kidologlogo

Ekran Bağımlılığının Çocuk Gelişimine Etkisi

Ekran Bağımlılığı Nedir? Çocuk Gelişimine Etkisi Var Mıdır?


Dijital araçlar hayatımızın hemen hemen her noktasında yer alan doğal bir ihtiyaç haline geldi. Ancak Dijital göçmen olan biz yetişkinler için hayatı kolaylaştırıcı etkisinin yanında bağımlılık kavramının da alevlenmesine neden oldu. İŞ GÜÇ BAHANE HALİNE GELDİ. Bunun nedeni de olumlu hayat algısına hizmet etmek işte… Bu durum bazen kişilerde ‘’ Ben önceden böyle değildim, neden bu kadar ekranla iç içeyim ki, bırakmalıyım’’ özeleştirisini yapmamıza da imkan sağlıyor. Ve kendimizi frenleyebiliyoruz.Yalnız konu çocuklar için bu şekilde ilerlemiyor.

Çocuklar doğrudan dijital yerlı yani bu teknolojinin  tam ortasına doğuyor! Dijital yerlilerin ekran maruziyeti daha fazla! Sebebi de tahammülsüz veya ekranı olumlu uyaran olarak gören ebeveynler! EKRAN BAĞIMLILIĞI DİJİTAL YERLİ OLMANIN BİR ÖZELLİĞİ DEĞİLDİR!


Peki yoğun ekran maruziyeti çocukların gelişimini nasıl etkileniyor?


Bebeklik döneminin en erken evresinde ekrana maruz kalan bebeğin, iletişimde kendisine karşılık vermeyecek ekranla konuşma girişiminde bulunmasına gerek kalmıyor.  SONUÇ: geç konuşma, dil gelişiminde gerilik. Cep telefonundaki basit bir videonun veya tvdeki çizgi filmin 0-3 yaş bebeğinin merakına cevap verebileceğini düşünemeyiz öyle değil mi? Bir de çocuk sokağa tek başına bırakılır gibi ekranla baş başa bırakılmışsa.. Ooo bu daha büyük bir felaket! 
Zihinsel gelişim açısıdan bakılacak olursa gerçek yaşam ile ekran arasında bağ kurmada zorluk yaşayabiliyorlar. SONUÇ : algılamada zayıflama, doğal çevreden bilgiyi alıp işleyememe olarak karşımıza çıkıyor. TÜM ÇOCUKLUK DÖNEMLERİNDE ÇOCUKLARIN durum/olayları anlamaya karşı duyarsızlaştırabiliyor, öğrenmede ciddi problemler yaşayabiliyorlar. Sadece akademik beceri ediniminde değil yaşam becerisi edinmesini de engelleyebiliyor
Sosyal gelişim açısından günün büyük bir bölümünde ekran kullanan çocukların akran ilişkisi kurmada güçlük, oyun başlatma veya sürdürmede zorluk yaşayabilecekleri literatürle de gözler önüne seriliyor.

SONUÇ: sosyal gelişimde gerilik veya gecikme gözlenmesi kaçınılmaz bir hale geliyor. Nefret ve şiddet dilini öğrenmesi fazla ekran maruziyeti ile daha da kolay hale geliyor. Olumlu beden algısı yüzünden kendi bedenini yani bedensel gelişimini kabullenmede zorluk yaşayabiliyor. Bu durumun özellikle orta çocukluk döneminin sonu ve ergenlik döneminde gözlenmesi için iyi bir zemin!

Sürekli telefon ve bilgisayarla oyalanan çocukların beden dili de değişebiliyor. Ağızın açıklığı, anlamsız mimik, , patlak göz ifadesi görülebiliyor. Ayrıca erken dönemde aşırı ekran maruziyetinden kaynaklı internet kullanımında gerçeklik algısındaki düşüklük ilerleyen yaşlarında intihar eğilimi, suça sürüklenmiş bir çocuk haline gelme ihtimalleri de yüksek oluyor. 
‘’Bebeğin ekran ile telefon ile ne işi var? Şirket mi yönetiyor?’’ Sorusunu sorarak ailelere soğuk su etkisi de yaratmadan da geçemeyeceğim. Tahammül sahibi bir birey olmaya özen gösterin ve bebeğinizle vakit geçirin. Ağlıyor, sussun diye de  ekranla yalnız ( SOKAKTA YALNIZ ) bırakmayın. Bebeklik döneminde ekrandan kaçının. 

 

127710

Kişi Okudu

Yonca Yiğit
KidologLogo

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.