Ergenlerde Terapi Teknikleri

Ergenlerde Terapi Teknikleri

Terapi, ruhsal bunalımda olan veya ruhsal bunalıma girme yatkın olan cinsiyet ve yaş fark etmeksizin her birey için uygulanan psikolojik bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile birlikte kişinin akıl sağlığı olumlu yönde değiştirilmeye çalışılır.

Bireyler yalnızlıktan terk edilmekten ölümden işsizlikten istediği kişiye ulaşamamaktan ya da ergenlik gibi büyük bir ruhsal değişim sürecinden dolayı  depresyona girebilir ya da girme eğiliminde bulunabilirler. Ergenlik herkesin yaşayacağı ya da yaşamış olduğu ruhsal alanda ve fiziksel alanda büyük bir değişiklik yaşadığı süreçtir.

Ergenler, diğer bireylere oranla duygusal anlamda çok daha kırılgan ve naif olurlar. Ayrıca oldukça aksi ve sinirli de olurlar. Kızlarda, duygusal anlamda büyük değişiklikler görülürken erkeklerde ise özellikle fiziksel anlamda değişiklikler görüldüğü bilimsel olarak açıklanmıştır.

Ergenler için Nasıl Terapi Yöntemleri Kullanılmalı?

Öncelikle ergenlerin ya da ergenliğe girecek olanların duygusal yüklerini düşünerek hareket etmekte fayda var. Psikologlar özellikle ergenler ile görüşme yaptıklarında ekstra bir anlayış ve sakinlik yöntemini en başta kullanırlar.

Aile Terapisi

Ergenler bu dönemde en çok ailelerine karşı sinirli ve aksi olurlar hatta bazen saygısız bile oldukları görülebilir. Ergenlerin aileleri de mutlaka ama mutlaka onlara karşı ellerinden geldiği kadar anlayışlı ve şefkatli olmalıdırlar. Aksi halde yangına körükle gitmiş sayılırlar. Karı kocalar özellikle çocuklarının önünde bu dönemlerde kavga etmemeliler birbirlerine saygısızlık etmeliler, hakaret kesinlikle edilmemeli.

Bu noktada aile ile alakalı problem her ne ise ailede Terapiye gelerek aile terapisi tekniği gerçekleştirilmelidir. Böylelikle ergenin problemi ailesi ile ise kolaylıkla bu süreç atlatılabilmektedir.

Dışavurumcu Sanat Terapisi

Ergenlik süresini kolay ve en acısız şekilde atlatabilmenin bir diğer tekniği ise dışavurumcu sanat terapisi yöntemini kullanmaktır. Bu yöntemde ergenin kilit noktası önemlidir. Resim yapmayı seviyor mu, müzik dinlemeyi ya da şarkı söylemeyi seviyor mu, yazı yazmaktan mı hoşlanıyor? Tüm bu soruları psikolog danışanına dikkatli bir şekilde sormalıdır.

Ardından ergenin resim çizmeyi sevdiğini ve bu alanda başarılı olduğunu psikolog öğrendiği zaman işte bu noktadan devam eder ve ilerler. Bu yöntem sayesinde kişinin Odak noktaları tespit edilip bu şekilde bir yol izlenir.

Grup Terapisi

Özellikle çocuklarda ve ergenlerde bu yöntem kullanılmaktadır. Grup terapisi ile aynı yaşlardan bireylerin isteğine bağlı olarak hatta aynı cinsiyetten bile bir grup oluşturulabilir. 

Grup terapisi tekniğinde çocukların ve gençlerin kendilerini rahatlıkla anlatabilmeleri için gerekli konuşmalar ve etkinlikler yapılır. Böylelikle özellikle çekingen olan ergenlerde bu yöntem oldukça etkilidir. Grup terapisi tekniğinde bireyler birbirileriyle daha olumlu bir bağ kurarak sorunlarını oldukça basit ve kolay bir şekilde çözebilirler.

Kısaca özetlemek gerekirse ergenler için yapılacak olan tüm terapi tekniklerinde ve yöntemlerinde ekstra anlayış sağlanmalı, onların yalnız olduğu hissettirilmemelidir. Böylelikle iyi sonuçlar alınabilir.

 

Yayımlama Tarihi: 15 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2022
Yayımlama Tarihi:
15 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi:
18 Nisan 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle