kidologlogo

Klinik Psikolog Nedir?

Son dönemlerin sık duyulan mesleklerinden biri olması sebebiyle; klinik psikolog nedir? sorusu da yaygınlaşmıştır.

Klinik psikoloji alanında yürütülen başarılı çalışmalar, bu bilim dalında gelişme göstermiştir. İnsanların her dönemde danışmanlık hizmeti almak için tercin ettiği klinik psikologların, uzmanlık ve ilgili alanları oldukça fazladır.



Klinik Psikoloji Ve Klinik Psikolog Nedir?

İnsan biliminin önemli bir parçası olan klinik psikoloji; bireylerin zihinsel, ruhsal ve duygusal gelişimlerini inceleyen, bu alanda insan yaşamını ele alan bir bilim dalıdır. Teoride bilinenler ve pratikte gözlenen durumların birleştirilmesi ve ortak şekilde ele alınması hedeflenir.



Psikoloji alanında lisans eğitimi alan psikologlar, yüksek lisans eğitiminin başarılı şekilde tamamlanmasıyla ‘klinik psikolog’ unvanı kazanır.

Klinik psikolog, inceleme alanı tamamen insanlar olmakla beraber, bu alanda aktif çalışmalar yürütür. İnsan yaşamında meydana gelen değişimler, zihinsel ve ruhsal yönler klinik psikologlar tarafından incelenir. Sosyal hayata adaptasyonda sorun yaşayan bireyler için, tedavi sürecinde etkin rol oynar. Klinik psikologlar; hafi dereceli orunların yanı sıra, ileri derece ruhsal, zihinsel ve duygusal bozukluklarda da tedavinin önemli bir parçasıdır.

Klinik Psikolog Çalışma Alanları

Klinik psikoloji alanının yalnızca ruhsal sorunlarda öne çıktığını düşünmek yanlış bir yargıdır. Sadece uygulama ve tedavi faaliyetlerinde değil, alanındaki araştırma çalışmalarında da etkindir. İnsan sağlığının tedavi edildiği veya incelendiği her sağlık merkezinde klinik psikologlara rastlamak olasıdır. Ruh sağlığı merkezleri başta olmak üzere, hastane ve özel kliniklerde de tedavi hizmeti yürütür.

Günümüzde psikolojik tedavinin olumlu etkileri, eskiye nazaran biraz daha fark edilir durumdadır. İnsan yaşamının olduğu hemen her yer, klinik psikologların çalışma alanıdır. Anaokulu, ceza evleri, üniversiteler ve okullarda klinik psikologların yer aldığı sıkça görülür. Günümüzde online klinik psikolog seansları da tedavi sürecinde etkin rol oynar.

İnsan yaşamını fazlasıyla etkileyen; ruhsal, zihinsel ve duygusal sorunlarda dahi, başarılı sonuçlar elde edilebilir. Klinik psikolog seansları, tedavi aşamasının önemli bir parçası olmuştur. Ancak klinik psikologlar, sadece sorunlar veya büyük problemlerde yer almaz. Aynı zamanda önleyici tedavinin de temel taşlarından biridir. Bireyler, duygusal, zihinsel veya psikolojik sorunlar yaşamadan önce de danışan olarak seanslara katılım sağlayabilir. İnsan ilişkilerinin düzenlenmesi, hayatın belli dönemlerinde ortaya çıkan durumlar da klinik psikolojinin inceleme alanı içindedir.



Klinik Psikolog Seanslarının Faydaları

İnsan yaşamının olduğu her yerde, klinik psikoloji biliminin izlerine rastlamak mümkündür. Bu bilim dalının uygulamalı temsilcisi olan klinik psikolog, danışanlarla seans şeklinde erişim sağlar. Bu seanslar, insanların yaşamını ve ilişkilerini olumlu etkileyen başarılı sonuçlar verebilir. Klinik psikolog seanslarının avantajları aşağıda sıralanmıştır.

• Bireylerin hayatlarında meydana gelen olaylar veya kendiliğinden gelişen durumlar olabilir. Bu durumlarda, klinik psikolog desteği duyguların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

• Kişilerin sorunlarına dış bir pencereden bakılması, tedavi sürecinin doğru şekilde yönetilmesine etki eder. Analiz etme ve idrak gücünde yaşanan kayıplar, alınan destekle geri kazanılabilir.

• Sadece büyük çaplı sorunlarda değil, hayatı düzgün şekilde yönetmek için de tercin edilir. İnsanın kendini tanıması, öz değerlendirme yapması gibi olumlu etkiler görülmektedir.

• İntihar, ölüm gibi kişinin hayatını tehdit edecek ölçütteki sorunlarda, klinik psikologlar tedavi ekibinin önemli bir parçası olacaktır.

• İnsan yaşamını etkileyen veya kökten değişim yaşanan dönemlerde, klinik psikolog seansları süreci kolaylaştırır. Evlenme, boşanma veya sevilen birinin vefatı gibi; insan hayatında travma yaratabilecek durumlarda, aktif rol oynar.

• Klinik psikologlar, her yaş grubundan bireylerin yaşadığı sorunlarda danışmanlık yapar. Özellikle ergenlik döneminde yaşanan kaygı bozuklukları, sosyal çevre ile yaşanan uyumsuzluklar da klinik psikologların kapısı sıkça çalınır.

• Kişinin aklını kurcalayan veya geçmişten beri içinde taşıdığı sorunlara, derinlere inilerek veya farklı tedavi modelleri ile çözüm aranır.

• Depresyon olarak adlandırılan; duygusal çöküntü, sosyal yaşamda isteksizlik tablosu oluştuğunda klinik psikolog desteği alınabilir.

• Kontrol edilemeyecek dereceye gelen öfke patlamaları, panik krizleri gibi durumlarda da etkin şekilde rol üstlenir.



Kidolog Klinik Psikolog

Klinik psikolojinin inceleme alanı olan her konuda, danışmanlık hizmeti almanız mümkündür. Kidolog klinik psikolog ekibi, alanında uzman ve deneyimli kişilerden oluşur. Kidolog ekibimizle iletişime geçerek, klinik psikolog seansı için hızlıca randevu oluşturabilirsiniz.

603649

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.