kidologlogo

Dudak Emme, Parmak Yeme, Tırnak Yeme 

Çocuk yaşlarda başlayan, psikolojik durumlar ile alakalı istem dışı yapılan hareketler vardır. Tırnak yeme alışkanlığına 3 veya 4 yaşından önce başlanmaz. Bu yaş grubundan önce başlayanlar çok nadirdir. Çocukların çoğu tırnak yeme alışkanlığını ergenliğe kadar sürdürür. Ergenlik döneminde tırnak yeme alışkanlığı daha çok görülür. Yani ergenlik dönemine kadar nerdeyse çocukların yarısında bu alışkanlık vardır. Bu alışkanlığın birçok sebebi vardır. İlk olarak gençlerin çevresinde onay görmemelerinden kaynaklanır.



Peki Çocuklarda Dudak Emme, Parmak Yeme, Tırnak Yeme Neden Görülür?

Bir diğer hususta aile de tırnak yeme alışkanlığında olan birisi bulunmaktadır. Özellikle çocuk yaş grupları ailesinde birisinin tırnak yediğini fark ettiğinde aynı davranışı oda sergilemeye başlar ve zamanla bunu alışkanlık haline getirir. Çünkü çocuk ailedeki kişinin taklidini hafızasına kaydeder. Tırnak yeme alışkanlığının en önemli sebebi budur. Aynı zamanda tırnak yeme alışkanlığı ayak parmakları ısırma, ayaktaki tırnakları yeme şeklinde de görülür. Genelde bu alışkanlık kız çocuklarında daha sık görülür. Bununla beraber dudak emme, parmak emme ve parmak yeme gibi alışkanlıklarında görüldüğü bilinir.

İlginizi çekebilir: Çocuk Gelişimci/Çocuk Gelişim Uzmanı



Tırnak Yeme Alışkanlığının Nedenleri

Bu davranışın nedeni genellikle psikolojik rahatsızlık durumudur. Tırnak yeme alışkanlığından ziyade öncelikle bu davranışın sebebini bilmek gerekir. Çocukluktan itibaren başlayan parmak emme eylemi ile birlikte yaş ilerledikçe oluşan parmak yeme, parmak emme gibi alışkanlıkların nedenleri genel olarak hepsi aynıdır.



  • Çocukluktan gelen alışkanlık
  • Ailedeki bir kişiden görüp o kişiyi taklit etmesi
  • Kişinin kendini baskı altında hissetmesi
  • Aşırı heyecan
  • Kişinin kendine olan güvensizliği
  • Aile içindeki baskı,otoriter bir eğitim uygulanması
  • Kişinin sürekli azarlanarak eleştirilmesi
  • Kıskançlık
  • Kişinin yeterli sevgi ve ilgi görememesi
  • Gerginlik ve sıkıntı başlıca nedenledir. 

Parmak Yeme ve Dudak Emme Alışkanlıkları Neden Oluşur?

Bu alışkanlıkta anne ve babanın yaşantısı da önemli rol oynar. Anne ve baba arasındaki geçimsizlik, sürekli kavga ortamına şahit olmak ta çocuk üzerinde psikolojik rahatsızlık doğurduğu gibi çocuğu bu davranışa iter. Bunun yanı sıra ailenin çocuğu gereğinden fazla koruyup kollaması, kaygılandırması da tırnak yeme alışkanlığının bir sebebidir. Veyahut anne ve babanın çocuğu diğer çocuğuyla kıyaslaması,diğer çocuğa daha çok alaka göstermesi o çocuğu kıskançlığa iter. Bu sebeple de yine tepki olarak bu davranışı çocuk sergilemeye başlar.



Tedavi ve Alınacak Önlemler

İlk olarak anne ve baba bu durumu görmezden gelmelidir. 4 yaşından itibaren hala bu alışkanlık devam ediyorsa o zaman müdahale edilmelidir. Bazı çocuklar bunu dikkat çekmek için yapar. Öyle olduğunu fark ettiğiniz anda sert tepkiler vermek yerine çocuğa aslında kendisinin ne kadar kıymetli olduğunu hissettirin. Çocuğu azarlamak, bağırmak, ceza yöntemi uygulamak faydalı olmayacağı gibi onu daha çok bu alışkanlığa iter. Korku duyacağı için bu davranışlar uygun değildir.

Televizyonda izlediği korku veren ya da kavga içeren içeriklerden etkileneceği için dikkatli olmakta fayda var. Mümkün mertebe uzak tutulmalıdır. Parmağına ve tırnağına acı tat veren fakat zarar vermeyen sıvılar sürülebilir. Elini ağzına götürdüğünde aldığı acı tatla onu hatırlayacak ve elini ağzından çekecektir.



Parmak Emme Alışkanlığı

Genellikle parmak emme alışkanlığı yeni doğan döneminde başlar. Bebek 3 aylıktan itibaren bu alışkanlığı kazanır ve parmak emmeden haz alır. Çocukların 1 yaşına kadar parmak emmeleri yararlıdır ve normaldir. Ancak 2 yaş ve üstünde bu alışkanlık faydasını yitirmiş olmaktadır. Bu yaş grubundan sonra bu alışkanlık devam ediyorsa tıpkı tırnak yeme gibi altında psikolojik sebepler aranır.

547268

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.