kidologlogo

Ergenlik Dönemi Kaç Yaşında Biter?

Ergenlik dönemi, her birey tarafından yaşanılan en önemli ve en karmaşık dönemlerden bir tanesidir. Kızların ve erkeklerin bu dönemde vücutlarında bir takım değişiklikler yaşanır ve çocuklar artık genç olmak yolunda emin adımlar ile yürümeye başlarlar. Ergenlik son derece hassas bir dönem olmakla beraber yetişkinlerin bu döneme, çocuklarına karşı anlayışlı olmaları sürecin sağlıklı işlemesi için en gerekli faktörlerin başında gelir. Yapılan araştırmalar ergenlik dönemi sıkıntılı geçen kişilerin ileride psikolojik sorunlar yaşamaya daha yatkın olduklarını göstermektedir.



Ergenlik Döneminde Meydan Gelen Değişiklikler

Ergenlik döneminde kişinin hem bedeninde hem de mental olarak geliştiği gözlenir. Bedenlerde gelişen değişimler fark edilebilirken, mental anlamda yaşanan gelişmeler yetişkinler tarafından genellikle gözden kaçabilir.



Ergenliğin Bedensel Anlamda Bireyde Meydan Getirdiği Değişiklikler

Ergenliğin bedensel süreçleri kız ve erkeklerde yaradılış gereği farklı bir şekilde işlemektedir. Bedensel olarak kızlarda meydan gelen ilk değişimler göğüslerin büyümesi şeklindedir. Bu süreç kimi zaman sıkıntısız bir şekilde işlese de kimi zaman ise farklı ağrılı bir şekilde geçebilir. Bu ağrılar göğüs gelişiminin yüksek orandan tamamlanması ile belli bir zamanda sonra azalacak ve ardından ise kaybolacaktır. Bununla beraber aynı durum erkeklerde de yaşanabilir. Tabi ki erkeklerdeki göğüs gelişimi kızla ile kıyaslanamayacak kadar azdır. Erkelerde ise testislerde büyüme meydana gelir ve ereksiyon sıklıkla yaşanır. Vücut hem uyurken hem de uyanıkken sperm salgılamaya başlar. Bununla beraber vücutta tüylenme başlar. Kızlarda da erkeklerde de tüylenme ilk olarak koltuk altlarında daha sonra ise genital bölgede görülür.


İlginizi Çekebilir: Ergenlik Döneminde İletişim



Vücut Gelişime Devam Eder

Ergenlik döneminin başlamasının ardından geçen birkaç yılın ardından kızlarda ve erkelerde boy uzaması görülür. Kalçalar genişler ve göğüsler tam olarak olgunlaşır. Vücudun şekillenmesinden kaynaklı olarak çeşitli bölgelerde yağlanma görülmesi normal bir durumdur. Erkeklerde ise bu durum daha uzun bir süre sonra meydan gelir. Genital bölgede tüylenmenin başlamasından sonra geçen altı ayın ardından omuzlar büyümeye, ses kalınlaşmaya ve boy uzamaya başlar. Yüz hatları belirgin bir hale gelir. Daha sonraki süreçte ise kızlar ilk defa regl olur ve erkeklerde sperm üretimi hat safhaya çıkar.



Ergenlikte Ebeveynler Çocuklarına Nasıl Davranmalı

Ergenlik son derece hassas bir dönemdir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına karşı hassas davranmaları gerekir. Sevgi dolu sözcükler ile çocuklara yaklaşmalı ve onları anlamaya çalışmalıdır. Bunun yanında çocuklarıyla ortak geçirdikleri zaman dilimlerini artırabilir ve bazı kararları onların almasına izin verebilirler.



Ergenlik Kaç Yaşında Sona Erer

Ergenlik döneminin de belli bir başlama ve sona erme tarihi vardır. Bu tarihler kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için kesin bir şey söylemek oldukça zordur. Bununla beraber sağlıklı işleyen bir ergenlik süreci 22- 24 yaşlarına kadar devam eder.

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

673555

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.