kidologlogo

Gelişim Psikolojisi Nedir?

Bireylerin yaşları ile doğru orantılı olarak gün içerisinde ya da sosyal yaşamındaki aktivitelerini inceleyen bilim dalına gelişim psikolojisi denir. Kişilerde gelişimsel olarak psikolojinin ilerlemesine ve farklı özelliklerine bağlı olarak kişilerin davranış türlerini inceler. Davranış türleri ile kişilerin yaşlarının doğru orantılı olması kişide sağlıklı bir psikolojisinin olduğunun kanıtıdır.

Özellikle çocukların içerisinde büyüdüğü çevrenin özelliklerine bağlı olarak geliştiği sistemlerde gelişimsel olarak davranışlar çok önemlidir. Bebeklik döneminden, ergenlik dönemine kadar olan bu süreçte kişilerin göstermiş oldukları psikolojiler incelenebilir. Yaşam süreci olarak devam eden bu sistem sistematik bir şekilde ilerler. Düşüncenin düşünceyi getirmesi fikri ile süren bu davranışlar, kişilerin psikolojik sorunlarının olup olmadığını kanıtlar.

İlginizi çekebilir: Duygusal Gelişim Gerilikleri



Gelişimsel Psikoloji Hangi Yaş Guruplarını Değerlendirir?

İçerisinde bulunduğumuz sistematik döngüye bağlı olarak kişilerin her zaman yaşadıkları çevre koşulları, psikolojisini etkileyebilir. Bu konuda bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar olan süreçte kişilerin sağlıklı bir hayat sürmesi çok önemlidir. Çünkü tam bu dönemde gelişen psikolojinin sağlıklı olarak ilerlemesi gerekir. Bebeklik döneminden, ölüm sürecine kadar değerlendirilen gelişim psikolojisi, bebeklik çağından ergenlik dönemine kadar ilerleyebilir. Gelişim psikolojisi 0-2 yaştan 18 yaş grubuna kadar birçok farklı çocukların, gelişim açısından psikolojilerinin sağlıklı olması için eğitim verilir.

Kişinin fiziksel, bilişsel, sosyal ve kişiye bağlı olarak kişilik karakterlerinin 4 temel alanda incelenmesinde katkı sağlanır. 3 -6 yaş çocuğun oyun ve ilk çocukluk eğitimi olduğu için bu dönemde çocukların gelişimsel açısından birçok farklı eğitimlerin verilmesi sağlanabilir. Daha sonrasında ikinci çocukluk dönemi olarak adlandırılan ilkokul dönemi 7 ile 11 yaş arasında değerlendirildiği için bu dönemde çocuğun fiziksel olarak karakteri oluşturulabilir.

İlginizi çekebilir: Çocuk Psikolojisi Nedir ?



Gelişim Psikolojinin Amacı Nedir?

Belirli yaş gruplarında oluşan biyolojik, psikolojik ve davranışsal yeteneklerin belirli yaş gruplarını oluşturulmasını sağlayan sistemlere gelişim psikolojisi denir. Kişide zamanla oluşabilecek değişimlerin incelenmesi bir kişinin sağlıklı bir psikolojik eğitim almasını amaçlar. Kişide olabilecek değişikliklerin, ileri boyutlarda rahatsızlıkların meydana getirilmesinde görev olarak ilerleyen zamanlarda kişinin hayat düzenini oluşturabilir.

Daha kapsamlı ve eğitimli yetişkinlerin oluşturulabilmesi ve bu kişilerin çağa ayak uydurabilmesini amaçlayarak belirli yaş gruplarının gelişmesinde büyük katkı sağlar. Bilimsel çalışmalardan biri de ergenlik döneminde genel özelliklerinin belirlenmeye başlaması ve bu süreçte kişinin karakter özelliklerinin oluşturulması sağlanır.

İlginizi çekebilir: Psikolog/Psikolojik Danışman



Gelişim Psikolojisinde Yetişkinlik Dönemi

Yaş faktörünün ilerlemesi kişilerde ruhsal gelişimin ilerlediğine yönelik kalıplar oluşturulmuştur. Özellikle gelişim psikolojisi açısından yaşlılık dönemi oldukça önemlidir. Çünkü yaşın vermiş olduğu olgunluğa bağlı olarak yaşlıların yaşadıkları stres, üzüntü, kaygı gibi yöntemlerle başa çıkmaları amaçlanır.

Kişiye ilişkin bireysel ya da toplumsal olarak gerçekleştirilen faaliyetlerin yaşlılarda olumlu şekilde etki etmesi amaçlanır. Yaşlılık sürecinde kişilerin kendi duygu ve düşüncelerini izah edebilmesi ve karşı tarafa aktarılabilmesi konusunda da kişisel ve fiziksel değerlendirmeler yapılır.

636298

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.