kidologlogo

Narsist Biriyle Mi Birlikteyim?

Narsistik birey; kendini diğerlerinden üstün gören, manipülasyon tekniklerini çok iyi kullanan yakın ilişki ve arkadaşlıklarda kişileri kendi tatmini için kullanan, kendi özelliklerini üstün gören, devamlı haklı olduğunu düşünen ve devamlı övgü bekleyen, diğer insanları aşağılayan ve küçük gören, kişilerin kendisine hizmet etmesi gerektiğini düşünen, özel muameleyi hak ettiğini düşünen bireylerdir. Dışarıdan çok özgüvenli olarak gözükseler de aslında, bir başkası olmadan var olamazlar ve güven kavramları kırılgandır. 

Narsistik birey; yıkıcı davranışlarını kabullenmez veya kabul etmekte çok zorlanır. Toplumda erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görüldüğü saptanmıştır. 

NARSİSİZM VE ÇOCUKLUK ÇAĞI İLİŞKİSİ 

Çocukluk çağında ebeveynin çocukla kurduğu duygusal bağ çok değerlidir. Narsisizmde, diğer birçok psikolojik bozuklukta olduğu gibi ebeveynlerin çocuk ile ilişkisi önemlidir. Çocukluk çağındaki duygusal ihmal; narsisizmi doğurabilir. Çocuk; yaşadığı duygusal ihmal sonucunda kendi duygularını tanımakta güçlük çeker. Buna ek olarak duygusal olarak ihmal edilen çocuk; duygusal manipülasyonları çok küçük yaşta öğrenmiştir. 

Çocuk bazen narsistik ebeveyne sahip olduğu için bu ebeveyni rol model almış olabilir. Çocuğun ilk tanıdığı ilişki ebeveynlerinin onunla olan ilişkisi ve birbiri ile olan ilişkisidir. Bu doğrultuda çocuk ebeveynlerinin iletişim biçimini uygulamaya başlar. Empati yoksunu, bencil ve manipülatif bir ebeveyne sahip olan çocuk; zamanla öğrenmesi gereken sağlıklı iletişim becerilerini öğrenemeyebilir. 

Dışarıdan cazip gelen narsist; aslında çocukluk dönemindeki aşamaları sağlıklı olarak atlatamamış; öfkeli, güvensiz bir çocuktur. Zamanında bir nevi ‘kurban’ olan bu çocuk; artık ‘zalim’ bir narsiste dönüşmüştür. 

NARSİST BİREYLERLE ROMANTİK İLİŞKİ 

Narsist bireyin gözüne kestirdiği hedef için cazip görünme çabası; ilişki başlamadan baştan çıkarmaya çalışma olarak görülebilir. Amacı; hedefini büyüleyerek uyuşturmaktır. Dışarıdan bakıldığında çok sıcak gözükür. Başta kendisinin en iyi, en çekici yanlarını gösterir. Her birey flört aşamasında karşısındaki bireyi baştan çıkarmak ister ama narsist bireyin farkı; bu aşamada bile yalan söylemesidir. Amacı kendisini iyi şekilde göstermek değil, sahte bir imaj sunmaktır. Oysa narsistin aklında başka bir hedef vardır, buna ulaşmak için rol yapar, hesaplar ve elde edeceği sonucu planlar. Kendisini açarken yapay bir kırılganlık gösterir. Zorlu çocukluğundan bahsederken muhtemelen doğru ama duygudan yoksun bir şekilde, baştan çıkarma aracı olarak çocukluğunu kullanır. 

Baştan çıkarma evresinden sonra manipülasyon evresi devreye girer. Bu narsistin işgal etme evresidir. Artık vazgeçilmezdir; kimi zaman maddi olarak, ama özellikle duygusal olarak çok sayıda çengel atarak ilişkiyi ‘başlatır’. İstila taktiğini ikili cephede yürütür; kurbanının yaşamının ve bireyselliğinin istila edilmesi, ancak eğer aynı zamanda kurbanı zayıflatacaksa etkili olur. Yani onu hapsetmeye ihtiyaç duyar. Bunu da manipülasyon ve eleştirileriyle yapabilir. Partneri artık yeteneklerinden şüphe eder ve özgüveni zamanla azalmaya başlar. 

Narsist birey aynı zamanda partnerine doğruyu gösterebilecek arkadaşlarını da eleştirileri ve manipülasyonlarıyla uzaklaştırmaya çalışır.  

Yıkım evresi partner için bir ıstıraptır. Narsist birey kişiliğinin olumsuz yanlarını göstermiştir ve o ilişkinin baştan çıkarma evresindeki kişiden eser yoktur! Narsist kıskanç ve şiddet eğilimli, öfke dolu birine dönüşmüştür. Hem mesafeli hem de istilacıdır artık. Kurban sık sık mücadele ettiği suçlamaların altında ezilir, ilişkisinden, yaşamdan; en çok da kendisinden şüphe duymaya başlar. Sürüklenen partner; artık tam anlamıyla narsistik bireyin insafına kalmıştır. 

Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler terapiye dirençlidir. Bu yüzden tedavi uzun süreli psikoterapi yöntemiyle uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır. Buna ek olarak; narsistik bireyin partneri de kendisini zamanla çökmüş, özgüvensiz, depresyonda, kaygılı hissedebilir. Bu gibi durumlarda psikologla görüşmek çok değerlidir. Eğer siz de narsistin manipülasyonlarına maruz kaldığınızı hissediyorsanız; psikolojik destek almanızı öneririm.

254640

Kişi Okudu

Sahra Günal
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.