kidologlogo

Dikkat ve Odaklanma

Yönerge alma becerisi hem alıcı dil gelişimi hem de bilişsel gelişim açısından oldukça önemlidir.


Bebekler Yönergeleri Ne Zaman Anlar?

Bebekler yaklaşık 9 ay civarında basit yönergeleri anlamaya başlar. Elindeki nesne istendiğinde uzatabilirler. Bir yaş civarında tek heceli yönergeleri yerine getirebilir, kitabı uzatıp açmalarını istediğimizi kitabın kapağını açabilirler.

İki yaşa doğru iki kelimeli yönergeleri yerine getirmeleri de görmek istediğimiz gelişimsel becerilerden biridir. (Topu al, anneye ver gibi) Üç yaşa doğru verilen yönergeye göre konumunu değiştirmesini ve üç basamaklı yönergelere (topu al zıplayarak gel topu sepete at gibi) uymalarını bekleriz.

Çocuklar yaşlarıyla paralel olarak dil gelişiminde gelişme ve ilerleme gösterirler. Yaş arttıkça bilişsel kapasite de gelişir ve çocuk kendisinden bekleneni anlamaya başlar.


Yönerge Alma Becerisi Nasıl Geliştirilir?

Yönerge alma ve uygulama becerisi, dikkati yöneltebilme ve odaklanma ile mümkündür. Dikkat ve odaklanma becerileri ise yaşla birlikte gelişir. Ancak erken yaşlardan itibaren çocukların dil ve bilişsel gelişimi desteklenir ve ilgileri takip edilerek uygun eğitsel hizmetler sunulursa çocukların dikkat ve odaklanma sürelerinde artış gözlemlenebilir.

Anne babalar ‘’çocuğum beni dinlemiyor, söylediklerimi yapmıyor, beni hiç dikkate almıyor’’ cümleleriyle çocuklarının kendilerini dinlemediğini ifade ederler.

 Bu noktada anne babanın yönergeyi verme biçimi, yönergenin takip edilmesi, yönerge yerine gelmediğinde uygun yaptırımların olması, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun isteklerde bulunulması, yönerge yerine getirildiğinde pekiştirme, gibi dikkat edilmesi gereken pek çok etken vardır.

Anne Babalar Neler Yapabilir?


  • Çocuktan bir istekte bulunurken kısa ve net cümleler kurmaya dikkat edelim.

Örneğin benim tatlı kızım şimdi bana şu kumandayı verir benim bir tanem annesini de hiç üzmez şeklinde bir cümle kurduğumuzda bu cümledeki isteğin ne olduğu çok açık değildir çünkü pek çok karmaşık kelime kullanılmıştır bu sebeple daha net cümleler kurmak iyi olacaktır. Örneğin Canım kızım, kumandayı verir misin? gibi


  • Ses tonunuzu değiştirmek çocuklara farklı ve komik geleceği için dikkatini size vermesini kolaylaştırabilir.

Çocuğun dikkati o anda bizde değil ya da seslenmemize rağmen bizi duymuyorsa o zaman heyecanlı ve dikkat çekici bir ses tonu ile istekte bulunabiliriz.


  • Çocuğunuza bir yönerge verdiğinizde/istekte bulunduğunuzda sizi duyduğundan emin olun, yönergeyi anlayıp anlamadığını sorabilir, tekrar etmesini isteyebilirsiniz.

 


  • Çocuğunuz yönergeyi/isteklerinizi yerine getirmediğinde hatırlatmada bulunun. Tatlım senden odanı toplamanı istemiştim sanırım unuttun, odanı topla gibi yargısız bir cümle ile hatırlatmalarda bulunabilirsiniz.

 


  • Çocuk yönergeyi yerine getirdiğinde pekiştirilmelidir. Pekiştirilen davranış artar ve çocuklar genellikle anne babalarını memnun etmek istedikleri için siz onları pekiştirdikçe çocuk da bu davranışı sürdürmeye istekli olacaktır.

 


  • Yönerge verildi, çocuk duydu, hatırlatmalara rağmen yönerge yerine getirilmediyse o zaman yönergeye ve çocuğun yaşına gelişimine uygun bir yaptırımın olacağı çocuğa hatırlatılmalıdır. Örneğin ödevlerini yapmayan bir çocuk ödevlerini yapmadığı için televizyon izleme süresi kısıtlanabilir.

Eğer siz de ‘’çocuğum beni dinlemiyor, söylediklerimi yapmıyor’’ diyorsanız yönerge alma ve dikkat becerisi ile ilgili online danışmanlık hizmeti almak için tıklayınız.

 

81

Kişi Okudu

Eda Biçici
KidologLogo

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.