kidologlogo

Hatırlanmayan Travmalar

Hatırlanmayan travmalar genelde kişiyi aşırı korkutan, dehşet veren, çaresizlik, perişanlık yaratan, çoğu kez olağandışı ve beklenmedik olayların yol açtığı durumlardır. Günümüzün en sık kullanılan kelime, kavramlardan bir tanesi travma kelimesidir. Travmalar, örseleyici olayların olduğu ruhsal yaralanmalardır. Tramvatik olaylar travmaya sebep olan olaylardır. Kişide ruhsal yaralanmalar yaratan olaylardır.

Her üzücü, moral bozucu, sorun yaratan ya da stres yaratan olaylar travmatik olaylar değildir. Bunlar daha basit herkesin yaşayabileceği genel olaylardır. Tramvatik olay ya da travmatik yaşantı ise yaşayış tarzına bedensel ve ruhsal bütünlüğüne, inandığı değerlere karşı tehdit oluşturan unsur haline gelmektedir. Psikolojik sorunlar, insanların yaşamını, hayat kalitesini, yaşam standartlarını düşüren insanları mutlu etme eğilimine son veren sorunlar haline gelir. 

Her Olay Travmaya Sebep Olur mu? 

Hatırlanmayan travmalar kişiler de büyük yaralanmalar açmış anlamına gelebilir. Kişinin yaşamasına, vücut bütünlüğüne, sevdiklerine ve inançlarına karşı tehdit oluşturabilir. Travmalar ani ve beklenmedik insanların canını hem gerçek anlamda yakan hem de mecazi anlamda yakabilen gelişmelerin olması gerekir ki travmalar yaşanmış olsun.

Travmalar dehşet verici, kaygı, panik ya da aşırı derece de korku veya ürkmeler yaşanması travmalara yol açabilir. Kendini güvende hissedememe kişiyi fiziksel olarak zarara uğratan kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen psikolojik sorunlar bir süre sonra travmaya dönüşür. Trafik kazası, ani bir şekilde beklenmeyen bir ölüm gerçekleşirse travmatik olaylar meydana gelebilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğunun Önemli Belirtileri Nelerdir?

Hatırlanmayan travmalar insan psikolojisini kötü bir şekilde etkilemiş olaylar yaşanmış olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu meydana gelebilir. Travma sonrası tekrar tekrar yaşanmış olay hatırlanır ve bu insanları psikolojik olarak huzursuz eder. Bulunduğu ortamdan uzaklaşma, sosyal hayatında sorunlar yaşama, içe dönme görülebilir.

 Kişinin dış dünya olan ilgisi tamamen kaybolur. Kişinin özgüveni azalır ve kenedini yetersiz hisseder. Travma olayını hatırlatan mekanlardan, kişilerden, konuşmalardan uzak durmak bu ortamlara girmemek travma yaşayan insanlar için çok daha iyi olacaktır. Kişi dehşet verici olaylardan yüksek sesten ve korkunç olaylardan uzak durması gerekir travma olaylarından sonra. 

Post Travmatik Stres Bozukluğu İçin Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Hatırlanmayan travmalar daha önce insanı büyük ölçüde etkilemiş veya  büyük sorunlar ve sıkıntılar yaşamış bir kişi yaşanan olayları unutmak adına travmaları hiç bir şekilde hatırlamıyorlar. Kişi travma nedeni ile uykusuzluk ve yoğun anksiyete yaşarsa tedavisinde ilaç kullanma zorunlu bir hal durumuna gelebilir. Kullanılan antidepresanlar bir süre sonra bağımlılık yapabilir. Travmatik stres insanları olumsuz yönde etkiler. Tedavi yöntemleri uzman psikologlar ve psikiyatrist öncülüğünde yapılmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireyler yaşamış olduğu sorunlardan dolayı muhakkak psikolojik destek almak gerekir. Kullanılan ilaçlar doktor takviyesi ve desteği dahilinde alınmalıdır. 

 

 

479474

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.