kidologlogo

İnce motor becerileri nelerdir?

İnce motor beceriler, el ve bileklerimizdeki küçük kasları kullanarak hareket yapabilme yeteneğidir. Okulda, işte ve günlük yaşamda önemli görevleri yerine getirmek için bu becerilere güveniriz.

Bu küçük hareketler çoğu insana o kadar doğal gelir ki genellikle onları düşünmeyiz. Ancak ince motor becerileri karmaşıktır. Beyin ve kaslar arasında koordineli bir çabayı içerirler. Koşmak veya zıplamak gibi daha büyük hareketler yapmamızı sağlayan kaba motor becerileri üzerine inşa edilmiştir .

İnce motor becerileri ne zaman kullandığımıza dair bazı örnekler:



  • Kalem veya kurşun kalem tutmak
  • Resim çizme ve düzgün yazma
  • klavye kullanma
  • Makas, cetvel ve diğer araçları kullanma

İnsanlar ayrıca giyinmek ve dişlerini fırçalamak gibi günlük işleri yapmak için ince motor becerilere ihtiyaç duyarlar.

İlginizi çekebilir: Çocuklarda Aşı Takvimi



İnce motor becerileri nasıl gelişir?

İnce motor beceriler bebeklik döneminde gelişmeye başlar ve çocuklar büyüdükçe gelişmeye devam eder. Çocukların hepsi aynı hızda gelişmez, ancak farklı yaşlarda ulaştıkları noktalar vardır.

Örneğin, 5 veya 6 yaşlarındaki çocuklar genellikle şekilleri ve harfleri kopyalayabilir ve bir kaşık veya çatalı kolaylıkla kullanabilirler. 7 veya 8 yaşında, genellikle ayakkabılarını bağlayabilir ve düğmelerini ve fermuarlarını kendi başlarına çekebilirler.



İnce motor becerilerde sorun

İnsanlar her yaşta ve farklı nedenlerle ince motor becerilerde sorunlar yaşayabilirler. Küçük çocuklar mücadele ettiğinde, yaygın bir neden gelişimsel koordinasyon bozukluğudur. Bazen dispraksi olarak adlandırılır.

İnce motor becerileri, kaba motor becerileri ve motor planlamayı etkiler. Ömür boyu sürer, ancak motor becerileri gelişebilir. Mesleki terapi ise bu gelişime yardımcı olabilir. Çocuklar bu gelişimleri okullarda alabilirler. Yetişkinler ise, özel olarak çalışan bir terapist veya uzman bularak gelişimlerine fayda sağlayabilirler.

Bununla ilgili olarak uzman desteği almak için Psikolog/Psikolojik Danışman kadromuza göz atabilirsiniz.

660673

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.