Kaygı bozukluğu, diğer ismi ile anksiyete, psikolojik bir rahatsızlıktır. Sosyal hayatta, sık sık anksiyete yaşamak normaldir. Çünkü gün içerisinde, maddi manevi sorunlar yaşanabilir. Fakat bu durum aşırı boyutta yaşanıyorsa, sağlık açısından sorun oluşturabilecek bir durum denebilir.
Kaygı bozukluğu olan kişilerde, günlük hayatta sürekli devam eden bir stres halı vardır. Sürekli duyulan endişe, korku ve stres hali kişinin günlük hayatına da yansır. Hatta kişide panik atak olarak da ortaya çıkabilir. Kontrol edilmesi zor bir rahatsızlıktır. Yaş olarak çocuklu yaşlarda, ergenlik döneminde ya da ileriki yaşlarda ortaya çıkabilir. Fakat genellikle yetişkinlik döneminde azalma eğilimi gösteren bir rahatsızlıktır.
Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?
Anksiyetenin de kendi içinde türleri vardır. Sosyal anksiyete, ayrılık anksiyetesi, spesifik fobiler ve genelleştirilmiş anksiyete gibi bölümleri vardır.
Kaygı Bozukluğunun Belirtileri
Kişinin sürekli kaygı ve endişe içinde olması, başarısızlık korkusu yaşaması anksiyete belirtileridir. Kişi, üzüntüsünü kontrol etmekte çok zorlanır. Kişinin kolayca yorulması, sürekli kendini huzursuz hissetmesi ya da aşırı endişeli olması da anksiyetenin belirtileridir. Kaygı bozukluğu olan kişiler, uykuya dalmakta güçlük çeker. Kas gerginliği yaşayabilirler. Bazı şeyleri düşünürken, odaklanmada zorluk yaşarlar. Kimi zaman da zihnin tamamen boşalması sorunu yaşayabilirler.
Kaygı Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir
Toplumda sıkça görülen kaygı bozukluğunun pek çok nedeni olabilir. Bazı insanlarda, yaşadıkları sağlık problemlerinden dolayı anksiyete oluşabilir. Kalp ya da şeker hastalığı, tiroid rahatsızlığı gibi sorunlar yaşayan insanlarda, bu rahatsızlıkların verdiği bir endişeyle anksiyete olabilirler. Bunun dışında, çocuklukta yaşanan tramva, istismar gibi etkileyici durumlarda, kişide anksiyete bozukluğu oluşmasına neden olur.
Kaygı Bozukluğu Tedavisi Nasıldır
Kaygı bozukluğu durumunda, acil ve fiziksel bir durum varsa, ilaçla müdahale edilir. Fakat psikolojik olarak bir süredir yaşanan bir boyutta ise psikolojik danışmanlık desteği alınır. Terapi ile zaman içerisinde düzelmesi mümkündür.
Kaygı Bozukluğundan Korunmak İçin Neler Yapılır
Kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması, kaygı bozukluğu üzerinde olumlu bir gelişme sağlayabilir. Uyku düzeninin yerine oturması gerekir. Düzenli egzersiz ve spor yapmak, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çok faydalıdır. Alkol ya da tütün kullanımını azaltmakta, bu konuda etkilidir. Beslenirken daha sağlıklı yiyecekler tüketme, dengeli şekilde beslenmekte çok etkilidir. Yaşam tarzında ki bu farklılıklar, anksiyete oluşumunu önler.
Bunların dışında, zihinsel önlemler almakta mümkündür. Kişinin geçmişinde yaşadığı olumsuz durumları, yine yaşayacağım şeklinde sürekli düşünmesi yanlış olur. Bir olayı yaşamadan önce çok tehlikeli olacağı endişesi taşımamak gerekir. Çok kötü olacağını hissettiğimiz durumlarda, hislerimiz her zaman doğru olmayabilir. Yerine göre mantığa göre hareket etmek daha doğrudur. Günlük hayatta yaşanan durumlara, pozitif tarafından bakmak doğru olur. Ayrıca, hayatta kimi zaman kötü kimi zaman iyi olaylar yaşanır. Bu da çok normal bir durum. Gerçekçi olmayan korkuların farkına vararak, zihinden çıkarmak gerekir.
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.