kidologlogo

Kardeşler Arası Kıskançlık Neden Olur?

Kıskançlıkta diğer tüm duygular gibi insan doğasında bulunan ve insanların zaman zaman yaşadıkları duygulardan bir tanesidir. Bununla beraber kıskançlık duygusunun yansıtılmasında ki şiddetin fazla olması durumda insan ilişkileri kötü yönde etkilenir. Kıskançlık duygusu son derece normal olmakla beraber genellikle ilk tanışıldığı yer ailedir. Aileye ikinci bir birey (kardeş) gelmesi durumunda genellikle önceki çocuk kıskançlık göstermeye başlar. Bununla birlikte doğum öncesi sürecin güzel bir şekilde yürütülmesi genellikle kıskançlık duygusunun önüne büyük ölçüde geçebilir.



Kardeş Kıskançlığı Kendini Nasıl Belli Eder?

Çocuk kardeşi olmadan önceki dönemde göstermediği bazı davranışları göstermeye başlayabilir. Bunun en temel sebebi ise ailenin o zamana kadar tek ilgi kaynağı olmasından kaynaklı olarak gördüğü ilgiyi devam ettirmektir. Bu dönemde çocuklarda en sık görülen ve kıskançlığın dışa vurumu olarak değerlendirilebilecek olan hareketler, parmak emme, altını ıslatma, kâbus gördüğünü iddia etme, tuvaletleri konusunda sizden yardım isteme şeklindedir. Bununla beraber ebeveynlerin yakın çevrelerinde gezerek ‘Beni hala seviyor musun?’, ‘Kardeşimi mi, beni mi, daha çok seviyorsun?’ gibi sorular ile sevgi ve ilgilinin hala kendi üstlerinde olup olmadığını değerlendirmekte son derece sık görülen bir durumdur.

Burada çocuğa verilecek olan cevap son derece önemlidir. ‘En çok seni seviyorum’ gibi bir cevap genellikle ebeveynler tarafından sıklıkla tercih edilmekle beraber oldukça yanlıştır. Ebeveynlerin gözünde her ne kadar bu cevap son derece tatmin edici olsa bile, çocuğu bu durumun her an değişebileceği yönünde endişeye sevk edebilir. Bunun yerine ikinizi de farklı farklı seviyorum şeklinde verilecek bir cevap çocuk için daha tatmin edici olacaktır.


İlginizi Çekebilir: Kardeş Kıskançlığı Tesadüf Değil



Kardeş Kıskançlığının Nedenleri Nelerdir?

Kardeşe yönelik oluşan kıskançlık süreci genellikle bebeğin eve gelmesi ile başlar. Bunun yanında nadir bir şekilde de olsa kıskançlık farklı ilerleyen dönemlerde de kendini belli edebilir. Kardeşler arasında yaşanan olaylara ebeveynler tarafından nasıl müdahale edildiği kıskançlığın ilerlemesinde veya gerilemesinde belirleyici rol oynar. Kardeşler arasında yaşanan kıskançlık durumu doğrudan etkileyen bir diğer faktör ise kardeşler arasında bulunan yaş farkıdır. Yaş farkı arttıkça kıskançlık durumu ile karşılaşılması azalırken, yaş farkı az olan kardeşler arasına kıskançlık kendini daha fazla hissettirir.



Kıskançlık İçin Ailenin Tutumu Ne Olmalı?

Kıskançlığın son derece doğal bir süreç olduğu ve kardeşler arasında yaşanabileceği durumu aile tarafından kabul edilmelidir. Bununla beraber bebeğin aileye katılmasından önce yani hamilelik sürecinde, büyük olan çocuk duruma hazırlanmalıdır. Çocuğa yeni doğan kardeşinin kendisi ihtiyaçlarını karşılayamayacağı için bu süreçte ebeveynler tarafından ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır.

Bu süreçte ona olan ilgilinin onu daha fazla sevmek anlamın gelmediği net bir şekilde anlatılmalı ve vurgulanmalıdır. Bunun yanında doğum sonrası yeni bireyin aileye katılmasıyla birlikte zaman zaman çocuğa kardeşi hakkında duyguları sorulması kıskançlık duygusunun en aza indirgenmesi için önemli olabilir.

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

515075

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.