kidologlogo

Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?

Ek Gıdaya Geçiş Nedir?

Ek gıdaya geçiş anne sütünden aile gıdalarına geçiş dönemidir. “Bebek ailenin geri kalanıyla aynı gıdaları yemeye başlayana kadar kademeli olarak bir dizi gıdanın verilmesini” içerir. Tamamlayıcı beslenme dönemi bebeğin hayatındaki en kritik geçiş zamanlarından biridir. Uygun olmayan ek gıda uygulamaları olumsuz sağlık sonuçlarıyla birlikte önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.

Bunun nedeni, uygun olmayan tamamlayıcı gıdaların çok erken verilmesi (altı aylıktan önce), kötü hijyen koşullarında veya yeterli besini içermeyen gıdaların verilmesi gibi beslenme uygulamalarıdır. Bu uygulamalar pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Bu hastalıklar arasında yetersiz beslenme, ishal, yetersiz büyüme, enfeksiyonlar ve çocukların zayıf zihinsel gelişimi sayılabilir.

 





Peki nasıl bir yol izleyelim?


İlk 6 ay yalnızca anne sütü verilmelidir. Ek gıdaya başlandığında 24.aya kadar anne sütünün, EMZİRME temel besin olduğu unutulmamalıdır.


6-9 ay


Ek gıdayı başlarda 2 öğün şeklinde başlayabilirsiniz. Bebeğin mide kapasitesi unutulmamalıdır. 6-8 ay arası yaklaşık bir çay bardağı kadardır fakat her bebek birbirinden farklıdır! Bu kesin bir ölçüt değildir. Başlarda bir öğünde 2 yemek kaşığı başlayıp bebeğinizin isteği ve iştahına göre bu miktarı artırıp/azaltabilirsiniz. Bu dönemde emzirmenin azalmaması için normal emzirme sayısı sabit tutulmalıdır. Ek gıda abartılmamalıdır. Yiyecekler verilmeden önce kullanılacak kaşık, her öğünde hijyenik olacak şekilde temizlenmelidir.

Bir ek gıda başlandıysa 3 gün aynı gıda denenmeye devam edilmeli sonra yeni bir gıdaya geçilmelidir. İlk olarak yoğurt, meyve suları gibi basit gıdalar başlanıp zamanla karmaşık gıdalara geçilmelidir. Özellikle ek gıdaya geçerken fazla telaş yapıp aşırı davranmayalım. Evimizde besleyici, bebeğin gelişimine yardımcı ne varsa doğru miktar ve zamanda onu tercih ediniz. Temel amacımızı asla unutmadan, bebeğimizi dengeli ve yeterli besleyelim.

246093

Kişi Okudu

Büşra Celep
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.