Ergenlik Döneminde İletişim Nasıl Olmalı?
Ergenlik, kimlik arayışının başladığı bir dönem olduğundan, bu dönemde ergenlerle kurulacak iletişim çok önemlidir. Çocuklarınız, içinde bulundukları dönemin gereği olarak, kültür kurallarını hemen kabul etmeyecek, mevcut durumu sorgulayacak, eleştiri getireceklerdir. Çocuklarınız bu sorgulamayı yapmasının nedeni ergenlik kimliğini oluşturma istediğindendir.
Ergen, kimliğini sorgularken anne babasından anlaşılmak sevgi ve şefkat duymak ister. Çocuklarımız bizim sorumluluğumuz altında toplumsal kuralları, kültürü tanımaya çalışırken, istedikleri anda başvurabilecekleri güvenilir ve sevecen bir anne baba olabilirseniz, iletişim çok daha kolaylaşacaktır.
Ailelere Öneriler
- Ergenlik dönemindeki çocuğunuzla iletişim kurarken yargılayıcı, alaycı, sorgulayıcı ifadelerden kaçının.
- Kalabalığın içinde eleştirmemeye, şikayet etmemeye, utandırıcı sözler söylememeye özen gösterin.
- Çocuğunuzun düzeltilmesi gereken bir davranışı olduğunu düşünüyorsanız bunu mutlaka baş başayken ve sakin konuşmayı tercih edin.
- Çocuğunuza karşılaştırma yapmayın. Nedeni ise karşılaştırıldığında kendisini yetersiz hissetmesine sebep olacak, çocuğunuzun özgüven problemlerine yol açacaktır.
- Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutun ve planlara sadık kalın. Güvenini kaybederseniz, bir daha kazanmanız imkansız hale gelecektir.
- Ergenlik döneminde karşı cinse ilgi duyma normaldir. Bu konuda aşırı abartı tepkiler ve baskıcı olmak sizden daha da uzaklaşmasına sebep olur. Çocuğunuzla olabildiğince iletişiminiz açık şekilde olsun ancak her şeyi anlatmasını da istemeyin mahremiyetine saygı duyun.
- Çocuğunuza sorumluluklar verin, verilen sorumluluklardan sonra başarısız olduğunda aşağılamayın, küçümsemeyin, ben zaten biliyordum böyle olacağını tarzında ifadelerden uzak durun.
- Çocuğunuz öfkelendiğinde sizde öfkeyle cevap vermeyin sakin kalmaya özen gösterin
- Olumlu davranışlarını takdir edin.
- Çocuğunuzun sorunuyla baş etmesi için izin verin. Ebeveyn olarak fırsat tanıyın.
- Çocuğunuzla konuşurken etkin bir şekilde başka herhangi bir şeye değil çocuğunuza dikkatinizi verin ve çocuğunuzun söylediklerini ciddiye alın.
Merhabalar Ben Büşra ŞEN. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunuyum Marmara Üniversitesi Pedagojik Formasyon Aldım. ALDIĞIM SERTİFİKALAR YARATICI DRAMA, DENVER II, METROPOLİTAN, Tematik Algı Testi (TAT), ÇOCUK VE EDEBİYAT İLİŞKİSİ, DOĞRU EBEVEYN TUTUMLARI, OYUN TERAPİSİ, Devam Eden Eğitimlerim Aile Danışmanlığı Ve Eğitim Koçluğu Staj Yaptığım Yerler Ana Okulları, Özel Eğitim Merkezleri, Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllü Hizmetler,.