kidologlogo

Majör Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Majör depresyon; bir insanın günlük aktivitelerde karşı duyduğu ilgisini azaltıp hayatını tam anlamıyla etkileyen, aynı zamanda duygusal çöküntülere sebebiyet veren bir çeşit duygudurum bozukluğudur. Majör depresyon; hormonal bozukluklar sebebiyle ortaya çıkabilir. Ayrıca kalıtsal da olabilir. Bunların yanı sıra ekonomik durum gibi bazı çevresel faktörlere göre de gelişebilir. 

Oluşan duygusal çöküntüler ise insanların uyku düzenini, beslenme alışkanlıklarını ve günlük işleri yapma şeklini dahi değiştirir. Ev işleri yapmak, hava almak ya da çalışmak gibi günlük faaliyetlerde dahi insanlarda isteksizlik oluşmaya başlar. Bununla beraber insanlar kendilerini herhangi bir aktiviteye karşı hem enerjisiz hem de yorgun hisseder. Kısacası majör depresif bozukluk ile insanlar hayattan zevk alamayacak bir hale gelir.





Majör (Ağır) Depresyon Nedir? 

Majör depresyon; minimum iki hafta boyunca devam eden ve kişilerin çökkün hissetmesine sebebiyet veren bir duygu durumudur. Majör depresyon atağı genel olarak vücut ağırlığında değişimler, halsizlik, enerji düşüklüğü uyku düzeninde bozukluk, suçluluk hissi, dikkat dağınıklığı ve kararsızlık ile kendisini gösterir. Tüm bunlarla beraber hem sosyal hem de mesleki işlevsizlikte azalmanın yanı sıra kişilerin arasındaki ilişkilerde dahi azalmalar söz konusu olur.





Majör Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Ağır depresif bozukluk olarak da bilinen majör depresyon semptom ve sebepleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:





  • Kişilerin kendisini üzgün hissetmesi
  • Enerjide düşüklük
  • Değersizlik hissine kapılma
  • İntihar düşüncesinin yoğunlaşması
  • Uyku sürelerinde artış
  • Sebepsiz şekilde kilo kaybetme ya da alma
  • Önceden zevk alınan pek çok aktiviteden zevk almamaya başlamak


Majör Depresyon Nedenleri Nelerdir? Neden Olur? 

Ağır depresyon şeklinde de tanımlanan majör depresyon nedenlerinden kısaca bahsetmek mümkündür. İnsanların hayatlarında meydana gelen birtakım travmatik olaylar bu depresif bozukluğun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebepler ise kısaca şöyledir:





Stres

Günlük hayatta yalana yoğun stres, insanların yaşamını olumsuz yönde etkiler. İlerlemesi durumunda ise daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. 





Üzüntü

Yüksek oranda üzüntüye sebebiyet verecek olaylar yaşanması da insanlarda majör depresyonun ortaya çıkmasına neden olur. 





Ayrılık 

Bir insanın gerçekten sevdiği ve değer verdiği insanlardan ayrılması da majör depresyonun en büyük sebepleri arasında yer alır. Bu ayrılığın sebebi ise rahatsızlığın boyutunu ciddi oranda etkiler. 





Yakının Ölümü 

İnsanların çevresinde değer verdikleri bir yakınlarının ölümü de majör depresyon sebepleri arasında kabul edilir. Özellikle ani şekilde meydana gelen ölümler, daha sarsıcı sonuçlara ortaya çıkarabilir. 





Şiddete Maruz Kalma

Şiddet, özellikle kadın ve çocuklarda ciddi travmalara sebep olabilir. Bu travmalardan biri de majör depresyon olarak kendini gösterir. Özellikle küçük yaştan itibaren şiddet gören insanların, bu rahatsızlığa daha meyilli oldukları bilinir. 





Tacize Maruz Kalma 

Taciz de cinsiyet ve yaş fark etmeksizin, bir insanın yaşayabileceği en ağır travmalar arasında ilk sıralarda yer alır. Bu tip sorunlar yaşayan insanların büyük bir kısmında majör depresyon rahatsızlığı görülebilir. 





Mobing 

İş yerinde yaşanan baskı, insanların sosyal yaşantıları da büyük oranda etkiler. Yaşanan baskıların mobing boyutuna ulaşması, insanlarda depresyon çeşitlerinin görülmesine neden olur. 





Uykusuzluk 

Uykusuzluk probleminin ileri düzeylere ulaşıp rahatsızlık boyutuna gelmesi, aslında ciddi bir sorundur. Ciddi boyutlarda yaşanan uykusuzluk sorununun zaman içinde majör depresyona sebep olduğu da bilinir. 






Majör Depresyon Teşhisi Nasıl Konur? 

Majör depresyon teşhisi koyma aşaması çoğu zaman fiziksel muayene ile başlar. Fiziksel muayene sırasında doktorlar, kişinin sağlığı ile ilgili bazı sorular sorar. Bunun nedeni ise karşılaşılmış bazı vakalarda majör depresyonun altında yatan sebeplerin fiziksel sağlık problemleri ile bağlantılı olduğunun tespit edilmesidir. 

Fiziki muayene yapıldıktan sonra geçilen aşama ise psikiyatrik değerlendirme sürecidir. Bu noktada akıl sağlığı uzmanları; kişilerdeki belirti, duygu, düşünce ve davranışları anlayabilmek adına bazı sorular sorar. Kişilerin sorulan sorulara yanıt verme aşamasında anket doldurması da istenilebilir. 





Majör Depresyon Testi

Majör depresyon teşhisi için belli bir test yoktur. Ancak teşhis aşamasında laboratuvar testleri de gerekli olabilir. Hekimler, tam kan sayımı adı verilen bir kan testi isteyebilir. Bunun yanı sıra birlikte tiroid bezlerinin düzgün şekilde çalıştığını anlamak için de yine test yapılabilir. 





Majör Depresyon Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Majör depresyon, tedavi edilebilecek ruhsal bozukluklar arasında yer alır. Ancak tedavi öncesinde belirtilerin benzer hastalıklardan dolayı oluşmadığını anlamak için bazı tahliller yapılıp emin olunması gerekir. Eğer ortaya çıkan belirtiler, majör depresyona ait ise bu noktada doktorlar gerekli tedaviye başlar. 

İlaç tedavisi, elektrokonvülsif tedavi, psikoterapi ya da egzersiz gibi kendi kendine başa çıkma teknikleri, bu süreçteki tedavi için kullanılan çeşitli yöntemler arasındadır. İnsanların kendilerini daha mutlu hissetmeleri ve belirtilerin minimum oranda azaltılması için en ideal tedavi şekline doktorlar tarafından karar verilir. Bu noktada uygulanabilecek tedaviler kısaca şu şekildedir;





İlaç Tedavisi 

İnsanların olumsuz ruh haline sebebiyet veren beyin kimyasını değiştirmek adına majör depresyon tedavisi sürecinde yaygın olarak antidepresan ilaçlar kullanılır. Antidepresan ilaçların etki göstermesi ise birkaç hafta ya da ay sürebilir. Bu ilaçlar, kullanıma başlandığı gibi etki göstermeyebilir. Tedavi sürecinde eğer doktorlar uygun görürse ilacı ya da dozlarını değiştirilebilir. İlaç tedavisi sayesinde uyku düzeni ve beslenme gibi günlük rutinler de düzene girmeye başlar.





Psikoterapi 

Psikoterapi yöntemi; genel olarak hafif ve orta depresyon tedavisinde başvurulan bir tekniktir. Bu yöntemdeki temel amaç; olumsuz şekilde yanıt verilen pek çok duruma karşı insanların davranışını değiştirip olumlu yanıtlar oluşturmaktır.





Elektrokonvülsif Tedavi

Tedavi sürecinde olumlu yönde yanıt alınamayan ağır depresif bozukluk yaşayan hastalarda anestezi aracılığıyla beyinden elektrik akımı geçirme işlemine elektrokonvülsif tedavi adı verilir.





Egzersiz 

Egzersiz; kişilerin kendi kendilerine pratik biçimde uygulayabilecekleri yaşam tarzı değişiklikleri şeklinde ifade edilir. İlaçlara ya da psikoterapiye yardımcı şekilde uygulanır. Bu yöntem; insanların kendisi için olumlu yönde faaliyetler sergilemesini sağlar.






Majör Depresyon Nasıl Tedavi Edilir? 

Majör depresyon tedavisi sırasında ilaç kullanımı ile beraber bireysel şekilde uygulanan psikoterapi de tavsiye edilir. İlaç tedavisi aracılığıyla hastaların büyük bir kısmında hastalık gerilemeye başlar. Ancak tedavinin genellikle uzun süre devam ettiği ve kullanılan ilaçların etki göstermesinin ortalama birkaç hafta süreceğinin unutulmaması gerekir. 

Hafif şiddetli şekilde olan depresyonlarda psikoterapi yöntemi, hastalar için öncelikli biçimde seçilir. Davranışçı tedavilerin yanı sıra hem bilişsel hem de kişiler arası ilişkilere yönelmekte etki eden psikoterapi yöntemi, majör depresyona büyük oranda fayda sağlar. 





Majör Depresyon Tedavisi Ne Kadar Sürer? 

Majör depresyon vakalarının %85 ya da daha fazla oranında normal tedavi tekniklerinden yararlanılır. Tedavi edilmeyen vakalar ise ortalama 6 ile 24 ayda düzelir. %5 ile 10'a kadar olan grubun tedavisi ise iki yıldan daha uzun sürebilir. Doğru tedavi ve hastanın yanıt vermesine göre bu süre birkaç hafta ile birkaç ay arasına indirilebilir. 





Majör Depresyon İlaçları Nelerdir? 

Fluoksetin, fluvoksamin, sertralin, paroksetin ya da sitalopram, majör depresyon tedavisi sırasında sık sık tercih edilen SSRI grubu ilaçları arasında yer alır. Ancak her hastanın tedavi süreci farklıdır. Bu nedenle net bir ilaçtan bahsetmek doğru olmaz. Hekimler, bu süreçte en doğru ve uygun ilacı hastalarına reçete ederler. 





Majör Depresyon Nasıl Geçer?

Majör depresyonun önüne geçilebilmek adına kesin ve net bir yol bulunmaz. Ancak insanların stresini kontrol edebilmesi, vücut dirençlerini artırması ve benlik saygılarının daha güçlü hale gelmesi amacıyla bazı adımlar atılmalıdır. Majör depresyonun ekstra kötüleşmesine engel olunması için yapılması gereken en önemli şey; bu sorunun erken belirtileri görüldüğü gibi tedaviye başlanması olur. 





Majör Depresyon Doğal Tedavi Yöntemleri

Majör depresyon tedavi sürecinde sarı kantaron, B12 vitamini, folat ve omega-3 yağ asitleri önem arz eder. Aynı zamanda bitkisel ilaçlar, hem doğal hem de alternatif tedavi yöntemleri şeklinde ön plana çıkar. Bununla beraber dengeli beslenme, uyku düzeni oluşturma, düzenli egzersiz yapma, meditasyon uygulama ve stresle başa çıkma gibi aktiviteler de majör depresyon doğal tedavi yöntemleri arasında yer alır. 





Majör Depresif Bozukluk Ne İyi Gelir? 

Majör depresyon; tedavi edilebilen bir ruhsal hastalık türüdür. Bu hastalığın belirtilerini kontrol altına almak amacıyla çoğu zaman antidepresan ilaçlar önerilebilir. Bununla beraber insanların duygusal durumlarını daha rahat şekilde ifade edebilecekleri psikoterapi ya da konuşma terapisi dahi tavsiye edilebilir. Bazı zamanlarda da antidepresanlara ilave olarak bazı ilaçların etkinlik oranı artırılabilir.






Majör Depresyon Tedavisi için Hangi Doktora Gidilir? 

Majör depresyon tedavisinde tercih edilecek yöntem, hastalığın derecesine göre belirlenir. İlaç tedavisi ve psikoterapi ayrı ayrı ya da birlikte uygulanabilir. Majör depresyon tedavisi sürecinde psikiyatrist ya da psikolog yardımı almak gerekebilir. Majör depresyon, bazen insanların kendi kendilerine başa çıkabileceği bir durumdan daha fazlasını yaratabilir. Bu nedenle en doğru tedavi, alanında uzman hekimler eşliğinde ve klinik yöntemler aracılığıyla sürdürülmelidir.





Majör Depresyon ve Diğer Hastalık Türleri

Majör depresyon; oluşum sebepleri ve gösterdiği belirtilere göre çeşitlilik gösterir. Depresyon çeşidinin belirlenmesi, tedavi sürecini daha kolay bir hale getirir. Majör depresyon; kendi içinde 5 farklı gruba ayrılır. Bu 5 tür ise kısaca şu şekildedir; Peripartum yani doğum sonrası depresyonu, psikotik depresyon, mevsimsel depresyon, melankolik depresyon ve premenstrüel dismorfik bozukluk. 





Majör Depresyon ve Depresyon Farkı Nedir? 

Kronik depresyonun belirtileri, genel olarak daha uzun süreli devam eder. Ancak yoğunluk oranı daha az şekildedir. Bunun yanı sıra majör depresyon; son derece yoğun ve bir o kadar da şiddetli semptomlar gösterir. Majör depresyonu ağır şekilde yaşayan bir insan, rutin yaşamını sürdürme konusunda fazlasıyla güçlük çeker. Bu nedenle giyinme, uyanma ve öz bakım gerçekleştirme gibi davranışlarda genellikle zorluk yaşar. 





Majör Depresyon ve Bipolar Bozukluk Farkı Nedir? 

Bipolar bozukluğun majör depresyondan temel farkı antidepresan ilaçların bu süreçte gerektiği gibi işe yaramamasıdır. Hatta kimi zamanda durumu daha da kötüleştirmesidir. Bipolar bozuklukta duygular daha uç noktalarda yaşanır. Hatta bazı hastalar halüsinasyon dahi görebilir. Enerji düşüklüğü gibi hislerden dolayı bipolar bozukluk ile majör depresyon, çoğu zaman karıştırılır. Ancak bipolar bozuklukta yaşanan semptomlar, genel olarak daha ağır şekilde ortaya çıkar. 





Majör Depresyon ve Distimik Bozukluk Farkı

Majör depresyon; düşünce, his ve davranışları olumsuz yönde etkileyen, bununla beraber psikiyatrik hastalık türleri arasında en sık denk gelinen ve tedavisi de mümkün olan tıbbi bir hastalık çeşididir. Kronik depresyon olarak da bilinen distimik bozukluğun ise; majör depresyona oranla şiddeti daha hafiftir. Fakat daha uzun süre devam eden bir depresyon çeşidi olarak bilinir. Kronik bir rahatsızlık olmasından dolayı da insanların yaşam standartlarını majör depresyona oranla daha fazla etkiler. 





Minör Majör Depresyon Farkı

Minör depresyon, majör depresyon gibi ağır değildir. Minör depresyon türünde ağır depresyon çeşidinde olduğu gibi ölüm ya da intihar riskleri yoktur. Hatta hemen tedavi sürecine başlanıldığı zaman kısa süre içinde hastalar, tedavi olabilir. Minör depresyonun asıl önem arz eden riski, tedavi edilmediği zaman majör depresyona gitme ihtimalidir. Genel olarak bu rahatsızlık, seyrek madde bağımlılığı durumlarında ortaya çıkar. Minör depresyon, geçici depresyon türlerine verilen genel bir isimdir. Kronikleşmiş hale gelen patolojik vakalarda ise genel olarak majör depresyon adı verilir.






Majör Depresyon Yaşayan Kişinin Özellikleri 

Majör depresyon yaşayan kişilerin beyinlerinde fizik açıdan değişiklikler olduğu görülür. Bu değişikliklerin ne kadar önemli olduğu ise hala net bir şekilde bilinmez. Ancak araştırmacılar, majör depresyona sebep olan faktörlerin saptanmasında bu değişikliklerin yardımcı olacağına inanır. Hormon dengesinde meydana gelen değişikliklerin büyük bir kısmı majör depresyona sebep olabilir. 

Hormon değişiklikleri özellikle hamilelik süreci başta olmak üzere doğum sonrası haftalarda ya da aylarda, menopoz dönemlerinde, tiroid problemleri mevcut olduğunda ya da farklı pek çok durumda meydana gelebilir. Majör depresyon yaşayan kişiler genel olarak depresif bir ruh haline sahiptir. Çoğu zaman mutsuz ve umutsuz davranışlar sergilerler.





Majör Depresyon Kimlerde Görülür? 

Majör depresyon çoğu zaman 20'li ve 50'li yaşların arasında ortaya çıkar. Erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha çok görüldüğü bilinir. Yaşam boyunca görülme sıklığı ise genellikle %12 ile 25 civarında olur. Majör depresyon, beyinde meydana gelen yapısal birtakım değişiklikler ve özellikler kapsamında ortaya çıkar. Çocukluk çağında istismar veya ihmal yaşantıları olan kişilerde, aynı zamanda ailesinde depresyon sorunu bulunan insanlarda görülme sıklığı daha yüksek oranda olur. 





Majör Depresyon Atlatanlar

Majör depresyon atağı ve tedavi sürecini atlatanlar için uygulanacak en ideal yol şüphesiz doktorların önerilerine uymak olur. Yineleyen depresyon vakalarında en önemli neden hem ilacın dozu hem de tedavi süresi açısından yetersiz kalınmasıdır. Doz ve tedavi süresine uyum sağlamak, depresyondan büyük ölçüde korunmayı sağlar. 

Çevresel nedenlerin son derece belirgin olduğu durumlarda strese sebebiyet verecek unsurları azaltacak ya da kontrol edecek önlemler majör depresyonun tekrarlama ihtimalini azaltabilir. Aile içi iletişim sorunlarının net bir şekilde yaşandığı durumlarda, ailecek ya da bireysel şekilde alınan psikoterapi büyük oranda fayda sağlayabilir.





Majör Depresyon Geçirenlerin Yorumları 

Majör depresyon geçiren kişilerin yorumları, vakaların durumuna göre değişiklik gösterir. Bazı insanlar, bu süreçte fazlasıyla yorulduklarını ve yaşlandıklarını belirtirler. Bu süreci ağır şekilde geçiren insanlar ise hastalığın yeniden tekrar edeceği gibi bir korkuya kapılırlar. 

Majör depresyon geçiren kişiler, bir süre sonra normal yaşantılarına dönebilirler. Ancak bu durum, biraz zaman alır. Ayrıca tedavi sonrasında da bir süre ilaçlara devam etmek gerekebilir. Tedavi sonlandıktan sonra da düzenli şekilde kontrole gitmekte fayda vardır. 





Majör Depresyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Majör depresyon hakkında en sık sorulan sorular aşağıda yer almaktadır. 





Majör Depresyon Ne Demek? 

Majör depresyon, beynin mevcut işlevlerinde meydana gelen bozulma ve düzensizliklerin yansıması halinde duygu, davranış, düşünce ve bedensel işlevlerde de bozulmaların ortaya çıktığı birtakım belirtiler kümesi şeklinde ifade edilir. Majör depresyonda, uyaranlara karşı oluşan duyarlılık oranının azalması, insanların kendilerine olan güvenini yitirip umutsuzluk ve karamsarlık gibi duyguların güçlenmesi şeklinde ortaya çıkan ruhsal çöküntü durumları söz konusudur.





Majör Depresyon Kronik Midir? 

Majör depresyon, kronik bir rahatsızlık olarak tanımlanmaz. Bir insanın yaşadığı depresyonun kronik olduğunun fark edilmesi çoğu zaman zordur. Majör depresyon, minimum 2 hafta civarı sürer. Ancak kronik hale gelmesi için son derece uzun bir zaman geçmesi gerekir. 





Majör Depresyon Kalıcı Mıdır? 

Majör depresif bozukluk; en az iki yıl boyunca devam eden ve depresif bir ruh hali şeklinde tanımlanır. Kalıcı depresif bozukluk şeklinde tanı konmuş olan bir insan, daha az ciddi semptomlar ile beraber majör depresyon atağı da geçirebilir. Fakat semptomların kalıcı kabul edilmesi için iki yıl boyunca devam etmesi gerekir. 





Majör Depresyon İlerlerse Ne Olur? 

Majör depresyon ilerlerse sosyal izolasyon artış gösterir. Ayrıca intihar düşüncesi, girişimi ya da direkt intihar eylemi ortaya çıkabilir. Kişilerde kendilerine kesme ya da kendilerine zarar verme gibi tehlikeli davranışlar görülebilir. Yaşanan farklı tıbbi problemlerden dolayı de bu durum erken ölüm ile sonuçlanabilir.





Majör Depresyon Şizofreniye Dönüşür Mü? 

Majör depresyon sorunu ile şizofrenlik arasında herhangi bir bağ yoktur. Dolayısıyla majör depresyon ilerlese dahi şizofreniye dönüşme durumu söz konusu değildir. 





Majör Depresyon Tekrarlar Mı? 

Depresyon hastalarının büyük kısmında ilgili rahatsızlık, 2 yıldan daha fazla sürer. Depresyonun tekrar etme ihtimali de yüksektir. İki defa majör depresyon geçiren bir kişinin tekrardan hastalanma oranı %70 civarıdır. Üç defa majör depresyon geçiren kişilerde tekrarlama oranı ise %95 şeklindedir. 

484769

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.