kidologlogo

Kaçış Sendromu Nedir?

Kaçış sendromu, kılcal damarlarda bulunan sıvı ve elementlerin damar dışına doğru difüzyonuna verilen isimdir. Bu rahatsızlık tansiyonun düşmesi ve ani ataklarla gelir. Kaçış sendromu ilk olarak yorgunluk, halsizlik gibi durumlara yol açar. Daha sonra kriz ve şok gibi ağır şekilde seyir gösterebilir. Bu ataklar kimi zaman ayda bir kimi zaman da yılda bir görülebilir. 

Kaçış sendromunu hastalığını, tetikleyen bazı durumlar olabilir. Kemiklerin hasar görmesi, bu rahatsızlığı etkileyecek durumlardan biridir. 

Kaçış sendromu, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Çok hızlı şekilde kılcal damarlarda, hastalık oluşabilir. Daha sonra bir anda hastanın tansiyonu düşer. Hasta şoka girer. Bu durum yaşandığında, direk müdahale etmek gerekir. Yoksa ölümcül sonuçlar yaşanabilir. 

İlginizi çekebilir: Psikolog Nedir, Ne İş Yapar?



Kaçış Sendromunun Nedenleri Nelerdir

Bu hastalığın tam nedeni bilinmiyor. Fakat genetik ya da bulaşıcı bir hastalık değildir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu, kemoterapi ilaçlarının bu hastalığı tetikleyebileceği anlaşılmıştır. Çocuklarda rastlanan bir hastalık değildir. Daha çok erişkinlerde görülen bir hastalıktır. Bazı enfeksiyon hastalıkları, böbrek yetmezliği, lenfoma ve böcek ısırıkları gibi durumlarda da bu hastalığı tetikleme durumu olabilir. Aynı zamanda kedi köpek dışkısı ya da bazı alerjen maddeler de bu hastalığa neden olabilir. 

İlginizi çekebilir: Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?



Kaçış Sendromunun Belirtileri Nelerdir 

Kaçış sendromu rahatsızlığı, panik atak hastalığı ile benzerlik gösterir. Taklitçi bir hastalıktır. Fakat bazen, bu hastalığın tanısı konulmuş insanlarda, yıllarca hastalık kendini ortaya çıkarmaz. Bu yüzden teşhis edilmesi zordur. Fakat kaçış sendromunun belli başlı semptomları vardır. Karın ağrısı, baş dönmesi, vücutta ödem oluşması, şişkinlik, mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri vardır. Yoğun şekilde yorgunluk ve halsizlik hissedilir. Bir yandan da kişide kas ağrıları oluşur. En net belirtisi ise kişinin şok yaşamasıdır.

Kaçış sendromunda, iç organlar da zarar görebilir. Bazı kaçış sendromu hastalarında, kalp ve akciğer zarında sıvı toplanır. Bu durumda ciddi nefes darlığı, kalp ya da akciğer yetmezliği görülebilir. Bu durumlara bağlı olarak, hastanın durumu ölümle sonuçlanabilir. Fakat hastalık fark edildiği anda müdahale edilirse, hasta ciddi sonuçlar yaşamaktan korunmuş olur. 

İlginizi çekebilir: 



Kaçış Sendromunun Tedavisi 

Kaçış sendromunun net şekilde tedavisi yoktur. Bu yüzden belli başlı aşamalarla kısmen iyileşme olabilir. Fakat net şekilde bir iyileşmeden söz edilemez. Tedavi uygulanırken amaç atakların durdurulmaya çalışılmasıdır. Hastalığı tetikleyen durumlar incelenir ve bunlara çözüm bulmaya çalışılır. Bunun için gribal enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlardan yararlanır. 

Hastanın sık sık tansiyonu kontrol edilir. Tansiyon sürekli kontrol altına alınmaya çalışılır. Bir başka tedavi uygulaması ise alerji testidir. Bu testle, kişinin eğer hastalığı tetikleyen bir alerjisi varsa buna dikkat edilir. Destek tedavisi için vücutta bulunan sıvılar boşaltılabilir. Bu hastalığın tanısı konulmuş kişilerin stres, gerginlik gibi durumlardan kaçınarak, sağlıklarına özen göstermeleri gerekir. 

 

750112

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.