kidologlogo

Duygusal İnsan Psikolojisi

Hiç kimse sana aşırı hassas olduğunu söyledi mi? Diğerlerinden daha fazla etkilenmiş görünüyor musunuz? En küçük sorun bile çoğu kişinin abartı dediği şeyin gelişmesine yol açar mı? Duygularınızın sürekli patladığını hissediyorsanız, bunun nedeni aşırı duyarlılıktan mustarip olmanız olabilir.

Duygusal insan psikolojisi bir tür altıncı hissi vardır. Başkalarının farklı duygularını tanımamıza izin veren oldukça gelişmiş bir empatidir. Örneğin, bir kişi acı çektiğinde, bunu herkesten daha erken fark edecektir. İnsanlar mutsuz olduklarında hemen anlıyorlar.

Asıl sorun onların bu durumdan etkilenmeleridir. Başkalarının acısını kendileri gibi yaşarlar çünkü herkesten daha yoğun duygular yaşarlar. Başka bir deyişle, genellikle çevrelerindeki insanları şaşırtan duygusal dengesizlik gösterirler.

Her Şey Bakış Açısıyla İlgili

Duygusal insan psikolojisi aşırı duyarlılığın gelişimi için birçok anlamı vardır. Ancak buna sebep olan biyolojik faktörlerin olduğu açıktır. En azından New York'taki Stony Brook Üniversitesi'ndeki psikologlar tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları bunu gösteriyor. Bu çalışmada beynimin iş yerindeki fotoğraflarını çektim. Örneğin, hassas bireylerin mutlu veya mutsuz bir yüze sahip olduklarında ön lobda daha yüksek düzeyde aktivasyon gösterdiği bulundu.

 Bu yüz ayrıntılarını daha iyi tanıdılar ve onları duyarsız insanlardan daha iyi karşılaştırdılar. Ancak çevre de önemli bir rol oynar. Özünde, Duygusal insan psikolojisi duyarlılığına neden olan faktörler, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonudur. Örneğin, kaotik bir ev ortamında dünyaya gelen ve şiddetli duygusal yoksunluk yaşayan bir çocuğu düşünün. Büyüdükçe duygularına uyum sağlamakta ciddi sorunlar yaşar ve çocukluk tecrübesine dayanarak her şeye duyarlı hale gelir. Olaylara bakış açısı bunun için önemlidir.

Kendindeki Renkleri Fark Edememek

Duygusal insan psikolojisi duyarlılıkta çok olumludur. Size ihtiyacı olanlara destek olabilir, onlarla empati kurabilir ve zor zamanlar yaşayanlara davranışlarınızı uyarlayabilirsiniz. Ancak ayrıntılara çok fazla odaklanırsanız, olayları daha küresel göremeyebilirsiniz. Bu nedenle hayata farklı açılardan bakmak çok önemlidir. Ayrıntılara odaklandığınızda, bakış açınız kendi duygularınızdan, özellikle de bir şeyden etkilenir, bu nedenle başkalarının farkında olmadığı şeylere aşırı vurgu yapar ve aşırı tepki verirsiniz.

Örneğin, belirli bir niyetle söylenen bir kelime veya deyim çok agresif veya kızgın olabilir. Ama senin duyduğun detayları kimse fark etmedi, ben de ona dikkat etmedim. Aşırı duyarlılık, geçmişteki sorunlar nedeniyle şiddetlenir. Bu nedenle geçmişte duygusal olarak görmezden gelinmiş, yalan söylenmiş veya bir şekilde tükenmişseniz, benzer durumlardan ve duygulardan çok daha fazla etkileneceksiniz. Kendinizdeki özellikleri bile farkedemeyeceksiz.

Duygusal Aşırı Duyarlılık

Duygusal aşırı duyarlılık olumlu olabilir mi? Tabi ki bazen olabilir. Ayrıca başkalarıyla daha iyi bağlantı kurmanıza ve gerektiğinde onlara yardım etmenize yardımcı olur. Sorun, kaygı, duygularla başa çıkmada zorluk ve hayal kırıklığı gibi olumsuz yönlerin de olmasıdır.

Anksiyete, stres ve depresyon, aşırı duygusal olarak kırılgan kişilerin yaşadığı yaygın durumlardan bazılarıdır. Çok fazla hissederler ve çok fazla endişelenirler ve başkalarının ilgisini çekmemeye odaklanırlar. Bu "yetenek" (bazı insanlar bunu bu şekilde tanır) en büyük düşman olabilir.

 

20800

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.