kidologlogo

Emzirmeyi Sonlandırma Nasıl Olmalı?

Sütüm yetecek mi, bebeğim doyuyor mu gibi pek çok endişenin ardından bebeği memeden nasıl keseceğim endişesi yerini alıyor. Anneler bu süreçte hem bebeği hem de kendisini duygusal açıdan yıpratmadan nasıl bir yol izleyebilir?



Anne Sütünün Yararları

Anne sütünün içindeki maddeler bebeği hastalıklardan korumakta ve bebeğin besin ihtiyacını karşılamaktadır. Doktorlar ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmenin bebek için yeterli olduğunu söylemektedir.



Süt Alerjisi Nedir?

Kimi bebekler anne sütünü reddetmektedir. Anne sütünü reddetmenin altında pek çok sebep olabilmektedir. Bunlardan biri de bebeğin süt alerjisi olmasıdır.

Süt alerjisi, annenin tükettiği inek sütünün, emzirme yoluyla bebeğe geçmesi ile oluşmaktadır. İnek sütündeki protein miktarı fazladır. Bebeğin sindirim sistemi henüz gelişmediği için inek sütünü sindirememektedir. Bu durum bebeğin cildinde kızarıklık, dışkıda kan gibi belirtilerle anlaşılabilmektedir.

Süt alerjisi genellikle 2 aydan sonra görülebilmektedir. Bu durumda doktorlar anneye inek sütü yerine bitkisel sütler tüketmesini önerebilmektedir. Alerjik reaksiyonlarının daha yoğun görüldüğü durumlarda bebek, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanına yönlendirilmektedir.



Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Beş altı ay civarında bebek ek gıdaya geçmektedir. Ek gıdaya geçiş ile birlikte mamalar gündeme gelmektedir. Kimi bebekler inek sütüyle hazırlanan mamalara karşı kusma, kabızlık, gıda reddi gibi belirtiler gösterebilmektedir. Eğer bebeğinizde mamaya karşı bu tür reaksiyonlar oluşuyorsa ek gıda için yoğurt, yulaf lapası, çorbalar tercih edilmelidir.

Ek gıdaya geçilse bile bebeğin anne sütü almaya devam etmesi önemlidir. Ek gıda, temel gıda yerine geçmemeli, anne sütünü destekleyici olmalıdır.



Emzirmeyi Sonlandırma

Gelişimin her aşamasında olduğu gibi emzirmenin sonlandırılması da bebeğin bireysel özelliklerine, ihtiyaçlarına, anne ve bebeğin hazır bulunuşluğuna göre farklılık göstermektedir. Kaynaklar bebeklerin iki yaşa kadar anne sütü almalarını önermektedir. İki yaşından sonra çocuk ve anne hazırsa emzirme sonlandırılabilir.

Emzirmeyi sonlandırma sürecinde çocuğun genel sağlık takibi yapılmalı, yaş ve gelişimine uygun boy ve kiloda olduğundan emin olunmalıdır.



Çocuğun Hazır Bulunuşluğu

Çocuk iki yaşına gelmiş, gün içinde öğünlerini düzenli olarak yiyor ve sadece



  • uyku öncesi ve sonrasında emmek istiyorsa,
  • hasta ya da huzursuzken emmek istiyorsa,
  • annesinden ilgi isterken emmek istiyorsa,
  • memeyi ağzında bekletiyor emmiyorsa duygusal beslenme, rahatlama amacıyla emiyor diye düşünülebilir. Bu noktada emzirme kademeli olarak sonlandırılabilir.

Annenin Hazır Bulunuşluğu

Emzirmek çocuğun beslenmesi için gerekli olduğu kadar anne bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirmektedir. Kimi anneler emzirmeyi sonlandırarak bebeği ile arasındaki bu bağın kopacağını, bebeklerine haksızlık yaptıklarını düşünebilmektedir. Bu sebeple annenin de bu sürece duygusal olarak hazır olması önemlidir.



Emzirmeyi Sonlandırma Aşamaları

Çocuk gelişiminde geçişler hep yumuşak olmalıdır. Çocuğun bir alışkanlığı, rutini, düzeni değiştirilecekse öncesinde küçük alıştırmalar yapmak, değişiklikten çocuğu haberdar etmek, kademeli şekilde uygulamalar yapmak gerekmektedir.

Emzirmeyi sonlandırma süreci hem bebek hem de anne için zorlu olabilmektedir. Bu sebeple emzirmenin aşamalı olarak sonlandırılması önerilmektedir.



  • İlk dikkat edilmesi gereken şey bir başka geçiş süreci ile emzirmeyi sonlandırma sürecinin aynı zamana denk getirilmemesidir. Örneğin bebeğin odasını ayırma, taşınma, diş çıkarma, hastalık, kardeş doğumu, kreşe başlangıç, tatil gibi süreçlere ek olarak emzirmeyi sonlandırmak doğru bir zaman olmayacaktır. Emzirmeyi sonlandırma sürecine çocuk sağlıklı ve keyifliyken, mümkünse kendi evinde kendi düzenindeyken geçilmelidir.
  • Çocuğa emzirmeyi sonlandırmadan birkaç gün öncesinden artık süt içmeye gerek olmadığı onun yerine yemek yiyerek karnının doyduğu söylenmelidir. Bu basit açıklamaların yapılması çok önemlidir. Bu açıklamaları çocuğun anlamayacağını ya da çocuğun olumsuz tepki vereceğini düşünmemek gerekir. Çocukla erken dönemlerden itibaren iletişim kurmak, açıkça konuşmak çocuğun size güven duymasını sağlayacaktır.
  • Çocuğa hiçbir şey söylemeden emzirme sonlandırıldığında çocuk kendini cezalandırılmış hissedebilir, annesinin onu sevmediğini düşünebilir. Ayrıca emzirmek sadece bebeğin beslenmesi için değil güvenli bağlanma için de çok kritiktir. Anne bebek arasındaki bu ten tene temasın bir anda ortadan kalkması çocuğu duygusal olarak zorlayacaktır. Bu sebeple ön hazırlık yapılması, çocukla konuşulması, kademeli şekilde emzirmenin sonlandırılması çok kıymetlidir.          
  • Çocuk gün içinde emmediğinde huzursuz olabilir, sinirlenebilir, ağlayabilir. Bu süreçte çocuğunuza sarılabilir, ten tene teması sarılarak, okşayarak devam ettirebilirsiniz.
  • Her konuda olduğu gibi emzirmeyi sonlandırma konusunda da kararlı ve tutarlı olmak gerekmektedir. Bazen anneler emzirmeyi sonlandırmakta ancak bir tatile, misafirliğe gidildiğinde çocuğun düzeni bozulmasın diye emzirmeye geri dönebilmektedir. Bu durum çocuk gelişiminde çok önerilmemektedir. Eğer bir karar alınmışsa net olmak, kararlı olmak çocuğun sürece daha kolay adapte olmasını sağlamaktadır.
  • Anne çocukla konuştuktan sonra yavaş yavaş emzirme sayısını azaltmalıdır. Örneğin günde üç kez emiyorsa ilk haftalar bu sayıyı ikiye düşürmeye çalışabilir. Sabah öğlen ve akşam üç kez emen bir çocuk için öğle uykusuna geçişte emzirmek yerine sarılmak, yanına bir uyku arkadaşı oyuncağı vermek, kitap okumak, uyku öncesinde açık havada gezmek, banyo yaptırmak, masaj yapmak önerilebilir.
  • Oyun ve oyuncaklardan yararlanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Oyuncak bebeklere yemek yedirme, yemek hazırlama, çatal kaşık kullanma oyunları oynanarak çocuğu yemek yemeye alıştırabilirsiniz.
  • Öğünleri çocuğun ilgisini çekeceği şekilde eğlenceli sunumlarla çocuğa sunabilirsiniz.
  • Gün içinde emmek istediğinde ‘’Hayır, olmaz, meme bitti’’ gibi sert cevaplar yerine kısa ve net bir şekilde ‘’Şimdi emmek yok’’ diyerek dikkatini başka yöne çekebilir, müzik açıp dans edebilir, ilgisini çekeceği bir oyuncak verebilirsiniz.
  • Çocuğunuz emerek uykuya dalıyorsa gün içinde enerjisini atacağı aktiviteler hazırlamak ve açık havada daha çok vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede çocuk yeterince yorulmuş olacağından uykuya direkt geçiş sağlayabilir.

Hatalı Uygulamalar 

Sütten kesme, memeden ayırma olarak tabir edilen emzirme sürecinin sonlandırılmasında pek çok geleneksel yaklaşım vardır. Memeye salça, biber gibi maddeler sürme, memeyi bantlama bilinen hatalı yöntemlerden bazılarıdır. Bu yaklaşımlardan bazıları çocuğu korkutmakta hatta çocuğa zarar bile verebilmektedir.

Süreci baştan itibaren çocuğunuzla iletişimde kalarak, sabırla devam ettirdiğinizde bebeğiniz sağlıklı bir şekilde emmeyi bırakacaktır.



Bebeğinizi memeden sütten kesmek, emzirmeyi sonlandırmak için online danışmanlık almak için tıklayınız.

651027

Kişi Okudu

Eda Biçici
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.