kidologlogo

Kıskanç Kardeşlere Nasıl Davranılmalı?

Anne- Baba olmak dünyanın en güzel duygularından bir tanesidir. Bu duyguları tarif etmek içinse genellikle kelimeler kifayetsiz kalır. Ebeveynlik oldukça güzel bir duygu olmasının beraberinde bir takım sorumluluklar getirir. Hele ki ikinci bir çocuğun aileye katılmasıyla birlikte sorumluluklar ikiye katlanır. Bu durumda ebeveynleri zorlayan tek bebeğin büyümesi için gösterilecek olan çaba değil; ilk çocuk için izlenmesi gereken stratejidir.



Kardeş Kıskançlığı

Kıskançlık duygusu insan tabiatının bir parçası olarak, insanlığın var olduğu günden bu yana varlığını sürdürmektedir. Kıskançlık her ne kadar insan doğasının bir parçası olsa bile genellikle insan ilişkilerine yansıması olumsuz yönde gerçekleşir. Bireyler arasında uzlaşı şansını zora sokar ve husumete neden olur. Bu durum genellikle ailede de aynı şekilde işler. Kardeşler arası kıskançlık şikâyetleri tarih boyunca var olmuştur. Hatta bu durumun kardeşi katledilmesine kadar gittiği süreçler tarihi belgeler neticesinde ispatlanmıştır.



Kıskançlık Duygusunun Önüne İlk Aşamada Geçin

Ebeveynlerin en çok sıkıntı yaşadığı süreçlerin başında yeni bireyin aileye katılması ve buna bağlı olarak ilk çocuk ile karşılaşılacak kıskançlık gelir. Kardeşlik arası kıskançlığı tamamen bitirmek genellikle mümkün olmamakla beraber gerekli önlemleri alarak süreci rahat atlatmak mümkündür. Bu konuda aileye yeni bir üye bekleyen ebeveynlerin, büyük çocuklarını konuşarak hazırlaması gerekir. Bu sayede yaşanabilecek olan kıskançlık duygusunun genel mana da önüne geçmek mümkündür.



Kıskançlık Sürecinin Doğal Olduğunu Kabul Edin

Kıskançlık duygusu istisnaları olmakta beraber genellikle kardeşler arasında olan az veya çok olan bir duygudur. Zamanla çocuğun yeni gelen kardeşine ısınmasıyla beraber ortadan kalkacaktır. Bu durum beklendiği gibi gerçekleşmez ve bebek büyümesine rağmen kıskançlık duygusu ortadan kalkmazsa, bir uzman yardımına başvurulmalıdır.


İlginizi Çekebilir: Kardeş Kıskançlığı



Kıskançlığın Olası Sebepleri Nelerdir?

Kıskançlık duygusunun en temelinde yatan sebep ise büyük çocuğun, yeni birinin aileye katılması ile beraber ilginin ona kayacağını düşünmesidir. Bu sebeple kendinden beklenmeyen davranışlar ile kendisi üzerine ilgiliyi çekmeye çalışması sık karşılaşılan bir durumdur. İlerde daha büyük problemeler yaşanmaması için anne – baba tarafından sürecin son derece iyi bir şekilde yönetilmesi gerekir.



Kıskançlık Sürecinde Anne Baba Nasıl Davranmalı

Bu sürecin en iyi şekilde yönetilebilmesi ve yürütülmesi için hazırlıklara doğum öncesinde büyük çocuğun hazırlanması ile başlanmalıdır. Bununla beraber bebek geldikten sonra yaşanacak olan süreç çocuğa net bir şekilde açıklanmalı ve kendisinin ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğu çocuğa net bir şekilde aktarılmalıdır.

Bu şekilde yapılmadığı takdirde ise büyük çocuk bebek doğduktan sonraki olan süreçte kendisi ile ilgilenilmiyormuş gibi ve tüm ilgi bebeğe kaymış gibi hissedebilir. Bununla beraber bebek doğduktan sonra büyük çocuk ile bebeğin sık sık iletişim kurmasının sağlanması da çocuğun, bebeğe karşı olan önyargılarını kırmakta son derece etkili olabilir. Süreç iyi yönetildiği zaman kıskançlık duygusu genellikle kısa zaman içerisinde minimum seviyeye kadar indirilebilir.

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

618916

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.