kidologlogo

Duygularımız Bize Ne Söyler?

Kendinizi iyi hissettiğiniz, mutlu, rahat ve huzurlu olduğunuz bir anı düşünün. Tam o an dışarıdan kendinizi nasıl görürsünüz? Yürüyüşünüz, sesiniz, giyinişiniz nasıldır? Yüksek ihtimalle pek çok kişi bu soruya 'Daha özgüvenli, bakımlı, kendimden emin bir şekilde gözüküyorum.' şeklinde yanıt verecektir. Bir de tam tersi bir duygudurumu içerisinde olduğunuz anı düşünün. Mutsuz,huzursuz, gergin... Kendinize yine dışarıdan bakın. Acaba nasıl gözüküyorsunuz? Bu soruya da muhtemelen pek çok kişi 'Daha özgüvensiz, isteksiz, bakımsız gözüküyorum.' şeklinde yanıt verecektir. Duygularımızı düşüncelerimiz ve davranışlarımızdan bağımsız görmek mümkün müdür? Elbette hayır. Düşünce, duygu ve davranışlarımız bir bütün halindedir. 



Duyguların Davranışlara Etkisi

Duygularımız davranışlarımız için harekete geçmemize yardımcı olur. Örneğin birine kızdığınızda, öfkelendiğinizde kimi insanlar bu öfkeyi karşısındaki insana bağırarak, saldırgan davranarak gösterir, kimi içine kapanabilir, kimi ise bu öfkelendiği durum için karşısındaki ile konuşup sorunu çözmeye çalışır. Yine biri ile mutlu olduğunuz bir anda ona sarılarak, söyleyerek ifade edersiniz. Bir yerde çok sıkıldığınızda bir süre sonra dikkatiniz dağılmaya başlar, daha isteksiz görünürsünüz ve o ortamdan uzaklaşmaya çalışırsınız. Sonuç olarak her duygu bir davranışa sebep olur. Bu nedenle duygu, düşünce ve davranışlarımız birbirinden bağımsız değildir. Bir iş yaparken hissettiğimiz duygu bizim performansımızı etkiler. Mutlu olarak yaptığınız işlerde motivasyonunuz daha yüksektir, kendinizi özgüvenli hissedersiniz, dolayısıyla başarı da mutluluğun ardında gelir. 

Daha negatif duygular içerisindeyken yaptığınız şeylerden zevk almazsınız, isteksiz olursunuz, motivasyonunuz düşüktür dolayısıyla başarılı olma ihtimaliniz de çok düşüktür. Kendinizi mutsuz, üzgün hissettiğiniz bu zamanlarda yürüyüşünüz daha cansız, özgüvensizdir. Çok daha çabuk dikkatiniz dağılır, enerjiniz hızlıca tükenir. Tüm bunlar olurken zihninizden de çoğunlukla 'Başarısızım, yapamıyorum, beceriksizim.' şeklinde düşünceler geçer.

Yaşamımızın bazı evrelerinde istemediğimiz işleri yapmak zorunda kaldığımız zamanlar olabilir. Bu nedenle motivasyonumuz düşük olabilir, mutsuz, özgüvensiz hissettiğimiz zamanlar olabilir. Peki duygu, düşünce ve davranışlarımız bur kadar birbirini etkilerken bu kısır döngü içerisinden olumsuz olaylar karşısında nasıl çıkabiliriz?



Duyguları Tanımak

Öncelikle duygularınızı tanımanız, kendinizi tanımanız konusunda size rehberlik edecektir. Şu an ne hissediyorum? Nasılım? diyebilmek kendinize yapacağınız en faydalı şeylerden biridir. Nasıl hissettiğinizi anlamalısınız. O an kızdığınız, öfkelendiğiniz şey nedir? Bu noktada sizi tetikleyen durumu anladığınızda davranışınızda ve düşüncenizde büyük oranda değişim olacaktır. Olumsuzlara odaklanmak davranışlarınızın ve düşüncelerinizin de negatif olarak birbirine eklenmesiyle sizi daha çok depresif bir duruma sürükler. Ancak duygularınızı ilk etapta anlamaya çalışmanız düşünce ve davranışlarınızı yeniden şekillendirmenize yardımcı olur.Örneğin yapamadığınız bir iş karşısında kendinizi mutsuz ve kaygılı hissediyor, kendinize sürekli beceriksiz biri olduğunuzu söylüyorsunuz. Tam bu noktada ilk olarak duygunuza odaklanın. Kaygı size ne söylemek istiyor? Gerçekten beceriksiz biri misiniz? Beceriksiz olmanız sizin için ne anlam ifade ediyor? Hata yapmak ya da bir işi yapamıyor olmak sizi yetersiz mi kılar? Tüm bu sorulara cevap verirken aslında ruhunuzda kocaman bir kapı açmaya başlamış olursunuz. Bunu yaparken farkındalık kazanabilmek çok önemlidir. 'Beceriksizin tekiyim, bu işi bile yapamıyorum.' şeklinde değil, 'Şu an kaygılıyım bu nedenle beceriksiz olduğumu düşünüyorum ancak bir işi yapamıyor oluşum benim tam anlamıyla beceriksiz biri olduğumu göstermez. Yapamayacağım şeyler olabilir.' şeklinde düşüncelerimizi yeniden şekillendirebilmeyi öğrenmeliyiz. 

Yaşamımızın her aşamasında yer alan duygu, düşünce ve davranışlarımıza dair daha detaylı bilgi almak, soru sormak ve randevu oluşturmak için tıklayınız.

 

57957

Kişi Okudu

Ebru Görgülü
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.