kidologlogo

Dijital Flört Şiddeti

İnternet ve cep telefonları gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) gelişimi, sosyal ve bireysel düzeyde birçok fayda sağlamış ve yeni sosyal ortamların gelişmesine yol açmıştır. Ayrıca, mesajlaşma uygulamaları (ör.Whatsapp) gibi anlık iletişim araçları ve Facebook, İnstagram gibi sosyal medya araçlarının son yıllarda kullanımı artmış ve kişilerarası ilişkilerin önemli bir parçası haline gelmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok alanda olduğu gibi romantik ilişkilerin doğasında değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimler olumlu olduğu kadar olumsuz sonuçlara da yol açmaktadır. Özellikle şiddet için yeni bir bağlam yaratmasının yanı sıra var olan offline (geleneksel) flört şiddetinin devamı niteliğinde olması da söz konusudur. 

Bu yazının ana konusu olan dijital flört şiddetini daha iyi anlayabilmek için öncelikle flört şiddetinin ne olduğunu bilmekte fayda vardır. Flört şiddeti farklı şekillerde tanımlanmakla birlikte “duygusal/romantik/ cinsel bir beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri ya da birbiri üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı, zarar verici davranış biçimleri” ni ifade eder. Flört şiddeti ve güvensiz davranışlar; kısa süreli ya da uzun süreli, ciddi ya da geçici, heteroseksüel, biseksüel ya da eşcinsel, tek ya da çok eşli, bireylerin farklı şekillerde tanımladığı ya da deneyimlediği herhangi bir ilişki biçiminde gözlemlenebilir. yaygınlığına baktığımızda ise ortalama olarak her 4 kadından ve her 10 erkekten biri flört şiddetine maruz kalmaktadır . Araştırmalar çok net biçimde göstermektedir ki flört şiddeti iyi oluş, fiziksel yaralanma, depresyon, düşük benlik saygısı ve kaygı bozuklukları gibi sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Peki flört şiddetine katkı sağlayan ne gibi faktörler olabilir? özellikle çocukluk çağında ebeveynle sağlıklı ve doyurucu ilişkiler kuramamak, ebeveynler arası şiddete tanık olmak, çocukluk çağında istismar ve ihmal yaşantıları, madde kullanımı gibi sebepler sayılabilir. Tüm bu risk faktörlerinin yanı sıra kişilerin hayatında var olan sosyal destek kaynaklarının çokluğu ve kalitesi ise kişiyi flört şiddetinden koruyucu bir rol üstlenebiliyor.

Gelelim yazımızın ana konusu olan dijital flört şiddeti kavramına. Bu kavram özellikle ülkemizde son birkaç yılda anılmaya başlansa da aslında teknoloji hayatımıza girdiğinden bu yana aşina olunan bir kavram. En temel tanımıyla dijital flört şiddeti; Kişinin partnerini teknoloji ve sosyal medya aracılığıyla kontrol etmesi, taciz etmesi, takip etmesi ve kötüye kullanmasıdır. Şimdi aşağıda bu şiddet türüne örnek olacak davranışlardan birkaç tanesini ekleyeceğim. Eğer bu listedeki davranışlardan bir ya da birkaçına maruz kalıyorsanız partnerinizin size dijital flört şiddeti uyguluyordur. 



Dijital flört şiddeti çeşitleri

Kontrol davranışları:



  • Flört partnerinin cep telefonunu, sosyal ağ mesajlarını, metin mesajlarını, e-posta mesajlarını okumak
  • Flört partnerini kontrol etmek için cep telefonu, sosyal medya veya e-posta hesaplarının şifrelerini bilmeyi talep etmek
  • Partnerin ne yaptığını ve kiminle ne yaptığını tekrar tekrar sorarak romantik partnerin nerede olduğunu kontrol etmek
  • Romantik bir partnerin çevrimiçi profil sayfasının durum güncellemeleri ve arkadaşlar listesi hakkında sorular sormak ve bunları kontrol etmek veya sosyal medya hesaplarından bazı arkadaşlarını silmesini istemek
  • Romantik partneri kontrol etmek için aşırı aramak veya mesaj atmak
  • Telefon aramalarına, kısa mesajlara veya sosyal medya gönderilerine cevap vermediğinde partnere kızmak veya üzülmek
  • Romantik partnerin nerede olduğunu kontrol etmek için teknolojik uygulamalar, gps, casus yazılım kullanmak
  • Romantik partnerin ya da eski partnerin bilgisayarına virüs bulaştırmak 
  • Tehdit ve aşağılama (Doğrudan saldırganlık):
  • Romantik partneri durum güncellemeleri, duvar yazıları göndererek veya resimler veya sosyal medya profil sayfaları oluşturarak dedikodular yaymak, aşağılamak (küfrederek veya isim takarak)
  • Tehdit edici metin mesajları veya e-posta mesajları göndermek
  • Partnerin fotoğraflarını veya videolarını çekmek ve izinsiz dağıtmak
  • Partnere telefonda bağırmak
  • Cinsel dijital flört şiddeti
  • Partnerin istemediğini bildiğiniz zaman cinsel içerikli resimler göndermek
  • Romantik partnere kendine ait cinsel içerikli resimler göndermesi için baskı yapmak
  • Partneri, İnternet veya cep telefonu aracılığıyla kendi iradesine aykırı cinsel eylemlerde bulunmaya zorlamak
  • Sexting’e (online cinsel içerikli konuşma) zorlamak 
  • Dijital flört şiddetini geleneksel flört şiddetinden ayıran en temel nokta ise zaman ve mekana bağlı olmaması, yüz yüze olunmadığı için de şiddet uygulayan kişinin (Fail) kurbana uyguladığı şiddet için pişmanlık hissetme düzeyinin daha az olmasıdır.


Dijital flört şiddetine ilişkin bir uzmandan yardım almak için hemen tıklayabilirsiniz.



Yararlanılan Kaynaklar;

Borrajo, E., Gámez-Guadix, M., Pereda, N. ve Calvete, E. (2015). The development and validation of the cyber dating abuse questionnaire among young couples. Computers in Human Behavior, 48, 358-365.

Özdere, M. ve Kürtül, N. (2018). Flört şiddeti eğitiminin, üniversite öğrencilerinin flört şiddetine ilişkin tutumlarına etkisi. Social Science Development Journal,(3), 9, 123-36.

Smith, K., Cénat, J. M., Lapierre, A., Dion, J., Hébert, M. ve Côté, K. (2018). Cyber dating violence: Prevalence and correlates among high school students from small urban areas in Quebec. Journal of affective disorders, 234, 220-223.

Straight, E. S., Harper, F. W. ve Arias, I. (2003). The impact of partner psychological abuse on health behaviors and health status in college women. Journal of Interpersonal Violence, 18(9), 1035-1054.

Kaura, S. A. ve Lohman, B. J. (2007). Dating violence victimization, relationship satisfaction, mental health problems, and acceptability of violence: A comparison of men and women. Journal of family Violence, 22(6), 367-381.

Zweig, J. M., Dank, M., Yahner, J. ve Lachman, P. (2013). The rate of cyber dating abuse among teens and how it relates to other forms of teen dating violence. Journal of youth and adolescence, 42(7), 1063-1077.

Zweig, J., Lachman, P., Yahner, J. ve Dank, M. (2014). Correlates of cyber dating abuse among teens. Journal of Youth and Adolescence, 43, 1306-1321. doi:10.1007/ s10964-013-0047-x

Reed, L. A., Tolman, R. M. ve Ward, L. M. (2017). Gender matters: Experiences and consequences of digital dating abuse victimization in adolescent dating relationships. Journal of adolescence, 59, 79-89.

207320

Kişi Okudu

Havva Alıcı
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.