Ergenliğin Evreleri Nelerdir?

Ergenliğin Evreleri Nelerdir?

Ergenlik dönemi insanların yaşaması gereken doğal süreçlerden bir tanesidir. Bu dönem genellikle herhangi bir klinik patoloji göstermeden tamamlanabilir. Bir kısım vakalarda ise bireysel etkiler, aile içi sorunlar ve toplumsal bazı nedenlerden dolayı ciddi durumlar gözlenebilir. Bu konuda ise doğru bir uzman yardımı şarttır. Eğer uzman yardımı alınmazsa zaten sıkıntılı bir süreçten geçen birey, kimlik karmaşası ile karşı karşıya kalabilir.

Bu son derece çalkantılı olan sürecin olabilecek en iyi şekilde atlatılmasında anne- babanın rolü büyüktür. Bu dönemde anne- baba, sürecin fiziksel, ruhsal, duygusal ve sosyal boyutları hakkında bir uzmandan detaylı bir şekilde bilgi edinmeleri oldukça önemlidir. Kontrollü bir şekilde disiplin, dozajında esnek kurallar ile koruyucu, tutarlı ve kabullenici bir tavır, bu süreçteki bireyler için en doğru olanıdır.

Erken Ergenlik Dönemi

Bu dönem ergenliğin ilk aşamasıdır. Bireyin hormanal sistemi aktifleşir ve çeşitli dalgalanmalara söz konusudur. Yaşanan değişime paralel olarak ise fiziksel ve zihinsel değişimlerde de önemli ölçüde artış gözlenir. Bu dönemde hormonal düzeyde yaşanan değişimler beyni doğrudan etkiler ve buna bağlı olarak bireyin duygu ve davranışlarında gözlemlenebilen bir takım gelişmeler meydan gelir.

Ergen birey o zamana kadar güvendiği anne – baba otoritesi ile net bir şekilde çatışmaya girerek bu sınırlarının ne olduğunu daha net bir şekilde görmeye çalışır. Bu dönemde zamanla kimlik ve ait olma konuları yavaş yavaş gündeme gelebilir. Zaman algısında değişim yaşanabilir. Birey çoğunlukla alıngan olur ve yalnız kalmayı tercih eder.

Orta Ergenlik Dönemi

Bu dönemde ergen birey yaşadığı bu değişime yavaş yavaş alışır. Gittikçe artan cinsel dürtüleri ve öfkesi üzerine hâkimiyet kurmaya başlar. Bu dönemde birey her anlamda kendi sınırlarını keşfetmek için çeşitli denemeler yapar. Bu denemeler sonucunda ise dengesiz bir ruh haline bürünebilir ve hırçın davranışlar sergileyebilir. Bir konu hakkında bir gün farklı, diğer gün farklı bir bakış açısı benimsemesi son derece normaldir. Bununla beraber arkadaşları ile daha fazla zaman geçirmek ister. Anne babası ile yaşayacağı çatışmalar bu dönemde artabilir. Bunun en temel sebebi ise ergen bireyin artık bireyselleşmek istemesidir.

Geç Ergenlik Dönemi

Geç ergenlik dönemi, ergen bireyin hormonlarının etkisi ile değişen bedenine alıştığı dönemdir. Bu dönemde büyüme ve değişme yavaşlar. Hormonal değişimlerinden kaynaklanan dürtülerini bekletebilme ya da toplumsal normları çiğnemeden eyleme dönüştürme yolunu tercih edebilir. Bu dönemde karşı cins yaşıtları ile cinsel deneyimler yaşayabilir.

Duygu ve düşünceler daha mantıklı bir temel üzerinde kendine yer bulur. Başka bir deyişle artık kimlik arayışında ilerleme kaydedilmiş ve fikirler yavaş yavaş sabitleşmiştir. Bununla beraber hayattan ne istediğini bilen ve beklentileri olan bir birey haline gelir. Kendinin hangi alanlarda başarılı olduğunu keşfetmeye çalışması ergenlik döneminin sonuna geldiğinin habercisidir.

Psikolog veya Psikolojik Danışman desteği için tıklayın.

Çocuk Gelişim Uzmanı desteği için tıklayın

Yayımlama Tarihi: 7 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 6 Ekim 2022
Yayımlama Tarihi:
7 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi:
6 Ekim 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle