kidologlogo

Mükemmel Ebeveynlik

Anne baba olmaya hazırlanan adaylar için en tedirgin edici durumlardan birisi de 'acaba nasıl bir ebeveyn olacağım?' kısmıdır. Hamile olduğunu öğrendikten sonra hemen anneliğe, ebeveynliğe dair pek çok kitap siparişi veriri sevgili anneler. Çocuğu için en iyi gıdalar, en iyi oyuncaklar, en iyi anne baba tutumlarını öğrenmek için canla başla uğraşırlar.Peki aradığımız tüm soruların cevaplarını o kitaplarda bulabilir miyiz? Çocuklar yazılan kitaplara göre büyütülebilir mi?

Mükemmel Ebeveynlik Nedir?

Şüphesiz ki her anne baba çocuğu için en iyisini diler. Onun en iyi şekilde büyümesini, beslenmesini, sevdiği oyuncaklarının olmasını, ailesine bağlı bir çocuk olmasını ister. Çocuğunun mutsuz olduğu ana şahit olmak istemez. Peki bu durum anne babaların mükemmel bir ebeveyn olmasını mı gerektirir? Bu oldukça önemli bir sorudur ve ebeveynlerin bunu kendilerine sormaları çok mühimdir. Anne babalar çocukları için en iyisini dilerken mükemmel bir ebeveyn olmaya çalışmaları ne kadar sağlıklıdır?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var;  ebeveynler mükemmel olmaya çalıştıkça çocukları da anne babaları için mükemmel olmaya çalışacaktır. Anne baba çocuğuna sürekli yetmeye çalışan bir pozisyona girdikçe çocuk da anne babasını sürekli memnun etmeye çalışan mükemmel bir çocuğa dönüşür. Tıpkı bir proje çocuk gibi...

En başarılı, en akıllı, en uslu çocuk olmaya çalışır ve bunu yaparken tüm amacı anne babasını memnun etmektir. Bunu göre anne babaların birçoğu ise sonrasında 'çocuğumuzu başarısız olsa da seviyoruz bunu ona hissettirmeye çalışıyoruz ancak yine de aynı kaygıları devam ediyor.'cümlelerini duyarız. İşte tüm bunların temelinde mükemmel ebeveynlik ve devam eden mükemmel olmaya çalışan çocuk döngüsü vardır.

Çocuğunun tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan, istediği her şeye yetmeye çalışan anne babaların birçoğuna baktığımızda hep çocuğunu doyurmaya, etkinlikten etkinliğe koşturmaya çalıştığını görürüz. Peki tüm bu koşturmaca içerisinde çocuğun istekleri ne durumdadır? O bu koşturmayı istiyor mu? Tüm bunlar içerisinde gerçekten çocuğu iyi anlamak, iyi dinlemek çok ama çok önemlidir. Çocuğunuz tabii ki sağlıklı bir şekilde gelişsin, büyüsün istiyorsunuz ancak çocuğunuzu beslerken kendi kaygılarınızı ön plana çıkardığınızda çocuğunuza daha fazla yemek yedirebilmek için elinizde kaseyle onun peşinden koşarak kendinizi bulabilirsiniz. İşte bu çok sağlıklı değildir.

Nasıl Mükemmel Ebeveyn Olunur?

Unutmayın ki çocuğunuz tıpkı biz yetişkinler gibi acıktığı, doyduğu, uykusunun geldiği zamanları bilmekte ve buna göre davranışlar sergilemektedir. Bu nedenle çocuğunuzun doyduğunu hissettiği anda yemeği reddettiğinde fazlasını vermek için zorlamayın, uykusu gelmediği halde yatağa yatması için zorlamayın. Bu elbette ki çocuğunuzu tamamen kuralsız bir şekilde büyütmelisiniz anlamına gelmemektedir. Aksine kuralların olması çocuğa kendini güvende hissettirir. Ancak bu kuralların nasıl belirlendiği çok kıymetlidir.

Çocuğunuza koyduğunuz kurallar, verdiğiniz cezalar, ödüller çocuğunuzu ilgilendiren konular ile ilgili olmalı, sizin kaygılarınızı, korkularınızı ilgilendiren konular olmamalıdır. Örneğin çocuğunuz koşarken çok büyük ihtimalle 'koşma, düşersin.' diyorsunuz. Elbette bunu demeniz çok doğal çünkü hiçbir anne baba çocuğunun canının yanmasını istemez. Ancak çocuğunuzun düşmeyi de deneyimlemesi gerektiğini unutmamalısınız. Çocuğunuza belli kurallar dahilinde özerklik tanımanız çok önemlidir çünkü çocuğu özgürleşip, kendini keşfetmesine, tanımasına yardımcı olan tam da budur. 

Mükemmel bir ebeveyn olmanın aslında mümkün olmadığını zihninize yerleştirerek işe başlamanız tüm düğümlerin çözülmesine yardımcı olabilecek en önemli basamaktır. Yeterince iyi bir ebeveyn olmanız çocuğunuz için oldukça yeterlidir. Onun gerçekten ihtiyaç duyduğu şeylere cevap vermeniz gayet yerinde bir adımdır. Bu nedenle çocuğunuz yemek yemek istemediğinde, uyumak istemediğinde, sürekli sizinle inatlaştığında 'istediği her şeyi yapmaya çalışıyoruz ama bu durum hala devam ediyor' demek yerine 'acaba neye ihtiyaç duyuyor?' demeye çalışın. Bir çok şeyin cevaplandığını göreceksiniz. 

Destek almak istediğiniz konularda randevu oluşturmak için tıklayın.

505733

Kişi Okudu

Ebru Görgülü
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.