kidologlogo

Miyalji Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günlük yaşantımız içerisinde hepimiz kas ağrılarından dert yakınabiliyoruz. Bazen bu ağrılar, arkasında yatan daha ciddi sorunların habercisi de olabiliyor. Yaşadığımız ağrıların bir çoğu birkaç gün içerisinde geçebildiği gibi kimi zaman da bu ağrılar kronik bir hal alabiliyor. Uzun süren kronik ağrılar ise kişilerin günlük hayatlarında fiziksel ve psikolojik olarak kötü yönde etkileyebiliyor. İşte bugün bu kronikleşen ağrılardan ve bu ağrılara nasıl çözüm bulabileceğimizden bahsedeceğiz.







Miyalji Nedir?

Miyalji, kısaca kronik kas ağrılarına denmektedir. Bu durum günlük hayatta bireylerin başına sık sık gelmektedir. Ağrıların sebebi; ayazda kalma, ağır yük taşıma, romatizmal hastalıklar ve stres olabilmektedir Kimi zamanda arkasında bu kadar basit sebep yerine daha ciddi sorunlar oluşmaktadır. 







Miyalji Ne Demek?

Uzun süreli olarak devam eden ve kronikleşen kas ağrılarına miyalji denmektedir. Bu ağrılar aniden ortaya çıkabilir ve kişinin gündelik hayatını fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Kendiliğinden iyileşebilen miyalji daha çok kas gerginlikleri nedeniyle oluşur. Ağrıların uzun süre devamında ise uzman bir doktora başvurulması gereklidir.







Miyalji Belirtileri Nelerdir?

Miyalji kendisini birkaç farklı şekilde gösterebilir. Bu sebeple de diğer rahatsızlıklarla karıştırılma oranı yüksektir. En yaygın miyalji belirtileri ise;







  • Sürekli devam eden lokal ya da yayılmış kas ağrıları,
  • Ağrıyla birlikte ortaya çıkan hareket kabiliyetinde gerileme,
  • Kaslarda oluşan kramplar,
  • Ağrı noktasında oluşan lokal yanma ve karıncalanma,
  • İstirahat etmeye rağmen geçmeyen ağrılar,
  • Ağrı oluşan kasta ortaya çıkan tutulmalar,
  • Bazı vakalarda ise kasa dokunulduğunda oluşan ağrı olarak gösterilebilir.

Miyalji Nedenleri Nelerdir?

Kas ağrıları her ne kadar kas zedelenmelerinden dolayı oluşsa da ağrıların farklı farklı sebepleri olabilmektedir. Bu sebeple ağrı tedavi edilmeden önce ağrının temel sebebinin bulunması oldukça kritik bir noktadır. 







Kasların aşırı zorlanması

Her meslek grubu aynı zorlukta değildir. Bu sebeple yapılan bazı işler oldukça ağır olabilmekte ve sürekli olarak kişi ağır yükler taşımak zorunda kalabilmektedir. Bunun yanında bazı kişilerde masa başı işlerde sürekli aynı pozisyonda saatlerce çalışmaktadır. İşte bu durumlarda kas ya çok fazla çalışmaktan ya da sürekli aynı pozisyonda durmaktan dolayı aşırı yorulur. Bu durumlar sonucunda ise miyalji ortaya çıkabilir.







Sakatlanmalar

Burkulma ya da incinme gibi sakatlıklar eğer doğru tedavi edilmezse tam anlamıyla iyileşemez. Bu durum sonucunda ise bölgede zamanla ağrılar ortaya çıkar ve miyalji atakları baş gösterir. Özellikle spor müsabakaları ve ısınmadan başlanan egzersizler devamlı kas ağrılarının sebebi olabilir.







Viral Enfeksiyonlar (Hastalıklar)

Uzun süreli devam eden hastalıklarda devamlı kas ağrılarına neden olabilir. Örneğin grip ya da benzeri hastalıklarda hastalık devam ettiği sürece kas ağrıları ortaya çıkmaktadır. Ancak olağan süreçte bu durum hastalık bittiğinde sona ermelidir. Fakat vücutta başka faktörlerden doğan ağrılar varsa bu durum devam edebilir.







Metabolizmik Hastalıklar ve Yetersizlik

Miyalji rahatsızlığı; vücutta oluşan kalp, böbrek ve sinir sitemi gibi önemli yaşamsal işlevlerde ortaya çıkan rahatsızlıklardan dolayı medyana gelebilir. Bu hastalıkların ciddi derecelere ulaşması sonucunda ise kas ağrılarının yanı sıra, kaslarda zayıflama ve kayıplar görülebilir. Kanser gibi ciddi hastalıklarda da miyalji ortaya çıkmaktadır.







Fibromiyalji

Fibromiyalji, vücudun farklı bölgelerinde aşırı hassasiyet oluşturan ve ağrı yapan bir romatizmal hastalıktır. Miyalji, benzer etkiler bulunması sebebiyle fibromiyalji sebebiyle de ortaya çıkabilir.







Kronik Yorgunluk

Günlük yaşamda kişilerde ortaya çıkan çeşitli sebeplerden dolayı stres oluşmaktadır. Bu durumda strese bağlı kronik ağrıların ortaya çıkmasına davetiye çıkarır. Psikolojik alt yapısı olması sebebiyle bu durum ve ağrılar dinlenmeyle geçmeyecektir. Çözüm için kişinin yaşamsal değişimler yapması gerekmektedir.







Elektrolit Dengesizlikler

Kasların gevşemesi ve kasılması sürecinde bazı kimyasal reaksiyonlar ortaya çıkar. Bu reaksiyonlarda sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyumun az ya da çok salgılanmasına bağlı olarak kaslarda kramplar meydana gelir.







Miyalji Teşhisi Nasıl Konur?

Miyalji hastalığı teşhisi için öncelikle uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bundan sonra doktor kişinin rahatsızlıklarını dinler ve gerekli olan fiziki muayeneyi yaparak kas ağrısı olan noktaları belirler. Bunun yanı sıra sinir sistemini de inceleyerek rahatsızlık olup olmadığına bakar. Buradan aldığı bilgiler ışığında da çeşitli testler isteyebilir.







1- Kan Testleri 

Kan sayımı yapılarak enfeksiyon ve otoimmün hastalıkların belirlenmesi için Kan testleri yapabilir.







2- Ultrason

Kas ultrasonografisi ile kas iltihabı olup olmadığına bakmak için ultrason istenebilir.







3- MR (Emar)

Büyük ve derin kasların görüntülenmesi için MR isteyebilir.







4- EMG (Elektromiyografi)

Elektromiyografi kullanılarak kasların hareketlerini inceleyen ve dejenerasyon varsa görmesi için EMG.







5- Kas Biyopsisi

Kas dokusundan örnek olarak laboratuvarda incelenmek üzere Kas biyopsisi.







Miyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanı sonuçlarına göre uzman doktor tedavi için uygun bir yöntem belirler. Eğer altında başka bir hastalık yatmıyorsa kas ağrılarında şu şekilde tedaviler uygulanmaktadır:







İlaç Tedavileri

Kaslardaki ağrıları hafifletmesi ve kişinin hayat kalitesini artırmaya yönelik olarak ağrı kesici ve kas gevşeticilere başvurabilir. Fakat buradaki ana husus bu ilaçların geçici bir baskılama süreci olduğudur. Hastalığın kesin çözüme kavuşması için önemli olan ağrıların temelinden çözüme kavuşmasıdır. Aksi takdire ağrılar tekrar edecektir. 

Eğer miyaljinin bakteri kaynaklıysa, uzman doktor antibiyotik ilaç tedavisi uygulayabilir. Ya da psikolojik kaynaklı ise bu durum için psikiyatrik ilaçlara başvurabilir.







Fizik Tedavi

Kaslarda oluşan zayıflıklardan kaynaklı duruş bozukluğu, ağrı ya da iskelet problemleri varsa fizik tedavi uygulanabilir. Bu süreç fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından planlanır ve masaj, nöralterapi, manipilasyon ve ozon tedavisi uygulanarak hastalığın sona erdirilmesi ya da azaltılması amaçlanır.







Sıcak ve Soğuk Uygulama

Uzman hekim uygun gördüğü takdirde yapılmalıdır. Kas eğer zorlandıysa yapılacak soğuk ya da sıcak uygulamayla kas gevşetilir. Ağrılı bölgeye soğuk kompres, sıcak su torbası ya da buz uygulanabilir.







Egzersiz

Miyalji rahatsızlığının önüne geçmenin en temel yolu vücutta bulunan kasların güçlendirilmesidir. Bu durumda güçlü olan kasların ağrı eğilimleri daha az olacaktır. Burada önemli nokta ise miyalji teşhisi koyulmuş bir bireyin egzersizleri doktor tavsiyesi sonucunda yapması gerektiğidir.







Miyalji Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Aşağıdan kas rahatsızlığınız ile ilgili sıkça sorulan sorulara erişebilirsiniz.

Miyalji rahatsızlığı nedir?

Uzun süreli olarak devam eden ve kronikleşen kas ağrılarına miyalji denmektedir. Bu ağrılar aniden ortaya çıkabilir ve kişinin gündelik hayatını fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir.

Miyalji ne demek?

Uzun süreli olarak devam eden ve kronikleşen kas ağrılarına miyalji denmektedir.

Miyalji nasıl geçer?

Tanı sonuçlarına göre uzman doktor tedavi için uygun bir yöntem belirler. Eğer altında başka bir hastalık yatmıyorsa kas ağrılarında ilaç tedavileri, fizik tedavi, sıcak/soğuk uygulamalar ve egzersizlerle hastalık tedavi edilebilir.

 

687485

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.