kidologlogo

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir?

Down sendromu zihinsel yetersizliği olan bireyler içerisinde doğum öncesinde tespit edilen en çok bilinen bir kromozomal anomalidir. 1866’da İngiliz hekim olan John Langdon Down tarafından özel bir tür zihinsel yetersizlik olarak tarif edilmiştir. Doğum öncesinde yapılan testlerle anne karnında tespit edilmektedir. Son yıllarda doğum öncesi tespit edilmesi sebebiyle down sendromlu bebek doğumlarının oranında düşme görülmüştür. Down sendromunun üç tipi bulunmaktadır. Bunlar; mozaik, translokasyon, trisomi 21’dir. Doğumda veya gebelik sırasında tespit edilen bu bebeklerin tipik yüz görünümleri vardır. Bu bebeklerin baş, yüz siması, göz, el, ayak, avuç çizgisi ve sarkık dil gibi benzer özellikleri mevcuttur.

Down sendromu neden olur?

Bunlara ek olarak bazı sağlık problemleri ile dünyaya gelmektedirler. Kromozomlardaki bozulmalar sebebi ile meydana gelen bu sendromu etkileyen faktörler ilaç ya da uyuşturucu kullanımı, bazı kimyasal maddeler, radyasyona maruz kalma gibi nedenlere bağlı oluşumda düşünülmektedir. Anne yaşının ileri olması riski arttıran bir faktördür. Bu yaşanan belirtiler ve faktörler down sendromlu bireyler arasında önemli farklılıklar göstermektedir. Zeka düzeyi ile de doğrudan bir bağlantısı yoktur.

Down sendromuna sahip bireylerin yaşam kalitelerini arttırmak için eğitim ve bazı cerrahi müdahaleler yardımıyla önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Eğitimin önemi çok büyüktür. Toplumsal yaşama geçiş süreci, bağımsızlık kazanımı, işe yerleştirme kısaca bunların hepsi okuldan toplumsal yaşama geçişte yapılabilecek çalışmalarla sağlanmaktadır. Tanılama ve değerlendirme süreci tamamlandığında birey için bireyselleştirilmiş bir eğitim planı oluşturulur. İhtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan bu plan bireyin özel eğitim programıdır. 

281677

Kişi Okudu

Yasemin Funda Aydın
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.