kidologlogo

Kendinizi Değersiz Hissediyorsanız Yapmanız Gereken 5 Şey

Değersiz hissetmek genellikle umutsuzluk ve önemsizlik duygusu içerir. Bu tür duygular genellikle depresyonun yaygın bir belirtisidir, ancak düşük benlik saygısı , ihmal, istismar, travma veya kişinin benlik duygusuna tehdit oluşturan zor durumlar nedeniyle de ortaya çıkabilir .

Değersiz hissetmek, önemli bir sıkıntı yaratabilir ve günlük yaşamda normal şekilde çalışmayı zorlaştırabilir. Yaptığınız hiçbir şeyin doğru olmadığını veya hiçbir çabanızın bir fark yaratmayacağını düşündüğünüzde, hedeflerinizi gerçekleştirmek için motive olmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle, bu zor duyguları yönetmenin yollarını bulmak ve gerektiğinde yardım istemek önemlidir.

İlginizi çekebilir: Mükemmelliyetçilik nedir? Belirtileri nelerdir?



Neden Kendinizi Değersiz Hissedersiniz?

Değersizlik hissine birçok farklı faktör neden olabilir. Yetiştirme, sosyal deneyimler, açıklayıcı tarz, stresli olaylar ve zihinsel sağlık koşullarının tümü rol oynayabilir. Bu tür duygularla mücadele etmenizin bazı nedenleri şunlardır:



Çocukluk Travması

Kalıcı bir iz bırakan olumsuz çocukluk deneyimleriniz olabilir. Çocukluk dönemindeki ihmal, istismar ve kötü muamele, değersizlik duygularının gelişiminde rol oynayabilir. İstismara uğrayan veya ebeveynleri veya diğer bakıcılar tarafından sıklıkla eleştirilen çocuklar, bu önemsizlik duygularını yetişkinliğe taşıyabilir. Araştırmalar, bu erken dönem kişilerarası travmaların daha sonraki değersizlik duygularıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir. 

İlginizi çekebilir: Yeme Bozuklukları ve Bilinmeyenleri



Olumsuz Olayları Kendi Hatanız Olarak Görmek

Olumsuz olayları kendi eylemlerinize veya özelliklerinize bağlayabilirsiniz. Olumsuz olayları içsel nedenlere bağlamaya eğilimli olan kişilerin, değersizlik de dahil olmak üzere depresyon belirtileri yaşama olasılığı daha yüksek olabilir.



Geçmiş Eleştiri

Geçmişte başkaları tarafından eleştirilmiş olabilirsiniz. Bir kişinin küçük düşürüldüğü veya başkalarından gelen eleştirilerle karşılaştığı olumsuz deneyimler de insanları değersizmiş gibi hissettirebilir.



Stresle Başa Çıkma Zorluğu

Stresle başa çıkmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Hem akut hem de kronik stres, bir kişinin kendisiyle ilgili algılarına zarar verebilir. Mali sorunlar, boşanma veya iş kaybı gibi ciddi bir aksilik yaşadıktan sonra kendinizi değersiz hissedebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Narsizm(Narsisizm) , Narsist Ne Demektir?



Ruh Sağlığı Durumunun İşareti

Akıl sağlığı sorununuz olabilir. Depresyon gibi duygudurum bozuklukları genellikle utanç, suçluluk, umutsuzluk ve değersizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu tür belirtiler sıkıntı yaratır ve olağan günlük işleri yönetmeyi zorlaştırır.



Ne yapabilirsiniz

Değersizlik duygusu yaşıyorsanız, kendinizi daha iyi hissetmeye başlamanıza yardımcı olabilecek küçük, uygulanabilir adımlar atabilirsiniz. İşte yardımcı olabilecek bazı fikirler.



Kendinizle Kibarca Konuşun

Kendini değersiz hisseden insanlar genellikle olumsuz düşünür ve kendi kendine konuşurlar. İlk başta zor olabilir, ancak kendinize nezaketle davranmaya odaklanın. Olumsuz kendi kendine konuşma fark ettiğinizde, bu düşünceleri daha olumlu veya gerçekçi bir şekilde yeniden çerçevelemenin yollarını arayın. Örneğin, "Bunu asla yapamayacağım" diye düşünmek yerine, "Gelişmek için her gün küçük şeyler yapabilirim" diyebilirsiniz.



Değersizlik Başınıza Geldiğinde Dikkat Edin

Bazen bu olumsuz duygular, belirli durumlara, düşüncelere, deneyimlere ve hatta insanlara tepki olarak ortaya çıkar. Bu duyguların ne zaman ortaya çıktığını, ne zaman meydana geldiğini ve ne tür düşüncelerin katkıda bulunabileceğini fark etmeye başlayın. Bu, yetersizlik duygularını körükleyen olumsuz düşüncelerle mücadeleye yardımcı olmanın bir yoludur.



Bir Şükür Günlüğü Tutun

Kendi hayatınızı başkalarının hayatlarıyla olumsuz bir şekilde karşılaştırdığınızı fark ettiğinizde, değersizlik sızabilir. Sadece eksik olduğunuz yönlere bakma tuzağına düşmek yerine , minnettar olduğunuz şeyleri düşünerek her gün biraz zaman ayırdığınız bir şükür günlüğü tutmayı düşünün . Düşüncelerinizi bu şekilde yeniden odaklamak, karşılaştırma ve kıskançlığın olumsuz etkilerinden korunmanıza yardımcı olabilir.



Başkası İçin Bir Şey Yapın

Bazen kendinizi değersiz hissettiğinizde, dikkatinizi kendinizden başka bir şeye odaklamak yardımcı olabilir. Araştırmalar, topluluğunuz için gönüllü olmak veya ihtiyacı olan birine yardım etmek gibi olumlu sosyal faaliyetlerde bulunmanın, kişinin mutluluğu ve refahı üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermiştir. 



Nasıl Yardım Alınır

Değersiz hissetmenin aynı zamanda altta yatan bir zihinsel sağlık durumunun işareti olabileceğini hatırlamak önemlidir. Bu tür duygular kalıcıysa, rahatsız ediciyse veya günlük görevlerle başa çıkmayı zorlaştırıyorsa, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşun veya bir ruh sağlığı uzmanıyla iletişime geçin. 

Birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız size duygularınız ve yaşadığınız diğer belirtiler hakkında sorular sorabilir. Ayrıca, depresyon veya anksiyete belirtilerini taramak için bir anket doldurmanızı da isteyebilirler. Depresyon semptomlarına katkıda bulunabilecek tıbbi durumları ekarte etmek için fizik muayene de yaptırabilirsiniz.

Ayrıca çevrimiçi terapiyi denemeyi de düşünebilirsiniz . Araştırmalar, online terapinin geleneksel yüz yüze tedavi kadar etkili olabileceğini düşündürmektedir. Online terapi, zihinsel sağlık sorunları için yardım almanın erişilebilir ve genellikle uygun fiyatlı bir yolunu sunar. Online terapi sağlayan hizmetler sundukları, fiyatları ve terapi seanslarının nasıl yürütüldüğü açısından farklılık gösterebilir. Çoğu durumda seçenekler arasında online sohbet, video konferans, e-posta ve telefon seçenekleri bulunur.

Uzman desteği almak için tıklayın.

386433

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.