kidologlogo

Duygusal Şok Nedir?

Fiziksel ve psikolojik bütünlüğümüzü tehdit eden tüm olaylar travmadır. Hayatımıza, fiziksel bütünlüğümüze, inanç sistemimize ve sevdiklerimize yönelik tehditler var. Duygusal şok, dürüstlük ve devamlılık gibi temel yaşam standartlarına ani bir darbe, hiç ummadığımız bir anda varoluşu inşa etmek ve hiçbir şeye hazırlıksız yakalanmaktır. Titizliğin derecesine bağlı olarak, bizi geçmişten ve gelecekten bir süreliğine ayırmak zamansızdır.

 Duygusal şok arasında boşanma, işsizlik, aile içi şiddet, tecavüz, trafik kazaları, ani hastalıklar, sakatlıklar ve ani ölümler yer alırken, savaşlar, doğal afetler ve büyük ekonomik krizler toplumsal travmalardır. Sosyal travmanın etkileri söz konusu olduğunda kurbanlar, tanıklar veya zayıf hayatta kalanlar en fazla risk altındadır.

Duygusal Şok Sonrası

Duygusal şok üzüntü, öfke, endişe, suçluluk, umutsuzluk, kaygı, korku, karamsarlık, donukluk, aşırı sinirlilik, çaresizlik, benlik duyguları, geçmiş travma ve kaybın alevlenmesi. Kaygı ve kaygı, çocuklarda yaygın reaksiyonlardır. Korku, insan yaşamına yönelik herhangi bir tehdide verilen normal tepkidir. Çocuklar genellikle tekrarlamaktan, ölümden, aileden ayrılmaktan veya yalnız kalmaktan korkarlar. Gerçek hayattaki olayların neden olduğu dehşetlerin yanı sıra kendi hayal güçlerinin yarattığı dehşetleri de deneyimleyebilirler.

Entelektüel tepkiler; Güvensizlik, düşünceler ve dikkat Kaygıları, unutkanlık, bazen İntihar düşüncesi, çarpık genelleştirilmiş düşünceler (Her Şey Kötü Kişi Gibi), Sık Sık açılan görüntüler, birçok kez olaylarla ilgili olaylar yeniden yaşanması gereken görüntüler bu tür tepkilere aittir.

Fiziksel reaksiyonlar; Baş ağrısı, göğüs ağrısı, mide ekşimesi ve/veya mide bulantısı, kalp ağrısı, gürültüye aşırı duyarlılık, iştah artışı veya tam tersi, sürekli halsizlik, nefes darlığı ve kolay kusma gibi fiziksel reaksiyonlar aslında bir tür kendini ifade etmedir.

Duygusal Şokun Davranışlara Etkisi!

Davranışsal tepkiler; Uyku ve yeme bozuklukları, sosyal çevreye yabancılaşma, kendini ihmal etme, içe dönüklük, alkol ve madde tüketimi, kaçınma davranışı, konuşmama, ihmal ve söküm, hep aynı şeyle uğraşma, hiçbir şey olmamış gibi davranma, kesinlikle duygusal şok yüz bir biçimdir. Çocuklar için en yaygın sorun uyku zamanıdır.

Yalnız uyumak istemeyebilir, uykuya dalmakta güçlük çekebilir, geceleri sık sık uyanabilir ve/veya kâbuslar görebilirsiniz. Çocukların böyle zamanlarda anne babalarıyla yakınlaşmaları, anne babaların çocuklarını yanlarında tutmak istemeleri normaldir. Stresli bir çocuk bebeklik davranışlarına dönebilir (yatak ıslatma, annesine sarılma, başparmağını emme vb.). 

Duygusal şok kısa bir süre için ortaya çıkması normaldir. Ebeveynler bu davranışlara aşırı tepki verirse, daha da uzun sürebilir. Her türlü sosyal travma, iyi, güvenli ve yaşanabilir bir dünyaya olan inancımızı baltalar ve bozar. "Neler olduğunu bilmiyorum", "Ne yapacağımı bilmiyorum", "Hepiniz neredesiniz?" Doğal afet gibi tepkiler toplumsal travma sırasında ortaya çıkan tepkilerdir. Onlara yardım edenler, doğrudan travması olanlar gibi, "Yardım edebilirim, çok şey yapabilirim" ile başlar ve bir süre sonra "her şey çok kötü, hiçbir şey yapmıyorum, mantıklı davranamıyorum.

Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Süreklilik ve bütünlük duygunuzu onarmak için, bilgi edinin, küçük ama tatmin edici işler ve roller üstlenin, sosyal bağları asla kaybetmeyin, güvenilir arkadaşlarla tanışın ve asla yalnız olmayı unutmayın. Tepkiniz, ortalama bir kişinin anormal bir duruma tepkisinin tipik bir örneğidir. Size değil, başınıza gelen durum olağandışı! Güçlenmek için kendinizi asla ihmal etmeyin ve iyi beslenin. Dinlenmek için biraz zaman ayırın. Egzersiz, stresi azaltmanın en iyi yollarından biridir. Alkol ve uyuşturucudan uzak tutunuz.

Duygusal Açıdan Toparlanabilmek Nasıl Olur?

 

Yakın gelecekte duygusal olarak ne beklediğinizi öğrenin ve biraz araştırma yapın. Üzüntü yaşamanıza ve güçlü görünmeye çalışmanıza izin vermeyin. Sizi anlayan ve destekleyen biriyle iletişim halinde kalın. Gerekirse çevrenizden destek alın. Uzmanlarla endişelerinizi paylaşın

 

 

438592

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.