*Aslında burada çocukken nasıl bir evde büyüdüğümüz epey etkili. Kavganın tartışmanın olağan olduğu, tansiyonun ne zaman yükseleceğinin belli olmadığı bir evde büyüdüysek; çocukken çok korksak bile yetişkin olduğumuzda da ilişkinin böyle yaşanması gerekiyormuş gibi hissedip buna göre davranabiliriz.
Bir Dargın Bir Barışık İlişki'nin Sebepleri Nedir?
*Aslında burada çocukken nasıl bir evde büyüdüğümüz epey etkili. Kavganın tartışmanın olağan olduğu, tansiyonun ne zaman yükseleceğinin belli olmadığı bir evde büyüdüysek; çocukken çok korksak bile yetişkin olduğumuzda da ilişkinin böyle yaşanması gerekiyormuş gibi hissedip buna göre davranabiliriz. Bizim için tanıdık olan odur.
*İlişki durağanlaştığı an bize ürkütücü gelir ve neden yaptığımızın farkında olmadan tansiyonu yükseltebiliriz. Sonradan düşündüğümüzde incir çekirdeğini doldurmayan meseleler bizim için büyük tartışmalara dönüşür, bir gün konuşur 3 gün küs kalırız her tartışmadan sonra ayrılık kararı alır ama 5 gün sonra bir daha başa döneriz.
*Çünkü aslında ilişki içinde düşünmeden ve otomatik davranıyoruzdur.
*Farkında değilizdir ama yetişirken gözümüzün önünde nasıl bir ilişki varsa biz de öyle bir ilişki yaşıyoruzdur. Bir düşünebilsek o an bu davranışların bize hiçbir getirisi olmayacağını, bu tutarsızlığın ne bize ne karşımızdakine uzun vadede iyi gelmeyeceğini bunları yapmaktan kaçınırız belki ama dedim ya bunlar zaten bizim otomatiğe alınmış davranışlarımızdır.
*Üstüne düşünmedikçe, bize ilmek ilmek işlenmiş bu kodlar için başka çözüm yolları bulunmadıkça da otomatikte kalırlar.
*Öte yandan yaştan bağımsız olarak bir ilişki yaşama olgunluğunda değilsek, kendimizi tanımaktan çok uzaksak; kendimize dair farkındalığımız yetersizse ilişkide ne yapacağımızı bilemiyor da olabiliriz.