kidologlogo

Melankolik Depresyon Nedir?

Melankolik depresyon kısaca; bireyin içerisinde bulunduğu olumsuz ruh halinin uzun bir süreç boyunca devam etmesi ile kendisini gösterir.

Melankolik Depresyon Nedir? 

Depresyon, çeşitli türlerde etkisini gösterir. Bu çeşitlilik depresyonun belirtilerine ve şiddetine göre değişiklikler ortaya koyar. Ruh sağlığı alanı uzmanları, bireyin hangi depresyon türünde olduğunu anlamak amacıyla belirtilerine bakar. 

Birey kendisini etkileyecek; ölüm, iş kaybı ya da ayrılık gibi olumsuzluklarla karşılaştığında bazı belirtiler ortaya çıkar. Ancak bu tarz durumlar herkeste aynı şekilde seyredecek diye de kesin bir kanı yoktur. Bu tür durumlarla kendisi baş edebilen bireyler vardır. Ancak baş edemedikleri zamanlarda günlük yaşantıları direkt olarak etkilenmeye başlar. Kişi yaşama dair tüm ilgisini kaybeder. Melankolik depresyon da bu çeşitlerden biridir. 

Melankolik depresyon kısaca; bireyin içerisinde bulunduğu olumsuz ruh halinin uzun bir süreç boyunca devam etmesi ve gitgide ağırlaşmaya başlamasıyla birlikte kendisini gösterir. Bu süreçte birey hiçbir şeyden zevk almaz. Hayata olan ilgisini kaybeder. Herkesle iletişimi keser. Hatta kimseyle konuşmak istemez. Bu depresyon türü, belirtilerinin uzun sürmesi ve tedavi edilmemesiyle sonucunda kişiyi intihara kadar dahi sürükler. Dolayısıyla da son derece tehlikelidir. 

Melankolik Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Melankolik depresyon belirtileri, klasik depresyonun belirtilerine oldukça benzer. Ancak çoğu zaman daha şiddetli ve daha ağır şekilde seyreder. Keder ve üzüntü, melankolik depresyonda en çok ortaya çıkan belirtidir. Bunun yanı sıra melankolik birey, sürekli sürekli mutsuzluk içerisindedir. Bu noktada kendisine zarar verme düşüncesi gelişebilir. Aynı zamanda çok sık ağlar. Çoğu zaman acizlik duygusu hisseder. 

Melankolik depresyon belirtileri arasında kendini gösteren diğer bir özellik ise neşe, doygunluk ve yaşamdan zevk alma duygularının kaybolmasıdır. Melankolik kişilik, doyum amacıyla yapılan etkinlikleri anlamsız ve boş kalıbına koyar. Bilişsel açıdan; düşük bir öz değer anlayışı vardır. Bir şeye odaklanmada ve hatırlamakta sorun yaşar. Genelde yetersizlik hissiyatına kapılır. Yaşadığı olumsuzluklar sebebiyle her zaman kendisini suçlar. 

Melankolik depresyonun yalnızca duygusal değil fiziksel belirtileri de bulunur. Bu belirtiler; beslenme düzeninin bozulması, çok uyuma ya da hiç uyuyamama, bitkinlik ve enerji seviyesinin sürekli ekside olması şeklinde görülür. Güdülenme hissiyatı da son derece aşağı seviyede olur. Birey hayata karşı aktif hissetmez. Aynı zamanda yeni etkinliklere girmekte zorluk yaşar. Bu belirtilerden de çıkarılabileceği gibi melankolik depresyon insanın gücünü azaltır. Tedavi edilmediği takdirde de kişinin yaşantısında büyük olumsuzluklara sebebiyet verecek bir depresyon türüdür.

Melankolik Depresyon (Hüzün Hastalığı) Nedenleri Nelerdir?

Melankolik depresyon nedenleri de kişilerce sıklıkla araştırılır. Aşırı bir şekilde kendisini gösteren hüzün eğiliminin görüldüğü melankolik depresyonun pek çok farklı nedeni bulunur. Bunlar genel olarak psikolojik açıdan sorunlara ve bu sorunların yol açtığı hastalıklara bağlı şekilde ortaya çıkar. 

Bireyin yaşadığı fiziksel hastalıkların psikolojik açıdan neden olduğu durumlarda da gözlenir. Bazı psikolojik rahatsızlıklar, melankolik depresyonu tetikleyerek birlikte seyreder. Melankolik depresyonu tetikleyen bu nedenlerin araştırılarak teşhis sürecinde belirlenmesi, bireyin tedavisinin seyrinin şekillenmesinde oldukça büyük önem taşır. 

Melankolik Depresyon Risk Faktörleri Nelerdir?

Melankolik depresyonun gelişme riskini artıran ve depresyonu tetikleme ihtimali olan risk faktörleri bulunur. Bu risk faktörlerine genel olarak bakıldığı zaman; 

  • Düşük benlik saygısı, 
  • Çok bağımlı olma, 
  • Aşırı oranda karamsarlık, 
  • Sevilen birinin kaybı, 
  • Zor insan ilişkileri, 
  • Ekonomik açıdan sorunlar, 
  • Travmatik olaylar, 
  • İstismar, 
  • Depresyon, 
  • Kendini sürekli eleştirme, 
  • Sürekli stres içerisinde olma, 
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı, 
  • Kronik hastalıklar, 
  • Uyku hapları gibi ilaçlar, 
  • Yeme bozukluğu, 
  • Ruh sağlığı bozuklukları, gibi faktörleri sıralamak mümkün olur.

Melankolik Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Melankolik depresyon tedavisi için bir süre vermek mümkün değildir. Uzun bir tedavi sürecine ihtiyaç vardır. Son derece ağır bir depresyon türü olduğundan dolayı kısa vadede etkili şekilde tedavi edilmesi olanaksız bir durumdur. İlaç tedavisi beraberinde psikoterapi seansları ya da online terapi seanslarının da alınması gerekir. Psikoterapide ana amaç; bireyin yaşamında gerçekleştireceği değişimdir. Hasta bireyin hüzünlü ve mutsuz ruh halinden sıyrılmasını sağlayıp zevk alacağı şeyleri yaşamına katarak olumlu anlamda ilerlemesini sağlamak en öncelikli tedavi planlarından biridir. 

Sosyal yönden destek bu süreç açısından büyük önem taşıdığı için aile ya da sevilen yakınlar ile sıklıkla vakit geçirilmesi önerilir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı ile birlikte spor da sağlanır. Uyku düzenini sağlamak da önemli konulardan biridir. Bu tür değişikliklerin yanı sıra ilaç tedavisi ile de melankolik depresyonu atlatmak mümkündür. Bunları yapmak birey için çok kolay değildir. Fakat imkânsız bir durum da sayılmaz. Melankolik depresyonu tedavisi olmayan bir rahatsızlık şeklinde görmek son derece yanlıştır. 

Çocuklarda Genç Yaşta Melankolik Depresyon Neden Olur?

Depresyon çeşitlerinin arasında en ağır belirtilerin seyrettiği melankolik depresyon orta yaşlı bireylerde yaygın şekilde görülür. Bunun yanında genç yaşta ortaya çıkan hüzün hastalığı ya da çocuklukta melankolik depresyonun ortaya çıkması için ani nedenlerin varlığı mümkündür. 

Travmatik olay, olgu ya da başka durumlar kişilerin bu ağır depresyon türüne yakalanmasına neden olur. Bireyler farklı psikolojik hastalıklar ya da fiziksel hastalıklardan etkilenmelerinin sonucunda melankolik depresyona yakalanır. Bu da aşırı hüzün ve yalnızlık duygularından kurtulamadıkları bir süreç yaşamalarına neden olur.

Hamilelikte (Gebelikte) Melankolik Depresyon Neden Olur?

Hamilelik, kadınlar açısından önemli bir süreçtir. Bu dönemde bazı durumlarda hazır olunmadığı için bazen de hazır olunduğu halde anlaşılamayan nedenlerden ötürü kişi melankolik depresyon belirtileri gösterir. Hamilelikte yaşanılan duygu değişimleri, hormonların değişiminden kaynaklıdır. Araştırmalar sonucunda da hamileliğin başında hızlı hormon artışı olduğu ve hamilelik devam ederken pek çok kadında hormon değişikliği yaşandığı gözlenir. Bu sebeple hormonlarda yaşanan hızlı artış, beynin kimyasını doğrudan etkiler. 

Kimyası etkilenen ve özellikle hamilelik süreci ağır geçen kadınlarda, hamilelikte melankolik depresyon sıklıkla görülür. Eşler arasında yaşanan problemler, kadınların daha önceki hamileliklerinde düşük yapması, stres, çocukluktan gelen travmalar, hamilelik süresince oluşan komplikasyonlar, uzun dönem görülen tedaviler ya da daha öncesindeki ruhsal problemler, kişilerin hamilelikte melankolik depresyon yaşamasına neden olur. Hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından bu tarz depresyonun tedavi edilmesi gerekir.

Yaşlılıkta Melankolik Depresyon Neden Olur?

Melankolik depresyon için daha önce anlatılan nedenler yaşlılıkta melankolik depresyon için de aynı şekilde geçerli olur. Beyin kimyasında gerçekleşen bozulma, olumsuz düşünce yapısı ve bazı kişilik özelikleri gibi durumları söylemek mümkündür. Yaşlılıkla birlikte kendisini gösteren değişimlere uyum sağlanamadığı takdirde, yaşanılan kayıpların yeri doldurulamadığında, sağlığını kaybetme düşüncesi ile başa çıkılamadığında, yeteri kadar sosyal destek sağlanamadığında ya da hayatı anlamlandıracak etkinlikler yapılamadığında depresyon gelişir. 

Yaşlılıktaki depresyon hali, yaşlanma sürecinin değişiklikleri nedeniyle gençlerden farklıdır. Ayrıca gelişen bilişsel yetmezlik, fiziksel hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan çeşitli bedensel belirtiler de tanıyı anlamlandırmayı engeller.

Anlık Melankolik Depresyon Neden Görülür?

Anlık olarak ortaya çıkan melankolik depresyon, yaşanan olumsuz durumlar sonrasında ya da belirli bir süreç içeren stres sonucu ortaya çıkan ve yoğun belirtilerin gözlemlendiği bir depresyon türüdür. Hüzün duygusu anlık bir şekilde yoğun olarak ortaya çıkar. Bu durum da kişinin hayatında dengesizliklere sebebiyet verir. Kişi günlük yaşantısında gerçekleştirdiği rutin işlerinden kopar. Sorumluluklarını göz ardı eder. Bu durumun altında psikolojik rahatsızlıklar, travmatik olgular, aşırı stres içeren olaylar ve fiziksel hastalıkların getirdiği ruh hali bulunur.

Melankolik Depresyon Ne Kadar Sürer?

Melankolik depresyonun ne kadar süreceği kişiden kişiye göre değişir. Çünkü her hastanın melankolik depresyon süreci birbirinden farklıdır. Hastalığın ilerleme hızı birçok unsura bağlı olarak farklılık gösterir. Hastalık süreci kişiden kişiye değişiklik gösterirken bu durumun birkaç hafta ya da birkaç yıl arasında sürdüğü gözlenir.

Melankolik Depresyon (Hüzün Hastalığı) için Hangi̇ Doktora Gidilir?

Tedavi için psikolog ya da psikiyatrist yardımı almak gerekir. Depresyon tedavisinde uygulanacak yöntem depresyonun mevcut derecesine göre şekil alır. İlaç tedavisi, psikoterapi veya her ikisinin birlikte uygulandığı da görülür. Depresyon kimi zamanlarda kişinin kendi başına başa çıkabileceği bir durumdan fazlası olur. Uzmanlar eşliğinde sürdürülen tedavi en doğru seçimdir. 

Melankolik Depresyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Melankolik depresyon ciddi bir hastalıktır. Dolayısıyla tedavi edilmezse bireysel, sosyal ve aile içi problemlere sebebiyet verir. Depresyondaki kişi, rahatsızlığı konusunda az farkındalığa sahip olursa, tedaviyi reddederse, sosyal destek alamazsa ya da profesyonel yardım dışında farklı maddeler ve kişilerden beklenti duyarsa, hastalığın seyri kötüleşir. 

Tedavi edilmezse çeşitli ve ciddi sonuçlar doğurur. Sosyallikten uzaklaşma, intihar düşünceleri, intihar girişimleri, intihar etme, alkol yönelimi, madde yönelimi, kendine zarar verme, insan ilişkilerinde zorluklar, iş problemleri, akademik problemler, anksiyete, panik bozuklukları ya da yeme bozukluğu gibi ileri derece olumsuzluklardan bahsetmek mümkündür.

Melankolik Depresyon İlaçları Ne İşe Yarar?

Melankolik depresyon tedavileri, ilaçlarla ya da ilaçlarla birlikte terapi kombinasyonunu içerir. Ruh sağlığı alanında uzman kişi öncelikle hastanın öyküsünü dikkatle dinler ve belirtileri mercek altına alır. Sonrasında teşhisin saptanması için birtakım incelemeler yapar. Kişiye özel olan tedavi planını oluşturur. İlgili uzmanın uygun gördüğü durumlarda bazı antidepresan ilaçlar reçete edilir. Melankolik depresyon ilaçları ile hastaların olumsuz hallerini tetikleyen durumların tedavi edilmesi hedeflenir.

 

486273

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.