrotik anksiyete ilk olarak sürekli bir kaygı durumu halinde başlar. Daha sonra ikinci evrede bu kaygı durumu fobiye dönüşmektedir. Bunlara örnek olarak karanlık, gök gürültüsü ve bazı hayvanlardan korku durumu başta kaygılanmaya sebep olsa da daha sonra bu fobiye dönüşür. Son evrede ise bu kaygı durumundan doğan fobi bir panik durumu oluşturur. 

 

Yani korkulan durum artık kişide bir panik yaratarak nevrotik anksiyeteye dönüşmektedir. Buna örnek olarak başta örümcekten kaygılanan birisi zamanla örümcek fobisine yakalanır. Bu durum ilerleyen safhalarda kişinin ortada örümcek olma dahi son derece panik ve kaygılı olmasına neden olur. Bu da çevresine sürekli şüpheci yaklaşmasıyla son bulur.






Nevrotik Bozukluk Testi

Hastalığın tedavisinde uzman doktorlar bazı testler uygulayarak bireylerde nevrotik bozukluk olup olmadığını teşhis edilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz semptomların görülmesi halinde uzman doktorlara danışılması gereklidir. Bünyemizde bulunan uzmanlarımızda bu konuda yardımcı olabilmektedir.





Nevrotik Tedavisi

Nevrotiklik her ne kadar ömür boyu devam eden bir psikolojik rahatsızlık olsa da bazı tedavi yöntemleri sayesinde düzeyi azaltılabilir. Bu tedavi yöntemleri uzman doktorlar tarafından kişiye özel olarak düzenlenerek seanslar halinde uygulanmaktadır. Bu hastalığın tedavisinin bir süreç olduğu unutulmamalı ve sabırlı olunmalıdır.





Nevrotik Hakkında Merak Edilenler

Nevrotik bozukluk hakkında merak edilenler için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

 

Nevrotik bozukluk ne demek?

Nevrotik kişilik bozukluğu, kişinin nevrotik kişiliğe sahip olması olarak tanımlanabilir.

 

Nevrotik ne anlama gelir?

Nevrotik en temel tanımla bireyin dünyayı olumsuz ve güvensiz bir şekilde anlamlandırarak sürekli duygusal boşluk içinde olma durumudur.

 

Nevrotik bozukluk ruh hastalığı mı?

Nevrotiklik psikolojik bir hastalıktır.

 

Nevrotik neden olur?

Kalıtımsal olabileceği gibi çevresel ve aile faktörüyle ortaya çıkabilir.

 

Nevroz nasıl bir hastalıktır?

Duygu durum bozukluğu hastalığıdır.

 

579226

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.