kidologlogo

Çocukların Psikolojisi Bozulur mu, Neler Yapılması Gerekir?  

Çocukluk dönemi, bebeklik dönemi ile ergenlik dönemindeki gelişim sürecidir. Çocukluk önemli ve hassas bir süreçtir. Yaşam zinciri halkalarından biridir. Bebeklikten farklı olarak sosyal ve kültürel bir kavramdır. Çok eski çağlara dair çocukluk dönemine ait pek fazla bilgi bulunmamaktadır.

Aries'e göre çocuklar eski çağlarda anne babasının sürekli gözetimi olmaksızın yaşayabilecek hale gelir gelmez, yetişkin toplumuna katılmaktadır. Tam olarak, Rönesans devrinden sonra çocuk hakları oluşmuştur, denebilir. Hukuksal açıdan çocukluk, kişinin düşünsel olgunluğa ulaşması ile sona erer. Türk medeni kanununa göre rüst 18 yaşı doldurması ile kazanılır.

Çocuk Psikolojisini Etkileyen Nedenler

Çocuk psikolojisi, psikolojinin temel taşlarından biridir. Çocukların psikolojisini anlamak için iletişim ve gözlem çok önemlidir. Karmaşık sorunlarda destek olabilmek, güven vermek, tutarlı olmak, empati kurabilmek onu daha iyi anlamaya ve destek olmaya yardımcı olur. Çocuklar ebeveynlerinin, aynasıdır. Yaşadığı ortam çocuğun gelişimindeki temeldir. Çocuklar kayıt cihazı gibidir. Bulunduğu ortamdaki olayları kaydederler. Anne ve babalarının davranışlarını taklit ederler. Çocuk gelişiminde dengeli aile ilişkileri çok önemlidir. 

Çocuk Psikolojisinde Anne ve Babanın Etkisi

Çocuklarda, anne ve babanın tartışması özgüven eksikliğine, kaygı bozukluğuna ve dikkat eksikliğine yol açma olasılığı yüksek etkenlerdir. Çocuğunuzun konuşma tarzı, kurduğu cümleler, sizin kurduğunuz cümlelerle aynıdır. Olaylara karşı tepkiniz, tutumunuz ona örnek teşkil eder. Çok iyi koşullarda yaşayan bir çocuğun dahi davranış bozuklukları olabilir. Hiç tahmin etmediğiniz bir davranışınız, çocukta travmaya sebep olabilir. Aile yaşantısından sonra, okul ve sosyal çevresi de çocuk psikolojisi açısından çok önemlidir. Öz güveni yüksek çocuk, karşısına çıkabilecek sorunlara karşı daha güçlü bir tavır sergileyebilir.

Çocuklarda Psikolojik Destek Gerektirecek Durumlar

Normalinden fazla, yalnız kalmayı tercih edebilirler, içine kapanık olurlar, konuşmaktan hoşlanmazlar. Sorumluluk almaktan istemezler. Bazıları ise tam tersi, çok hareketli ve hırçın olabilirler. Öfke kontrolleri ve odaklanma sorunları yaşarlar. Kavgacı bir davranış sergilerler. Böyle durumlarda psikolog desteğine başvurmak gelişimi açısından çok önemlidir. Erken tedavi, uzun süreçte olabilecek sorunları ortadan kaldırabilir.

Çocuklarda Sağlam Psikoloji İçin Öneriler

Empati kurmak, tutarlı davranmak ve öfkeye yenik düşmemek çocuk psikolojisi için çok önemlidir. Aile bağındaki sevgi ve güven çocuk gelişiminin temelidir. Düzenli uyku ve spor beden ve ruh sağlığını korur. Olumlu bakış açısı ile yetiştirilen çocuk, merhamet ve vicdanla yol alır. Farkındalığı yüksek çocuklar yetiştirmek toplum içim büyük bir kazançtır. Çocuklar anne ve babanın eseridir. Onu nasıl bir ortamda büyütürseniz, öyle şekillenecek bir hayatı olur.

Bir uzmandan destek almak için tıklayın.

379640

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.