Mükemmeliyetçiliğe sahip insanlar, kendilerini imkansız derecede yüksek standartlarda tutarlar. Yaptıklarının asla yeterince iyi olmadığını düşünürler.
Bazı insanlar yanlışlıkla mükemmeliyetçiliğin sağlıklı bir motive edici olduğuna inanırlar, ancak durum böyle değildir. Mükemmeliyetçilik, hayatınızda mutsuz hissetmenize neden olabilir. Depresyona, kaygıya, yeme bozukluklarına ve kendine zarar vermeye yol açabilir. Sonunda, başarılı olmaya çalışmaktan vazgeçmenize de yol açabilir. Hafif vakalar bile yaşam kalitenizi etkileyerek kişisel ilişkilerinizi, eğitiminizi veya işinizi etkileyebilir.
Mükemmeliyetçilik hem gençleri hem de yetişkinleri etkileyebilir. Çocuklar ve gençler genellikle okul çalışmalarında ve spor, kulüp, toplum hizmeti ve iş gibi etkinliklerde daha başarılı olmaya yönlendirilirler. Bu, başarı ile ilgili bir takıntıya yol açabilir.
Takıntı Hastalığı, Obsesif Kompulsif Bozukluğu
Mükemmeliyetçiliğin belirtileri nelerdir?
Elde etme arzusu sağlıklıdır ancak her zaman mükemmel olmak için mantıksız bir istek sorunlara neden olabilir.
Aşağıdaki durumlarda mükemmeliyetçilik yaşıyor olabilirsiniz:
- Denediğin her şeyde başarısız olduğunu hissetmek
- Düzenli olarak ertelemek - bir göreve başlamak için direnebilirsiniz çünkü onu mükemmel bir şekilde tamamlayamayacağınızdan korkarsınız
- Rahatlamak, düşüncelerinizi ve duygularınızı paylaşmak için mücadele etmek
- Kişisel ve profesyonel ilişkilerinizde çok kontrolcü olmak
- Kurallara, listelere ve işe takıntılı hale gelmek veya alternatif olarak aşırı derecede kayıtsız olmak
Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?
Mükemmeliyetçiliğe ne sebep olur?
Mükemmeliyetçiliğin nedeni her zaman açık değildir. Genellikle öğrenilmiş bir davranıştır. Mükemmeliyetçi insanlar, yalnızca başardıklarından veya başkaları için yaptıklarından dolayı değerli olduklarına inanırlar.
Akademik ortamlar, gençlerde mükemmeliyetçiliği ortaya çıkarabilir.
Mükemmeliyetçilik nasıl tedavi edilir?
Mükemmeliyetçiliğinizin bir parçası olarak kişisel sorunlarınızı gizlemeye çalışabilirsiniz. Bu tedaviyi zorlaştırabilir. Ancak, ihtiyacınız olduğunda yardım aramanın önemli olduğunu unutmayın. Mükemmeliyetçilik, dolu ve mutlu bir yaşam sürme yeteneğinizi engelliyorsa, doktorunuzla veya bir psikolog ile görüşün.
Terapi, özellikle bilişsel-davranışçı terapi, hedefleriniz ve başarılarınız hakkında yeni düşünme yolları öğrenmenize yardımcı olabilir. Bir terapist, mükemmelliyetçilik ihtiyacınızı gidermeye veya olumsuz geri bildirimlere tepkilerinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Mükemmeliyetçilikten nasıl kaçınabilirsiniz?
Mükemmeliyetçiliği azaltmak için aşağıdakiler yardımcı olabilir:
- Gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirleyin
- Ezici görevleri küçük adımlara bölün
- Bir seferde bir aktiviteye veya göreve odaklanmak
- Herkesin hata yapabileceğini kabul etmek
- Çoğu hatanın öğrenme fırsatları sunduğunu kabul edin
- Olası sonuçlar hakkında gerçekçi kalarak başarısızlık korkularıyla yüzleşin
Mükemmeliyetçiliğin sağlığınıza müdahale ettiğinden şüpheleniyorsanız, uzmanınız ile görüşün. Belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olacak terapi veya başka stratejiler önerebilirler.
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.