kidologlogo

Ek Beslenmeye Geçiş

Ek gıda bebeklerin 6. ayından sonra başlanması gereken tadım sürecidir. Ek gıdaya 6. Aydan önce başlanmamalıdır. 6. aydan önce başlanması hem alınan anne sütü miktarını azaltır hem de bebeğin sindiremeyeceği besinlerin verilmesi vücudu için oldukça zararlıdır. Küçük tattırmalar dahi olsa 6. aydan önce yapılmamalıdır.

 

    Ek gıdaya başlandığı ilk zamanlarda ağırlık anne sütü olmalıdır. Ek gıda süreci ortalama 1 yaşa kadar besin tattırmak olarak devam eder. Bu tadımlar meyve, yoğurt ve çorbalar ile başlayabilir. Ek gıdaya geçişte her yeni besin için 2-3 gün süre ile verilmelidir. Verilen besin 3 gün boyunca devam ettirilmeli, yeni besine 3 gün sonra geçilmelidir. Bu hem bebeğin yeni besinlere alışma sürecini kolaylaştırır hem de olası bir alerjik reaksiyonu gözlemlemek için iyi bir yöntemdir.

 

    6-8. aylarda ek gıda 2 öğünden oluşurken 9-12. aylarda 3 öğünden oluşur.

 

   Ek gıda sürecinde bebeği yemek istemediği için gıdalar için zorlamamak gerekir. Yemek istemediği besinin yapılış şekli değiştirilmeli, yemek eğlenceli hale getirilerek yaklaşık 1 hafta sonrasında tekrar yedirilmeye çalışılmalıdır. Bebeğe verilen öğünler birden fazla besinin karıştırılması ile oluşturulmamalıdır. Her besin bebeğe ayrı ayrı verilmelidir. Bu hem bebeğin besinlerin tadını daha iyi almasını sağlar, alışma sürecini hızlandırır hem de olabilecek bir alerjik reaksiyonda alerjinin hangi besinden kaynaklandığını anlamayı sağlar.

   

    Ek gıda dönemiyle beraber bebeklerin yemesi gereken besinler dışında ilk 1 yaşa kadar yememesi gereken besinler de vardır. Çilek, çikolata, bal, konserve gıdalar, baharatlar, inek sütü, şeker, tuz vb. besinler ilk 1 yaşa kadar bebeklere verilmemelidir.

 

   Ek gıda sürecinde bir diğer önemli konu ise bebeğin yemek yemeye aktif katılımıdır. Bu bebeğin ince motor gelişimini destekler ve yemek vakitlerinin keyifli geçmesini sağlar. Bebeğin üstü kirlenecek düşüncesi ile bebeğin yemek yeme sürecine katılmaması yazılan olumlu gelişimlerden bebeğin mahrum kalmasına neden olur.

 

       Ek gıda süreciyle beraber bebeğin hayatına su ise yine ek gıda gibi ilk 6 ay öncesinde bebeğe kesinlikle verilmemelidir. Erken zamanda bebeğe su verilmesi bebeğin midesini doldurarak daha az anne sütü almasına neden olur. Daha az emme ise sütün daha az üretilmesine neden olur. Aynı zamanda erken zamanda bebeğe su verilmesi metabolik olarak da olumsuz sonuçlar doğurur. 6. ayda ek gıda süreci ile bebeklere su verilmeye de başlanabilir.

 

    Ek gıda süreci ile ilgili bilgiler için beni @ebehilalulas instagram hesabımdan takip edebilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.

483872

Kişi Okudu

Hilal Ulaş
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.