kidologlogo

Ergenlik Dönemi , Doğru Zaman , Doğru Üslup

Ergenlik (kabaca 11-18 yaş arası dönem olarak bahsederiz ) hem ergenler hem de onları yetiştirenler için felaket değildir bu dönemde yaşanan stresin diğer dönemlerden daha fazla olduğu gerçek olabilir ama bireyden bireye aileden aileye kültürden kültüre değişiklik göstermektedir.

Bu dönemde problem yaşadığımız durumlar anne ve babalarla yaşanan çatışmalar , duygusal sıkıntılar ve ergenlerin aldığı risk davranışlarıdır ( alkol- tütün , anti sosyal davranışlar ) . Ergenliğe geçiş öncesi çocukları yaşayacakları sosyal duygusal fiziksel değişimlere iyi bir şekilde hazırlamak ebeveynler için önemli bir görev aslında çocuklarla yapacağımız ergenlik öncesinde konuşma olmalı , konuşmanın niteliğine , yaşanan ortam ve çocuğun gelişim ve yönlendirmesine göre karar verilmesi gerekir.

Ergenliğin başlangıcı kız çocuklarında 10- 12 yaş aralığında ilk belirti memede büyüme 2. Kıllanmadır. Adet görmesi ergenliğe geçişin tamamlandığını gösteririr.; erkek çocuklarında ise 11-13 yaş aralığında ortaya çıkar. Belirtileri fizyolojik olarak ortaya çıkar ilk belirti erkekte testis büyümesi 2. Kıllanmadır . Bu dönemde kendi bedenlerine dair ilk izlenimleri oluşturdukları için kendi vücudlarını nasıl gördükleri çok önemli çünkü etkisi uzun süre devam eder bu yüzden onlara özellikle sosyal medyada fenomen olanlara karşı eleştirel bakmayı öğretmeliyiz.

İlginizi çekebilir: Ergenlik Nedir? Kaç Yaşında Biter?

İlginizi çekebilir: Bir çocuğun ergenliğe girdiği nasıl anlaşılır?



Ergenlik bir karmaşa dönemidir ; yetişkinliğe geçişte köprü dönemidir.

  • Sosyal yönden yeniden doğuş çağıdır
  • Yetişkinliğe özgü birtakım gelişim görevlerini başarma çağıdır
  • Kişinin bağımsızlık savaşını verdiği çağdır
  • Zorlanmalı yaşam dilimlerinden ilkidir.

Çevrenin sunduğu olanaklar ergenlik dönemi gençleri zihinsel becerileri bakımından birbirinden ayrıştıran en kritik dönem gerekli çevresel desteğe sahip gençlerde ; mantık çerçevesinde sonuca varma , kendimizin ve başkalarının zihinsel işleyişi hakkında fikre sahip olma , soyut düşünme becerisini kazandığını görüyoruz.

Eğer okul öncesi (3-6 yaş arası dönem ) çocuğun bir davranış sorununa düzgünce yaklaşılmadıysa onun faturaları ilkokul döneminde çıkar. Erken çocukluk dönemi büyük travmalar , sürekli değişen yetişkinler ve güvene dayalı olmayan ilişkilerde yetişen çocuklar içinse ergenlik dönemi yetişkinlik öncesi sağlıklı duygusal bağ kurabilmek için son fırsat olarak görülüyor. Ergende herhangi bir davranış problemi varsa bir önceki yaş dönemlerinin faturası aslında sessiz çıkar. Duygusal olarak çocukluk döneminde eksik kalınan noktaları ergenlik döneminde artan zihinsel kapasite ve ısrarlı çevresel destekle bir noktaya kadar aşma fırsatı doğuyor.

Ergenle iletişim kurmak biraz zor biraz kolaydır aslında tek yapılması gereken onunla çocukken kurulan iletişimi ergenlikte bırakıp yeni iletişim modeline geçmek.

O artık çocuk değil ...

Geç çabuk odana ! Git ellerini yıka ! ..... Ergen bu cümleleri bir hakaret olarak algılar ve anne – babasından uzaklaşır . Emrivaki , buyurgan , azarlayıcı konuşma şekli .

Masası dağınık olan bir arkadaşımıza ‘ ne pasaklı adamsın diyemediğimiz gibi bir ergene de bu cümleyi kullanamayız . Arkadaşımıza ‘ git içeri biraz kitap oku ‘ emrini veremeyeceğimiz gibi ergene de vermemeliyiz .

Çocuklarınıza hak verin neden risk aldıklarını neden sizinle çatıştıklarını hesaplarken onların içinde yaşadıkları evi , okulu , ülkeyi ve zamanı da hesaba katabilmek hem onları anlamamızı kolaylaştırır hem de nasıl müdahale edebileceğimize dair bize yardımcı olur.

Ebeveyn olarak neler yapabilirim , dönemsel özellikleri hakkında nasıl konuşabilirim , nasıl kendimi doğru ifade edebilirim , akranları konusunda nasıl yol izleyebilirim, sosyal – duygusal ve öz farkındalık nasıl kazandırabilirim , kaygıları ve gençlik problemleri ve daha fazlası için randevu alabilirsiniz .

İlginizi çekebilir: Ergenlik Dönemi Kaç Yaşında Biter?

İlginizi çekebilir: Ergenlik Çağında Neler Yapılmalı?

İlginizi çekebilir: Ergenliğin Evreleri Nelerdir?

788369

Kişi Okudu

Kardelen Akbulut
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.