kidologlogo

Küçükken Yaşanan Travmalar Nasıl Geçer?

Bireyler bazen küçük yaşlarda olumsuz davranışlara veya olaylara maruz kalabilirler. Yaşanan bu olumsuzluklar ise bireyde travma oluşturarak ömür boyu yük olarak bireyin sırtında kalabilir. Trafik kazaları, doğal afetler, savaşlar, ölümler, kötüye kullanım, fiziksel şiddet, duygusal şiddet, otoriter ebeveynlerin davranışları, hastalık, cinsel istismar, şiddete maruz kalma, psikolojik ve duygusal baskı gibi birçok olumsuz durumla karşı karşıya gelen birey, küçükken yaşanan travmalardan kurtulmak için tedavi görebiliyor.

 Çünkü yaşanmış ve travmaya sebep olan olumsuz durumlar bireyin ergenlik döneminde gelişimini engellerken tüm hayatını da etkileyerek kendine ve hatta çevresindekilere zarar verme gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bunlar olmadan bir uzmandan destek alınarak bu sorunlar ortadan kalkabilir.

Travmaların Bireyler Üzerindeki Etkileri

Küçük yaşlarda maruz kalınan ve travmaya yol açan en yaygın olumsuz davranış, çocuğu fiziksel şiddet uygulamaktır. Küçükken yaşanan travmalar arasında en çok uygulanan bu davranış, çocuğun sağlığına zarar verecek hatta bedeninde iz bırakacak boyutlara gelebilmektedir. Genellikle çocuğa bakmakla yükümlü olan ebeveynler tarafından uygulanan bu davranış, sürekli tekrar ettiği ve aile içinde kaldığı için toplum tarafından bir tepki ile karşılaşılmadığı için hasıraltı ediliyor.

Defalarca bu tür şiddete maruz kalan çocuk ise kendini dışlanmış, aşağılanmış olarak hissedecek ve ömür boyu bu olumsuz davranışların izlerini taşıyacaktır. Yetişkinlik döneminde kaygı bozukluğu, depresyon, kişilik bozukluğu gibi rahatsızlıklarla yol açmakta ve tedavi edilmediğinde kişiyi intihara kadar sürüklemektedir. 

İhmal Edilmiş Çocukların Travmaları

Bireylerde oluşan küçükken yaşanan travmalar için görülen ihmal edilmişlik, kendine bakamayacak kadar küçük olan çocukların ihtiyaçlarının karşılanmaması ve yok sayılmasıdır. Çocuğa gerekli eğitimin verilmemesi, ihtiyacı olan beslenmenin gerektiği kadar yapılmaması, sağlık sorunlarının görmezden gelinmesi, çocuğun psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması gibi ihmaller, çocuğun yetişkin bir birey haline geldiğinde kendini her işte yetersiz hissetmesine ve girdiği her işte başarısız olmasına, özgüvenin gelişmemesine sebep olur.

Bu durumda hakkını savunmayı bilmeyen birey sürekli haksızlığa uğrayacak, silik bir yaşam sürecektir. Aynı zamanda sürekli duygularını gizlemek zorunda kalan birey sosyal ilişkilerinde zayıf biri olacak ve kişilerle iletişim kuramayacaktır. 

Çocuklukta Yaşanan Travmalar Nasıl Tedavi Edilir? 

Bireylerin çocuklukta yaşadığı, unutamadığı gizlediği yaralar, tedavi edilmediğinde zamanla onları daha çok olumsuz etkileyecek ve yaşamında mutsuz bir unsan haline getirecektir. Küçükken yaşanan travmalar sorunundan kurtulmak aslında mümkündür. Herhangi bir uzmandan yardım alınarak uygulanan psikoterapi tedavisin geleneksel olsa da, birey geçmişini anlatarak içinde tuttuğu ve takıntı haline getirdiği sorunların yükünden kurtulacağı için oldukça etkilidir. Bir başka yöntem ise yine trepast tarafından uygulanan, bireyin geçmişi ile ilgili zor sorular sorarak, olaylara başka gözden bakmasını sağlayarak olayları zihinsel ve duygusal olarak işlemesine yardımcı olması yöntemidir. Son yöntem ise belirli tekniklerle uygulanan EMDR yöntemidir. Ve daha travmatık durumlarda tercih edilen en etkili tedavi yöntemidir.

 

480340

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.