kidologlogo

Dövülen Çocuğun Psikolojisi

Şiddet insan psikolojisi için çok zararlı iken, çocukların küçük yaşlardan itibaren dövüldükleri ortamda kalmaları ağrı psikolojik rahatsızlıklarla sonuçlanabiliyor. En belirgin dövülen çocuğun psikolojisi kendi akranlarına şiddet eylemi içerisinde olmasıdır. Hafızaları birçok kareyi kaydeden çocukların öğrenme dönemlerinde dayağa maruz kalmaları, tıpkı bir aynanın yansıması gibi çevresine şiddet gösteren bireylerin yetişmesi anlamına gelir.

Koruma içgüdüsü ile çocuklarını büyüten ailelere bu noktada büyük iş düşmekte ve öfke kontrolünü sağlamayı başaramayan ailelerin mutlaka uzman yardımı almaları gerekir. Yoksa uzun süre aile içi şiddete maruz kalmak, Çocukların psikolojisini ciddi şekilde etkiler ve gelecekte okul ve iş yaşamlarında başarılı olmaları beklenemez.

Dövülen Çocuklarda Hangi Belirtiler Görülür?

Aşırı içine kapanık, altını ıslatan ve konuşma bozukluğu olan çocukların pedegog muayenelerinde genellikle şiddete maruz kalma durumu var mı diye araştırılır. Bunun en temel nedeni dövülen çocuğun psikolojisi bedeninde bu şekilde tepkiler vererek aslında isyan eder.

Çocukların genel karakterlerine göre değişiklik gösteren belirtiler; bazılarında aşırı agresiflik olarak görülürken, bazılarında içine kapanık ve özgüvensiz olarak arşımıza çıkar. Yaşam alanı içerisinde maruz kaldığı şiddetin aynısını başkalarına yaşatma gayesi içinde olabilen çocukların arkadaşları ile anlaşmakta güçlük çekmeleri ve aile içi hayatı sağlıklı olan akranlarını kıskançlık çeşitli çatışmaların yaşanmasına neden olur.

Şiddete Maruz Kalan Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı?

3 yaş öncesi şiddet gören çocukların bu travmayı en ideal şekilde atlatabilmelerinin yolu oyun terapisidir. Direkt olarak duygularını ifade edemeyen çocukların oyun dünyaları içinde duygu durumlarını en doğru şekilde ifade edebildikleri oyun terapisi ile görülür.

İstenmeyen nedenlerden dolayı çocuğuna şiddet ortamı yaratmış olan anne ve babaların dövülen çocuğun psikolojisi için yapacakları en doğru hareket ona güvenebileceği alanlar oluşturmaktır. En yakınları tarafından şiddet görmüş olan çocuğun güven duygusu en ağır şekilde yaralanmıştır. Odaklanılması gereken kaybedilen güven duygusunun yeniden oluşmasını sağlamaya çalışmaktır.

Hafızalarının bir yerinde derin etki oluşturan şiddeti unutturulmaya çalışırken, tekrar tekrar hatırlatılması iyileşme sürecinin uzamasına neden olur. Yetişkinlerin bu noktada hatalarını kabullenmeleri ve bu hatanın tekrarlanmayacağının garantisini vermek, çocukların kendilerini güvende hissetmelerini ve daha kolay sorunların aşılmasına yardımcı olur.

Dövülen Çocuğun Psikolojisi Nasıl Düzelir?

Sürekli olarak dövülen çocukların mutlaka psikolojik tedavi desteği alması gerekiyor. Bebeklikten çocukluğa, çocukluktan ergenliğe geçiş dönemlerinde dövülen çocuğun psikolojisi geri dönüşü olmayan izler bırakır. Yetişkinlik dönemine kadar taşınabilen bu izler, özgüven eksikliği ve zararlı madde bağımlılıklarını beraberinde getiriyor.

Şiddetin her türlüsü çocuklara uygulanmaması gerekirken, fiziksel şiddet bozuk nesillerin oluşmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Kendi ailesinden gördüklerinin aynısını kendi çocuklarına yaşatan geleceğin ebeveynleri için bu günden iyileştirici davranışlarda bulunmak gerekir. Tek başına yetersiz kalan kişilerin uzman desteğine başvurmaları sürecin daha az yıpratıcı olmasını sağlar. Çocuk psikolojisi hakkında bilinçsiz ebeveynlerin zarar verici davranışları ruhsal dünyanın zedelenmesi için tek başına yeterlidir.

 

135626

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.