kidologlogo

Nasıl Pedagog Olunur?

Öncelik olarak bilinmesi gerekir ki pedagoglar her ne kadar psikologlar ile karıştırılsalar da aynı değillerdir.  Psikolog olabilmek için psikoloji bölümünden mezun olmak gerekirken  pedagog olabilmek için ise  üniversitelerin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Kişiler psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olduktan sonra pedagog unvanına sahip olabilmektedirler.

 Pedagog olmak isteyen kişilerin, üniversitelerin bu  dört yıllık lisans bölümünden mezun olmalarından  sonra genellikle lisansüstü (yüksek lisans) ve doktora eğitimlerini tamamlamış olması da  meslek açısından oldukça önemli olmakla birlikte kişilere olumlu bir etki yaratmaktadır. Mezun olan kişiler doktorasını tamamlamış olmak koşulu ile doktor psikolog unvanına sahip olabilmektedirler.

Pedagog Nedir?

Pedagog olarak adlandırılmakta olan kişiler 0 ile 12 yaş aralığına sahip olan  çocukların zihinsel, sosyal, duygusal ve ruh sağlığı konularındaki gelişim ve değişimlerini takip eden ve gerektiğinde ise onlara bu konularda destekte bulunmakta olan  ruh sağlığı uzmanlarıdır. Ana dal olarak sadece çocuklarla ilgilenirler ve çocuk psikolojisi üzerine eğitim alırlar. Pedagog olabilmek için çocuk psikolojisini çok iyi anlamak ve onlarla iletişim kurmakta zorlanmamak önem arz eder.

Pedagoglar Ne İş Yapar?

Pedagog olarak adlandırılan kişiler kesinlikle çocuk doktoru değillerdir. Zira çoğu kişi pedagogların çocuk doktoru olduğunu düşünmektedirler. Çocuk doktorları, genel olarak çocukların bedensel sağlıkları ile ilgilenen kimseler olmakla birlikte pedagog olarak adlandırılan kişiler çocukların tamamen zihinsel ve ruhsal sağlıkları ile ilgilenmekte olan kimselerdir.

 Pedagog unvanına sahip olan kimseler, çocukların yaşamakta olduğu gelişimsel, zihinsel ve sosyal problemler gibi bir takım sıkıntılara destek olma amacı güden kişilerdir. Öte yandan çocukların  ebeveynler ile ilişkilerinde de pedagog olarak görev yapan kişiler rehberlik etmektedirler. Pedagogların bir başka görevi ise çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri ve gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri adına anne ve babalara gerekli bilgilendirmeleri yapıyor olmalarıdır.

Pedagog Olma Şartları Nelerdir?

Pedagog olabilmek için devlet ya da özel üniversitelerde bulunan psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerini okumak ve başarı ile mezun olmak yeterli olacaktır. Fakat her ne kadar bu bölümlerden mezun olunsa da bir pedagogun sahip olması gereken bir takım özellikler vardır. Bu özellikler şunlar olmalıdır:

  • Gerek sözlü gerekse yazılı iletişim kanallarını etkin bir şekilde kullanabilen, iletişimi güçlü bireyler olmalıdırlar.
  • Enerjisi yüksek  ve olumlu motivasyon konusunda başarılı olan ve ikna kabiliyeti yüksek olan bireyler olmalıdırlar.
  • Pedagog olan bireyler mesleki açıdan gelişime mutlak suretle her daim  açık olan kimseler olmalıdırlar 
  • Stresli durumlarla baş edebilme ve stresi kolaylıkla yenebilme yeteneği yüksek olan  bireyler olmalıdırlar.
  • Problemler karşısında hızlı bir şekilde çözüm üretme yeteneğine sahip olan kimseler olmalıdırlar.
  • Çocuklarla iyi anlaşabilen, çocuklarla iletişimi güçlü olan, çocukların ihtiyaçları, sorunları ve yeteneklerini başarılı bir şekilde gözlemleyip analiz edebilecek kabiliyete sahip olan kimseler  olmalıdırlar.

507888

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.