kidologlogo

Gelişim Koordinasyon Bozuklukları

Gelişim koordinasyon bozuklukları , tüm insanlar açısından hafife alınacak bir hastalık haline gelmese bile bazen uzun psikolojik nedenlerle bağlantıları vardır. Herhangi tıbbi bir hastalığa bağlı kalınmadan bir tür motor koordinasyon bozuklukları arasında yerini almaktadır. Gelişim koordinasyon bozuklukları günlük yaşamda olay oluşan problemleri art arda sıralar ve aktivitelerde olumsuz etkiye yol açmaktadır.

Bu problemin nedeni henüz tam olarak açığa çıkmamaktadır. Toplumda görülme sıklığı %6-10 arasındadır. Erkek çocuklarda kız çocuklarına göre 2-3 kat daha fazla etkisini göstermektedir. Özelikle erken doğan bebeklerde görülmesi daha fazla sıktır. Doğum haftasında ve doğum kilosunun azalması durumunda görülme sıklığının daha çok artması durumunda etkisini gösterir.

İlginizi çekebilir: Online Terapi Süreci Nasıl Olmaktadır?

Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nasıl Fark Edilir?

 Anne babalar, çocuklarda bulunan herhangi bir rahatsızlık durumunda anında müdahale etme yetileri oluşmaktadır. Erken tanı ve erken müdahale sayesinde problemin etkisi azaltıldığı görülür. Bu problemin ancak uzmanlar tarafından gelişim takibi ile erken dönemde fark edildiği gözler önüne serilmiştir. 0-3 yaş aralığı çocuklarda daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.

Gelişim koordinasyon bozuklukları , belirtileri çok tipiktir ve kolayca fark edilir. Genel olarak 3-5 yaş aralığında görüldüğü tespit edilmektedir. Bunların arasında hızlı koşamama, sık düşme, zıplayamama, el becerilerinde zayıflık, kötü el yazısı, ayakkabı bağcığını bağlayamama, atılan topu yakalayamama, belirli bir hedefe topu atmakta zorlanma, tek ayak üstünde duramama şeklinde belirtiler verdiği tespit edilmektedir. Bu belirtilerin hepsi ya da bir tarafı görülebilir.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Motor Gelişimi

Çocukların ve Yetişkinlerin Hayatını Nasıl Etkiler?

Gelişim Koordinasyon Bozuklukları olan çocukta spor aktiviteleri yapmada yetersiz ve başarısız oldukları tespit edilmiştir. El becerilerindeki başarısızlığın da ön planda bulunduğu görülüp elbise giyip-çıkarma, ebeveyne daha fazla bağlılık görülmektedir.

Özellikle spor aktiviteleri yapmakta basarız olan bu çocuklarda  öz güven problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumun  dolaylı olarak bütün gelişim alanlarını olumsuz etkilediği gözler önüne serilmiştir. Yeteneklerini yeni keşfetmeye başlayan çocuklarda hareketlerde arkadaşları kadar başarılı olamaması çocuklar ciddi bir hayal kırıklığı oluşumuna olanak sağlamaktadır. 

İlginizi çekebilir: Kaba motor becerileri nelerdir?

Gelişimsel Koordinasyon Bozuklukları Tanısı Nasıl Koyulur?

Çocuklarda bahsedilen mevcut bulguların görülmesi durumunda çocuk nörolojisi muayenesi yapılmalıdır. Bu problemlerin neden olacağı tıbbi bir durumun varlığı tespit edilince doktorun gösterdiği yol itibariyle ilerleyiş sürdürülür. Eğer gelişimsel koordinasyon bozukluğuna neden olacak bir hastalık yok ise bu problemin tanısı motor koordinasyon bozukluğu olarak ortaya konulmaktadır. Movement Assesment Batery en çok kullanılan testlerdendir.

Çocuğun gelişimsel basamaklarına bakıldığında dikkatle incelenmesi yapılmalı hamilelik dönemi risk durumlarının iyice araştırılmalı ve uygulanan testlerin sonucu bu veriler ile beraber incelenmesi yapılmalıdır. Bazı olay ve konumlarda motor koordinasyon testinin yanı sıra  görsel algı testleri, duyusal bütünleme testleri de uygulamak gerektiği görülür. 

İlginizi çekebilir: İnce motor becerileri nelerdir?

 

451594

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.