Kardeşe Uyum Süreci

Kardeşe Uyum Süreci

Bir kardeş fikri ile çocuklar; hırçınlık, sebepsiz ağlama, anneyle uyuma isteği, bebeksi konuşma, parmak emme gibi davranışlar gösterebilir. Bu davranışların nedeni ailedeki değişim ile birlikte çocuğun “ben ne olacağım?”, “beni eskisi gibi sevecekler mi?”, “benim yerime başkası mı geliyor?” gibi düşünceler ile kaygı yaşayabileceğidir.

• Çocuğunuza bunu hikâye ile anlatarak açıklayabilirsiniz. Anlatacağınız hikâyede yeni bir kardeş gelince, hayatında onun hoşuna gidecek değişikliklerden bahsedebilirsiniz.

• Resimli kartlar kullanarak, resme bakarken, “Sen de kardeşine böyle yardım edebilirsin …” gibi sözlerle yeni bir sorumluluk alacağını ve kardeşine yardım ettiği için onunla gurur duyacağınız mesajını verebilirsiniz.

• Çocuğunuzu bebeğin doğduğu ilk aylar ilgisiz bırakmamalısınız. “Bebek uyanmış mı bir bakar mısın?”, “Üstü kirlenmiş mi?” gibi onun yapabileceği basit görevler verebilirsiniz. Sonra bu görevi yaptığı için onu taktir edebilirsiniz.

• Çocuğunuza kardeş ile birlikte aile içinde sahip olduğu yeri kaybetmeyeceğini, yeni haklar elde edeceğini hissettirmeniz önemlidir. Örneğin “Kardeşin küçük olduğu için evde kalacak ama sen bizimle birlikte sinemaya gelebilirsin.” gibi. İki çocuk da hem anneyi hem de babayı eşit yaşamalıdır. Onu ne kadar sevdiğinizi ve hayatınızdaki önemini söz ve davranışlarınızla hissettirmelisiniz. 

• Büyük çocuk olmanın sağladığı yararlar ile ilgili konuşabilirsiniz. Örneğin; Ne yemek istediğini seçebilirsin, parka gidip oyun oynayabilirsin, arkadaş edinebilirsin gibi.

• Yaptığı olumsuz davranışlara odaklanmak ve bunları konuşmak yerine; görmezden gelmeyi ve olumlu davranışlarına odaklanmalısınız.

 

 

Jülyet’e Kardeş Geliyor, Sylvie Louis (Yapı Kredi)

Annesini Arayan Bukalemun, Christine Beigel (1001 Çiçek)

Babam Yanımdayken, Soosh

Bu Ne Tatlı Şey Böyle!, Tülin Kozikoğlu

Yayımlama Tarihi: 25 Eylül 2021
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2022
Yayımlama Tarihi:
25 Eylül 2021
Güncelleme Tarihi:
19 Şubat 2022

Denizli Türk Eğitim Vakfı Lisesinden 2011 yılında mezun oldu. 2016 yılında Doğuş Üniversitesi Psikoloji bölümünden “The Effect of Mood Manipulation on Paranormal Belief” adlı tez çalışmasını tamamlayarak mezun oldu. 2018 yılında Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans programından “60-72 Aylık Çocukların Prososyal Davranışlarına Sosyal, Duygusal ve Bilişsel Gelişimlerinin Etkisi” adlı tez çalışmasını tamamlayarak mezun oldu.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle