kidologlogo

Ergenlik Çağında Neler Yapılmalı?

Ergenlik çağı çocuklar için hem biyolojik anlamda hem de psikolojik anlamda en zor geçen dönemdir. Bu nedenle ebeveynlere düşen bir takım sorumluluklar vardır. Bu sorumlukların başında ise çocuklara anlayış ve hoşgörü ile yaklaşmak gelmektedir. Bu sayede çocukluklar bu zorlu dönemi en az sıkıntı yaşayarak atlatabilir. Bu süreçte çocuğun kimlik bulma arayışı içerisinde olduğu ebeveynler tarafından unutulmamalıdır.



Ergenlik Dönemi Nedir?

Ergenlik dönemi, hem kız hem de erkek çocuklarının bedenlerinde bir takım değişiklikler meydan geldiği dönemdir. Bunun yanında çocuklar ergenlik dönemi ile beraber hızlı kendilerine ait bir kimlik arayışı içerisine girerler. Çocuklarda meydan gelen tutarsızlıkların en temel kaynağı değişken hormon seviyeleri olmakla beraber, kişilik arayış sürecinin vermiş olduğu gerginlikte anne- babaya tepkiler şeklinde kendini gösterebilir. Bu noktada anne – baba kendi ergenlik dönemlerini göz önüne almalı ve her şeyden önce çocuğunu anlamaya çalışmalıdır. Yeterli güven ortamı bireye sağlanmalı ve istişareye açık olunmalıdır.

Bu sayede çocuğunuz ile sağlıklı bir iletişim kurma ihtimaliniz oldukça artmış olacaktır. Bunun yanında çocuğun almış olduğu kararlar sert bir dille eleştirilmemeli ve kararında yanlış bir yer varsa bu hoş ve incitmeyen bir dille kendisine anlatılmalıdır. Yıkıcı ve kötü eleştir yapmaktan kaçınmanız; çocuğunuzun sizinle iletişimini olumlu yönde etkiler. Bunun yanında hata yapacağını bilseniz bile bazen izin vermeniz çocuğunuzun kendi kararlarının ne gibi sonuçlar yaratabileceğini anlaması açısından son derece önemlidir.


İlginizi Çekebilir: Ergenlik Nedir? Kaç Yaşında Biter?



Ergenlik Dönemi Neden En Önemli Dönem

Ergenlik dönemi yapılan araştırmalar dikkate alındığı zaman 22 ila 24 yaşlarına kadar devam etmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun biyolojik olarak gelişim süreci tamamlanmış olsa da kişiliğinin oturması çok ileri yaşlara tekabül eder. Bu dönem genellikle akademik hayatın bitip, hayata atılma zamanının geldiği yaşlardır.

Bu nedenle anne, babanın hayatın ilerleyen safhalarında, çocuklarını nasıl yetiştirdikleri önemli rol oynamaktadır. Anne – babanın yeterli şekilde sorumluluk yükleyerek yetiştirdiği çocuklar genellikle, hayatta ayağı sağlam yere basan bir birey hakine gelir. Çocuğu ile fazla ilgilenmeyen anne- babaların yetiştirmiş olduğu çocuklar ise bu hayata başlama sürecinde oldukça zorlanabilir.



Ergenlik Döneminde Ruhsal Gelişim

Ergenlik döneminde yaşanan ruhsal gelişimin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi bireylerin sonraki hayatlarına da yansıyacaktır. Bu konuda anne- babanın ise bilinçli bir şekilde hareket etmesi oldukça büyük önem arz eder. Anne- babalar bu dönemde çocuklarına aşırı baskı yapmaktan kaçınmalıdır. Bu durum çocuğun hali hazırda zor olan kişilik arayışını daha da zora sokacaktır.

Psikolojik olarak bastırılan her şey ilerleyen süreçte ise farklı yollarla dışa vurulacaktır. Bu dönemde çocuğa uygulanan anlayışsız tavrı muhtemelen bireylerde aynı şekilde ilerde çocuklarına uygulayacaktır. Bu nedenle ergenlik sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için anne ve babalar bu konuda uzman bir psikologtan yardım talep edebilir.

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

341886

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.