kidologlogo

Ebeveynler İçin Kitap Önerileri

1. Benliğini arayan çocuk; 

Dibs adında zihinsel engeli olduğu düşünülen erkek bir çocuğun oyun terapisi sayesinde zekasını kullanmayı ve duygularını ifade etmeyi öğrenerek kendi benliğini bulma sürecini anlatan gerçek bir hikayedir. Kitabın yazarı Virginia M. Axline bir oyun terapistidir ve Dibs ile seanslara başlar ve bu seansların ilerleyişini kitapta kendi yorumlarıyla birlikte ele almaktadır.



2. Yetenekli çocuğun dramı: 

Deneyimlerimizden, ruhsal rahatsızlıklarla mücadele ederken her zaman kullanabileceğimiz çok önemli bir araca sahip olduğumuzu öğrendik. Bu araç tek ve benzersiz olan kendi çocukluk öykümüzün gerçeğini duygusal yönüyle kavrayabilmemiz, duygularımızla ona ulaşabilmemizdir…

Psikoterapist Alice Miller’ın “Yetenekli Çocuğun Dramı” kitabı yukarıdaki cümlelerle başlıyor. Ve ilk cümleler kitabın konusunun ne olduğu hakkında bilgi veriyor: “Çocukluğumuz”.

Alice Miller, “Yetenekli” kavramına farklı bir açıdan bakıyor. O, alışagelen günlük yaşamda avantaj olarak gördüğümüz yetenekli kavramının bazen dezavantaj olabileceği ve hatta çocuğun hayatında bir drama yol açabileceği düşüncesini paylaşıyor kitapta.

Çocuklukta annenin sevgisi kazanmak için gösterilen çabayı ki yazar bunu “uyum sağlama yeteneği” olarak adlandırıyor, çocuğun yetişkin olduğunda bu sefer sosyal çevresinde kullandığını belirtiyor örnek olaylarla. Günlük hayattaki bir çok davranışın arka planında insanın derininde gizlediği çocukluk dramının olduğunu şu cümlelerle açıklıyor ‘’Her insanın derininde kendinden az çok gizlediği, içinde çocukluk dramının aksesuarlarının bulunduğu bir arka odası vardır. Kimseyi sokmadığı bu gizli odasına mutlaka girecek olanlar yalnız kendi çocuklarıdır. İnsan çocuk sahibi olunca odaya hareket gelir, hazırlık başar; çünkü dramın devamı için gerekli ortam sağlanmıştır. Fakat çocuk bu dramda oynayacağı rolü ve kullanacağı aksesuarları seçmekte özgür değildir, çünkü rolü zaten yaşama getirilirken belirlenmiştir ve yer aldığı ‘oyunla’ ilgili anılarını da yetişkinlik yaşamına taşımayacaktır. Rolünün ne olduğunu belki ancak daha sonra, terapide sorununa çare ararken öğrenebilir: O arka odadaki aksesuarlardan bazen korkmuştur; ana/babası ile ilgili bilinçli anıları ile bunlar arasında bir bağlantı kuramamıştır; bu nedenle de kendisinde belli, semptomlar oluşmuştur. Fakat sonra terapide bunların ardında gizlenen duygular bilincinde belirlemeye başlayınca – dehşet, umutsuzluk, isyan duyguları, kuşkular ve aciz olmanın öfkesi – yetişkin insan bu semptomları çözebilir.’’



3. Nihan Kaya- İyi Aile Yoktur, İyi Toplum Yoktur, Bütün Çocuklar İyidir serisi:

Bu seride yazar çocukluk, anne-çocuk-baba üçgeni hakkında pek çok kıymetli bilgi ve anektod paylaşmaktadır. 

      'Çocuğa en çok zarar veren şeyler, size çocuğa zarar verdiği öğretilmiş şeyler değildir' 

     'Bir sözün, davranışın çocuğun cinselliğine zarar vermesi ona 'cinsel taciz, cinsel istismar' diyebilmeniz için yeterlidir.'

     'Yemek masası yahut başka herhangi bir şey sizin kutsalınız olabilir; ancak çocuklara yaklaşırken bütün kutsallarınızı bir kenara bırakmalı, çocuğun sizin kutsalınıza dair henüz hiçbir fikri bulunmadığını aklınızdan asla çıkarmamalısınız'

Bu cümleler benim altını çizdiğim cümlelerden sadece birkaçı. Bu seriyi okurken çocuk yetiştirmeye dair doğru olarak bildiğiniz şeyleri tek tek sorguladığınızı fark edebilirsiniz.



4. Boşluk Hissi:

Çocuklukta İhmalin İzi: Ebeveynlerimizden bize kalan mirasa farklı ve açık bir şekilde ışık tutmakla kalmayıp çocukluğumuzda ebeveynlerimizden aldıklarımızın, yetişkinlik döneminde duygusal ve sosyal anlamda bizleri nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı oluyor.



5. Evet beyinli çocuk: 

Çocuğunuzun psikolojik olarak daha dayanıklı, yaratıcı ve cesaretli olması için beyin odaklı stratejiler sunulan bir kitaptır.  Ekran bağımlılığı, yemek seçme alışkanlığı, yatma vakti gibi can sıkıcı sorunlarla yüzleştiklerinde, çocuklar algılayıcı olmak yerine reaksiyon göstererek ya kendilerini kapatırlar ya da rol yaparlar. İşte yazarlar, bu olumsuz duruma Hayır Beyni yanıtı diyorlar. Fakat çocuklarımıza kendi problemleriyle başa çıkmaları ve bu problemleri çözme yeteneklerini geliştirmeleri için Evet Beyni yaklaşımını öğretebiliriz. Çocuklar Evet Beyni yaklaşımına geçtiklerinde, daha yaratıcı ve psikolojik olarak daha dayanıklı hale gelirler. Çevreleriyle olan ilişkilerinde ve zorluklarla baş etme konusunda daha becerikli olurlar. Hata yapma konusunda ise çok daha az endişeli…


Bunların yanı sıra psikoloji alanında kitap önerileri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

711646

Kişi Okudu

Havva Alıcı
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.