kidologlogo

Neler Travmadır?

Neler travmadır diye düşünecek olursak, günlük yaşantımız da stres arttıran olaylara, adrenalin yükselten, çaresizlik hissi oluşturan, aşırı korkutan olaylara verilen isimdir. Günlük alanda ani şekilde stres artıran, dehşet, korku, panik gibi kişiyi duyusal sıkıntıya sokan durumlara da denir.  Geçirilen çok ciddi bir trafik kazası, depremde yaşanılan panik hali, ölüm korkusuyla çok ciddi bir şekilde burun buruna gelinmesi, basit bir köpek kovalaması, ani şekilde önüne bir şey çıkmasıyla korkma gibi durumalar travmatik durumlara örnek verilebilir.

Travmaya Yol Açan Durumlar Nelerdir?

Neler travmadır sorusuna cevaben aslında travmaya sokan birçok durum vardır. Bu durum kişiden kişiye değişebilir. Bir insan kedinin çöpten üzerine atlamasından korkarken diğer bir kişi denize düşmeyle boğulma tehlikesi geçirmesinden dolayı denizden korkabilir. Bunun az veya çok şeklinde bir değerlendirme yapılması mümkün değil. Kişinin o an yaşadığı korku göz önüne alınarak karar verilir ve değerlendirmeye alınır.

Depremler, savaş, tecavüz ve işkence gibi insan eliyle yapılan travmalar, kazalar, beklenmedik ani ölümler, salgın gibi ölümcül hastalıklar gibi toplum içinde ruhsal travmaya yol açan olaylar çok fazladır. Araştırmalar her üç kişiden birinin mutlaka böyle bir travmaya maruz kaldığını göstermektedir. Ruhsal travmayla karşılaşma durumu herkeste farklıdır ve farklı etkiler gösterebilir. Suç oranının yüksek olduğu yerlerde böyle durumlarla karşılaşma oranı çok fazladır.

Travmaların Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Bu tarz ruhsal travmalardan sonra en sık görülen iki hastalık, travma sonrası stres hastalığı ve depresyondur. İnsanı, ruhsal travmalarla karşı karşıya bırakmaktan kaynaklı oluşan bu hastalıklar duyusal olarak ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Neler travmadır diye soranlar ruhsal travmalardan kaynaklı olarak en sık görülen hastalık depresyondur.

Depresyonun en sık görülen yaptığı hiçbir şeyden zevk alamama, iştahsızlık, isteksizlik,  sürekli uyku hali, moral bozukluğu, yaşamdan kopma düşünce gibi durumlardır.. Depresyon ruhsal travmadan sonra hemen çıkabildiği gibi ilerleyen zamanlarda da kendini gösterebilir. Ya da iyileşme sürecine girmiş birinin tekrar depresyon belirtileri göstermesi mümkündür.

Travma sonrası,  stres hastalığında görülen rahatsızlıklar da çabuk sinirlenme ve basit olaylara bile tahammül edememe, uyuyamama, kâbuslar, olayın sık sık hatırlanması, kimsenin kendisini anlamadığı düşüncesi gibi durumlar gözlemlenebilir. Örnek verecek olursak, neler travmadır, depremin şiddetiyle bir travma geçirmiş olan birisi için sürekli sanki deprem olacakmış gibi yaşayarak kendini ve çevresindekileri huzursuz etme gibi durumların yaşanmasıdır.

Travma Sonrası Yaşanılan Durumların Tedavisi Nedir?

Travma sonrası geçirilen hastalıkların tedavisinde mutlaka uzman görüşü alınarak tedaviye başlanır. Uzman desteğiyle ilaç kullanılmalı mı belirlenerek tedavi süreci ne yönde ilerleyecek bu durum belirlenir. Bazı durumlarda uzman konuşarak terapi uygular ve bu durumu bu şekilde de halledebilir. Travmadan ne kadar etkilendiği belirlenerek tedavi süresinde birkaç haftaya kadar iyileşme görülebilir. Bazı ağır travma geçirmiş bireylerde daha fazla zaman alsa da genel olarak uzman desteğinden sonra gelişim daha fazladır.

 

207182

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.