kidologlogo

İki Yaş Sendromu Diye Bir Şey Var Mı?

İki Yaş Sendromu Denilen Dönem Nedir?

2 Yaş, ben özerkim dönemidir. Çocuk, annenin bir parçası olmadığını 2 yaşın sonunda anlamaya başlar. Fizyolojik olarak ayrıldığını anlasa da psikolojik olarak anlaması daha uzun sürer (4-5 yaşa kadar sürebilir). Her şeye “hayır” der ama neye hayır dediğini bilmez. Sebepsizce inatlaşabilir, kıskanç olabilir, yalan söyleyebilir. Bu süreç geçicidir. Her istediğini ağlayarak yaptırmaya çalışabilir. Kişilik basamaklarının oturmaya başladığı dönemdir. Eğer çocuk bu dönemde herhangi bir başarıya ağlayarak ulaşırsa ya da çok sert bir tepki verilirse; bu davranışı yerleşik davranış olmaya başlar. Ağlayarak çocuğun her istediğini yapmak çocuğa acımaktır. Bu da yapılabilecek en kötü şeydir. Şefkatli ve merhametli olunmalı, mantıksız olan hiç bir şey onaylanmamalıdır. 

İki Yaş Sendromu Döneminde Ne Yapılmalı? 


Bu dönemin rahat geçebilmesi için; 0-1 yaşta anne ile sağlıklı bağ kurulmuş olmalıdır. Bağlanma ile güven ön plana çıkar, güvenli bağlanma sağlanmazsa 2 yaş sendromu zor geçer. Anneye güvenli bağlanamayan çocuk, yetişkinliğinde de güven konusunda problem yaşayabilir. Bütün gelişimsel dönemlerde çevre, değişkenler ve bu değişkenlerin yarattığı stres kontrol altına alınamayabilir. 
Özel gereksinimli çocuklarda duygular daha yoğun yaşanabilir. Net kural konulmalıdır. Normal gereksinimli çocuk; bir süre sonra ikna olur, muhakeme yapabilir fakat özel gereksinimli çocukta muhakeme daha sınırlıdır. 
Gelecekte güven problemi yaşamayan, özgüvenli, ağlayarak istediğini yaptırmaya çalışmayan, özsaygısı olan yetişkinler ve daha kolay geçirebilecek gelişimsel dönemler için anne ile güvenli bağlanma önemsenmelidir. 

166644

Kişi Okudu

İclal Polili
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.