Işıl ışıl içerikler, bildirim sesleri, titreşimler ve size eski bir kot pantolonu tam bir kanepeye nasıl dönüştüreceğinizi öğreten 5 dakikalık videoların olduğu bir çağda yaşıyoruz. Odaklanma gücümüzü ele geçirmek ve zihinsel süreçlerimizi yönetmek için bekleyen gerekli gereksiz bir dolu bilgi yığını televizyon ekranlarımızı sürekli olarak işgal ediyor.
Peki Neden Odaklanamıyorum? Odak Probleminin Sebebi Nedir?
Ve beynimizdeki dijital trafik sıkışıklığı arttıkça, odaklanma süremiz kısalmaya devam ediyor. Bir iş yapmaya başlıyoruz ve sonra birden kendimizi otomatik bir makine gibi e-posta mailleri içinde kaybolmuş buluyoruz. İşte o anda fark ettiğimizde kendimize soruyoruz:
Bu nasıl oldu? Neden önümdeki işe odaklanamıyorum? Kesin olan bir şey var - iş kendi kendini yapmayacak.
Dikkatin kolayca dağıldığı günümüzde, her gün geçtikçe daha fazla insan konsantre olmayı ve işlerini bitirmeyi zor buluyor.
Peki odaklanmak neden her zamankinden daha zor?
Düşük Pil Modu
Odaklanma gücümüzü kaybetmemizin başlıca nedenlerinden biri beynimizin enerjisinin azalmasıdır. Çoğu insan bu temel insani ihtiyacı ihmal eder ve zihinsel olarak tükenmiş olmasına rağmen çalışmaya devam eder. Ama işin gerçeği şu ki, enerjiniz düştükçe dikkatinizi de toplamakta zorlanırsınız. Ayrıca, çoğu zaman enerjimizi önemsiz işlere harcarız; bu nedenle pilleri(beynimizi) yeniden şarj etmek ve onları nasıl harcadığımıza dikkat etmek hayati önem taşıyor.
Duygusal Sorunlar
Konu zihinle ilgili olduğunda, insanların çoğu duygularını görmezden gelir. Halbuki duygusal durumunuz, odak noktanızı ve dolayısıyla çalışmanızın sonucunu güçlü bir şekilde etkiler. Dikkat dağıtıcı veya hoş olmayan bir ortamda çalışıyorsanız, konsantrasyonunuz kesin olarak zarar görecektir. Bu nedenle, çalışırken pozitif bir yaklaşıma sahip olmak ve olumsuz dış uyaranlardan kaçınmak çok önemlidir.
Dijital Müdahaleler
Dikkat sürenizin azalmasının bir başka nedeni de, telefonu düzenli olarak kontrol etme alışkanlığınız olabilir. Mesajları, sosyal medyayı ve hatta e-postaları kontrol etmek, bir şeyler yapmaya çalışırken dikkatinizi dağıtabilir. Bildirim sesi gelir gelmez önünüzdeki işi bırakırsanız, odağınız zarar görür. Bu nedenle, her seferinde bir şeye konsantre olmak ve tümüyle dikkatinizi ona vermek çok önemlidir.
Monotonluk
Ve odak noktanızın kaybolmasına neden olabilecek son durum, yaptığınız işlerin yeterince ilgi çekici olmamasıdır. Motivasyonla birleştiğinde ilgi, bağlılığımızı körükler ve dikkatimizi arttırır. En çok keyif aldığımız, iyi olduğumuz ve karşılığında maaş alacağımız bir şey üzerinde çalışırken meşgul oluruz. Ancak, görev teşvik edici değilse, muhtemelen sıkılır ve odağınımı kaybederiz.
Bu nedenle, odaklanma kaybı yaşadığımız dönemlerin olması anormal bir durum değildir. Ancak bu duruma sebep olan pek çok faktör olabilir. "Neden odaklanamıyorum?" diye sorduğunuzda cevaplaması kolay bir soru değildir. Enerjiniz düşük olabilir veya duygularınız sizi engelliyor olabilir. Ayrıca dikkat süreniz çok fazla dikkat dağıtıcı şeyden etkilenmiş olabilir veya beyniniz dikkati sürdürmek için yeterince çabalamıyor olmayabilir.
Sizin de dikkat probleminiz varsa, odaklanmakta güçlük çekiyorsanız olası nedenleri ve çözüm yollarını gelin birlikte çalışalım.
Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ile Psikoloji mezunuyum. Aynı üniversitede Klinik Psikoloji eğitimi alıyorum. Temel olarak Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımıyla ilerliyorum. Psikanalitik Terapi ve Varoluşsal Terapi de seanslarda destek aldığım yaklaşımlar. Ağırlıklı olarak çalıştığım alanlar; Obsesif Kompulsif Bozukluk, Kaygı Bozuklukları (Panik Atak, Genel Kaygı Bozukluğu, Fobiler, Sosyal Anksiyete), Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Depresyon, Yeme Bozuklukları, Beden Algısı Bozukluğu, Hastalık Hastalığı, Münchausen Sendromu, Kişilik Bozuklukları (Narsizm, Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu, Bağımlı Kişilik Bozukluğu, Çekingen Kişilik Bozukluğu), İlişki Problemleri, Bağlanma Sorunları, Öfke Kontrolü, Aldatma, Aldatılma, Kıskançlık, Terk Edilme Korkusu, Yalnızlık Korkusu, Mükemmeliyetçilik, Özgüven Eksikliği, Mobbing, Stres Yönetimi, Sınav Kaygısı, Ölüm Korkusu, İş-Yaşam Dengesi.