kidologlogo

Her Şeye Deva Mucize Bir İlaç : Müzik Dinlemek

Müzik, insanlık üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Hafızamızı geliştirebilir, görev azimimizi artırabilir, ruhumuzu hafifletebilir, kaygı ve depresyonu azaltabilir, yorgunluğu savuşturabilir, acıya tepkimizi azaltabilir ve daha verimli çalışmamıza yardımcı olabilir.

İnsanlar neden müzik dinler?

Müzik dinlemek, insan davranışlarının en gizemli hallerinden biridir. Günlük davranışların çoğu, hayatta kalma ve üremenin amacına kadar gözlemlenebilecek, fark edilebilir bir açıklığa sahiptir. Müzik dinlemek ise en yaygın boş zaman aktivitelerinden biridir. Müzik insanların günlük yaşamlarında her yerde hazır bulunan bir refakatçidir.

Müzik bağlanmayı sağlar

Birçok araştırmacı, müziğin en önemli işlevlerinden birinin birliktelik veya sosyal bağlantı duygusu yaratmak olduğunu düşünüyor. 

Müzik, aşağıdaki örneklerdeki gibi insanları birleştirmenin güçlü bir yoludur:

  Spor etkinliklerinde kitleleri birbirine bağlayan milli marşlar

  Gösteriler sırasında ortak bir amaç duygusu uyandıran şarkılar

  İbadet yerlerinde grup kimliği oluşturan ilahiler

  Flörtleşme sırasında potansiyel ortakların bağ kurmasına yardımcı olan aşk şarkıları

  Ebeveynlerin ve bebeklerin bağlantı kurmasına yardımcı olan ninniler

Peki müzik birey olarak bize nasıl yardımcı olur?

Müzik bilişsel yetenekleri geliştirebilir

Fon müziği veya başka bir aktiviteye odaklanırken dinlediğimiz müzik, insanlarda bilişsel süreçlerdeki performansı artırabilir. Dahası, hareketli müzikler bilişsel işlem hızında ilerlemeleri sağlarken, hem neşeli hem de kasvetli müzikler hafızanın gelişmesine katkı sağlar. Bu nedenle, bir dahaki sefere bir ödev üzerinde çalışmaya başladığınızda, entelektüel performansınızı artırmak için biraz arka plan müziği açmayı düşünün. Sözlü olanlar yerine enstrümantal şarkılar seçin, çünkü sözler oldukça dikkat dağıtıcı olabilir.

Müzik stresi azaltabilir

Daha yavaş tempolu müzikler sizi sakinleştirebilir ve günün stresini atarken kendinizi rahat hissetmenizi sağlayabilir. Bu tür müzikler hem stresle baş etmede hem de rahatlamada etkilidir. Müzik dinlemek, öncelikle insanın stres tepkisi üzerinde bir etkiye sahiptir - daha kesin olmak gerekirse, otonom sinir sistemi. Stresli bir şey yaşadıktan sonra müzik dinlediğimizde, daha çabuk iyileşme eğilimindeyiz.

Müzik kilo vermeye yardımcı olabilir

Müziğin en şaşırtıcı, akıllara durgunluk veren faydalarından biri, kilo vermek için yararlı bir araç olabilmesidir. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, müzik ve aydınlatma gibi bazı çevresel etmenlerin yemek yiyenlerin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini gösteriyor. Loş ışıklı ve yumuşak müzikli restoranlarda yemek yiyenler, diğer restoranlarda yemek yiyenlere göre %18 daha az yemek yiyorlar. Müzik ve loş aydınlatma, daha sakin bir ortamın oluşmasına yardımcı olur. Daha rahat olduğumuzda, yiyecekleri daha yavaş tüketiriz ve ne zaman doyduğumuzun daha çok farkında oluruz.

Neden bunu akşam yemeği sırasında evde uygulamayı denemiyorsunuz? Sakin bir şarkı açarak rahatlatıcı bir ortam yaratırsanız, muhtemelen daha yavaş yemek yiyeceksiniz ve bu nedenle daha çabuk tok hissedeceksiniz.

Müzik belleği geliştirebilir

Müziğin kavramları ezberleme yeteneğimiz üzerinde de olumlu bir etkisi vardır. Ancak bu, müziğin türü, dinleyicinin o belirli türden ne kadar hoşlandığı ve hatta müzikal olarak ne kadar eğitimli olabileceği gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Araştırmaya göre, müzik eğitimini daha yüzeysel almış öğrenciler, olumlu içerikli müzikleri dinlerken, muhtemelen bu tür şarkıların daha fazla olumlu duygular uyandırması nedeniyle bazı şeyleri daha iyi ezberliyor.

Öte yandan, ileri seviye müzik eğitimi almış öğrenciler, nötr içerikli müzikleri dinlediklerinde öğrenme testlerinde daha iyi performans gösteriyorlar, çünkü muhtemelen bu tür müzikler onlar için daha az dikkat dağıtıcı oluyor. 

Bazı insanların dikkati ise müzik dinlediklerinde kolayca dağılabilir ve bu yüzden sessiz bir ortamda öğrenmeleri daha iyidir.

Bununla birlikte, konu müzikle dil öğrenimi olduğunda, şarkı söyleyerek yeni cümleleri söyleme alıştırması yapan katılımcıların, bunları yalnızca normal konuşmayla yapanlara göre daha hızlı bir ezber süresine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.  

Müzik, kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir

Stresli bir olaydan önce rahatlatıcı bir müzik dinlemek kaygınızı azaltmaz, ancak olaydan sonra dinlemek sinir sisteminizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Dahası, felç geçirdikten sonra rehabilitasyon gören kişilerin bir saat müzik dinledikten sonra daha rahat oldukları kanıtlanmıştır. Kritik durumdaki hastalar bile müzik terapisinden sonra daha az endişeli hissettiklerini bildirmiştir.

Müzik ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olabilir

Müzik, ağrının yönetiminde gerçekten yardımcı olabilir. Örneğin, her gün bir saat müzik dinleyen fibromiyalji (genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizması) hastaları, hiç müzik dinlemeyenlere kıyasla ağrılarında önemli bir azalma yaşamıştır. Bununla birlikte, müzik dinleyen hastalar ağrıları ve depresyon ile ilgili olumsuz duygularında da önemli azalmalar yaşamıştır. Dahası, ameliyattan önce, ameliyat sırasında ve hatta sonrasında müzik dinleyen hastalar, dinlemeyenlere göre daha az ağrı ve kaygı hissetmişlerdir.

Müzik egzersiz verimini artırabilir

Müzikle çalışmak ruh halinizi iyileştirir, daha verimli egzersiz yapmanıza yardımcı olur ve daha uzun antrenmanlara olanak sağlar. Isınma sırasında yüksek yoğunluklu, hızlı tempolu müzik dinleyen insanlar daha iyi performans sergilemek için daha motive olurlar. Antrenmanınızı müzikle senkronize etmek, aynı antrenmanı temposuz yapmaya kıyasla daha az oksijenle en yüksek performansa ulaşmanızı sağlar. Ritim aslında vücudunuz için bir metronom görevi görür. Müzik egzersize teşvik edebilir ve sizi eğlendirebilir, ancak aynı zamanda sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilecek güçlü psikolojik etkileri de vardır. Müziği günlük hayatınıza dahil etmenin faydalarını göz önünde bulundurmalısınız. 

Sonuç olarak müzik sayesinde daha motive, mutlu ve sakin hissettiğinizi keşfedebilirsiniz.

 

85043

Kişi Okudu

Esen Meltem Kaplan
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.