kidologlogo

Gelişimsel Oyun Önerileri 

Gelişimsel oyun önerileri  her yaş grubundan çocuklar için oluşturulabilir. Bebek ilk doğduğu andan itibaren büyüme ve gelişim kaçınılmazdır. Ancak büyüme ve gelişimi istenilen yönde ve oranda etkilemek ona uygun uyaranları vermekle mümkündür.

Oyun bir çocuğun her şeyidir. Özellikle 12- 13 yaşına kadar en önemli işleri oyun olan çocuklara çoğu şeyi de oyunla öğretirsiniz. Aslında bu yetişkinler için de büyük bir kolaylıktır. Oyun çocuklar için eğlenme ve rahatlama yolu gibi görülse de aslında en iyi öğrenme ve öğretme şeklidir. Çocuğu en iyi anlama, onunla iletişimi en üst düzeye çıkarmak için bir araçtır.

Oyun oynayarak bir çocukla bağınızı daha da güçlendirebilirsiniz. Çocuğun gelişimine katkı sağlamak adına oyun oynamak sadece çocuklar için değil yetişkinler için de önem arz ediyor. Bu yüzden ebeveynler, sıklıkla gelişimsel oyun önerileri almaya çalışır.

İlginizi çekebilir: Oyuncaklar ve Anlamları



Oyun Oynamanın Çocuğa Katkıları Nelerdir?

Gelişimsel oyun önerileri yazarak bir aratma yapmak samanlıkta iğne arama ile benzerdir. Çünkü böyle bir sonucu her yaş aralığı için sorgulamak gerekmektedir. 2 yaşındaki çocuk için aranan gelişimsel oyun önerileri ile 3 yaşındaki çocuk için geçerliliğini koruyamaz, onun için o oyunlar gelişimine fayda sağlamıyor denilebilir.

Bu yüzden çocuk için en doğru seçimi yapabilmek adına onun gelişim aralığını iyi bilip iyi takip etmekte her zaman fayda vardır. Peki oyun oynamak bir çocuğa ne gibi faydalar sağlar bir fikriniz var mı? İyi bilinmesi gereken bir şey var ki hiçbir ilaç ve besin bir çocuğun gelişimini oyun oynamak kadar besleyemez.

İlginizi çekebilir: Oyun Terapisi Yaklaşımları 



Oyun Oynamak Çocukta Neleri Destekler?

Tüm gelişim alanlarına katkı sağlayan oyun oynama eylemini detaylı olarak incelediğimizde; 



  • Çocuğun tutma koşma atlama gibi motorlu becerilerini geliştirir.
  • Kendisine ve çevresine güven duymayı öğrenir. 
  • Analitik düşünce sistemi gelişir. 
  • Hayatı öğrenir farklı durumlara karşı vereceği tepki çeşidi artar.
  • Sosyal alanda daha aktif olur.
  • Çevresiyle daha sağlıklı ve anlayarak iletişim kurar.
  • Çekingen ya da içine kapanık olmaz tam tersine dışa dönük her durumda aktif bir çocuk ölür.
  • Hızlı düşünmeyi, fikir yürütmeyi ve üretmeyi öğrenir.
  • Nelerle mutlu olduğunu anlar, kendisini mutlu etmeye çalışır, çevreye fayda yaratmaya çalışarak oyunlar oynar.
  • Özgüveni gelişir, hayatı daha iyi yorumlanabilir bir bireye dönüşür.

Çocuklar için bunlar gibi daha sayılmayan çok fazla fayda sağlayan oyun oynama eylemi, buna anne babalar da katıldığında çok daha faydalı bir aktivite olur. Hatta asıl mahiyetini ebeveynlerin katkısıyla yerine getirir.

Tabi ki gelişimsel oyun önerileri denildiğinde önemli olan, doğru anlamak ve aramak da olmalıdır. Çocuklarının gelişimini takip eden anne babalar, izlenimlerinin de katkıları ile çocuklarının gelişimini arttıracak, daha az gelişmiş yönüne katkı sağlayacak oyun ve oyuncaklar seçmeye çalışmalıdır ki gelişim bir bütün halinde ilerlemeye devam etsin.

Destek için Çocuk Gelişimci/Çocuk Gelişim Uzmanı

249194

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.