kidologlogo

Gelişim Takibi Ne Demektir?

Gelişim Takibi Nedir? Hangi Çocuklar için Gereklidir?

Gelişim takibi kavramı son zamanlarda hızla yaygınlaşan bir çocuk gelişimi kavramıdır. Çiftler için birey olmak öğrenilebilen ve hayatı yaşarken değişen alışkanlıklarla şekillenir. Her insanın çeşitli kimlikleri vardır ve bu kimliklerin derinliği de birbirinden farklıdır. Benzer şekilde anne baba olmak da ebeveyn kimliğinin oluşma sürecini başlatır. Ve çocuğunuzu yetiştirirken de düşe kalka öğrenmeye devam edersiniz. Bu, oldukça doğal bir durumdur. Bununla beraber bir çocuk için yaşam haritaları büyük ölçüde 0-6 yaş aralığındayken olgunlaşır. Bu yaş arlığı beynin ve duygu dünyasının en aktif öğrenmeye sahip olduğu aralıktır.

Yetişkin bireylerin psikolojik sorunlar yaşadığı durumlarda genellikle problemin kökleri bu yaş aralığına dayanmaktadır.

Birçok araştırmanın sonucu da çocuklarda 0-3 yaş ve 0-6 yaş aralığındaki gelişim sürecinin önemini ispatlamaktadır.

Online Verimlilik Takibi ile çocuğunuzun zaman zaman psikolojik, duygusal ve sosyal ilişkilerinde sağlıklı bir gelişim yaşamasına katkı sunabilirsiniz. Kendi yaşına ve büyümesine bağlı olarak; hafıza, dikkat ve konsantrasyon ya da hobilerini planlamanız faydalı olacaktır. Bu sayede hem eğlenceli hem de öğrenerek büyüyen mutlu çocuklar çoğalmaktadır. Sağlıklı bir gelişi sürecini tamamlayan öğrenciler okul hayatına başladıklarında, görev ve sorumlulukları ile yaratıcılıkları arasında dengeli bir ilişki kurma konusunda daha yatkın oluyorlar.

Peki, Gelişim Takibinde Neler Var?

Gelişim takibi sürecinde öncelikli hedef; ailelerin ebeveyn kimliklerindeki dengeyi sağlayarak çocukları büyümesidir.

Aynı zamanda çocuğunuzun duygusal olarak sağlıklı büyümesi temel amaçtır.

-İdeal gelişim takibi okul öncesi dönemde yapılmalıdır. (0-6 yaş arası)

-Seanslarda çocuğun yaşamındaki en büyük alanların desteklenmesi, kendi yeteneklerine yönelik yönlendirilmesi ve desteklenmesi süreci kişiye özel olarak planlanır.

-Gerekli durumlarda danışmanınız çeşitli test ve tarama çalışmalarına da yönlendirebilir.

Online gelişim takibi ile artık neredeyse her ailenin bu süreci yönetebilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu yaş aralığında gelişim takibi uygulamaları her geçen gün yaygınlaşmakta olsa da henüz toplumsal boyutta bir alışkanlık yoktur.

Gelişim Takibi Yapılmadığında Neler Olur?

Online gelişim takibi yapılmadığında çocuğunuzun kardeşiyle olası ilişkisi sağlıklı olmayabilir. Ya da özellikle tek çocuk olan ailelerde; çocuğun ergenlik dönemi aileyi zorlayabilmektedir.

Çocuğunuzun öğrenme güçlüğü, sosyal fobisi ya da biyolojik olarak ihtiyaç duyabileceği destekleri geç fark edebilirsiniz. Buna benzer durumlar geç fark edildiğinde okul hayatı başladığında adaptasyon sorunlarına neden olabilmektedir. Biyolojik gelişimde geç fark edilen hususlar ise çocuğunuzun büyüme çağındaki hızını ve sağlığını negatif etkileyebilir.

Çocuğunuz herhangi bir sebeple stres ve kaygı yaşıyorsa anne baba olarak bunun semptomlarını fark edemeyebilirsiniz. Normal görünen günlük rutinde çocuğun, oyundan keyif almama, hırçınlaşma ya da aşırı bağ kurma istekleri yaşamakta olduğu stresli bir durumun sonucu olabilir. Bir uzman eşliğinde verimlilik Takibi yapıldığı durumlarda; erken fark etmeniz ve doğru yaklaşımla süreci kolay ve sağlıklı atlatmanız mümkün olacaktır.

Online Gelişim Takibi İşe Yarıyor Mu?

Online Verimlilik Takibi de olsa yüz yüze gelişim takibi de olsa en temel gereklilik çocukla ve aileyle güçlü bir bağ kurulmasıdır. İlk izlenim niteliğinde olan bağ kurma sürecinde danışmanınızla ilişkiniz ilerleyen yıllardaki verimliliği artıracaktır. Bu nedenle alanında uzman bir kişiyle gelişim takibini online olarak gerçekleştirmenizde de bir sakınca yoktur. Süreçte uygulanan yaygın testleri de burada belirtmek istiyoruz.

-Gelişim Tarama Envanteri

-İPC Mizaç Anketi

-Good Enough-Harris: ‘’Bir Adam Çiz/Bir Aile Resmi Çiz’’ Testi

-Lousia Düss Hikayeler Testi

-Peabody Resim-Kelime Tanıma Testi

-Bender-Gestalt Psikomotor Algı Testi

Motor beceriler ve dil becerileri de dahil olmak üzere buradaki testler aracılığıyla sağlıklı bir büyüme süreci yaşayabilirsiniz.

Kidolog Platformundaki birden fazla uzman isme anında ulaşıp; başka ailelerin yorum ve değerlendirmelerine göz atabilirsiniz.

Aile boyu sağlıklı, neşeli ve başarılı bir yaşam dileriz.

509696

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.